Skocz do zawartości

Oświetlenie LED układ kolorów

KamJ

Rekomendowane odpowiedzi

Ja chciałem zasięgnąć informacji odnośnie powodów sugerowania użytkownikom takich, a nie innych rozwiązań - nie było moim celem wywyższanie się nad innych i wytykanie im błędów. Odnoszę wrażenie, że jesteś delikatnie poirytowany moją wcześniejszą wypowiedzią. Jestem laikiem w temacie oświetlenia, ale proponowane na forum rozwiązania kłócą się z informacjami, jakie zebrałem z zagranicznych forów i stron internetowych. Do tego od kiedy pamiętam będące w sprzedaży tzw. panele led-grow składały się z diod czerwonych i niebieskich z dominacją czerwieni. Nie mam zamiaru nikogo uczyć - próbuję zebrać opinie i sugestie z różnych źródeł i na ich bazie wyciągnąć wnioski przydatne do budowy mojego panelu. Jako że o ledach, spektrach światła itp. czytałem już dość dawno, a linków do konkretnych stron nie posiadam, to poklikałem na pierwsze lepsze strony, które potwierdzają to, co zapamiętałem:

http://growblu.com/perfect-spectrum/

http://forum.grasscity.com/advanced-growin...eed-plants.html

Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 45
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Ja tam polecam UV'ki :v

PS 2700k używa się do konopi, bodajże, żeby zakwitły.

PS 2 ja u siebie robię panel z diod 2 rodzajów czyli 2 rodzaje czerwieni, dwa niebieskiego, dwa białego i dwa UV :) jeszcze nie wiem jak to będzie działać, ale mam nadzieję, że epicko.

Edytowane przez mrDIIL
Odnośnik do odpowiedzi

Najpierw piszesz:

Ja tam polecam UV'ki :v

A zaraz potem:

jeszcze nie wiem jak to będzie działać, ale mam nadzieję, że epicko.

Czyli co- nic o tym nie wiesz, ale już wiesz, że można polecać, tak?

Odnośnik do odpowiedzi

To z Wikipedii:

"Promieniowanie UV-A jest mniej szkodliwe niż promieniowanie z pozostałych zakresów, ale uszkadza włókna kolagenowe w skórze, co przyspiesza procesy starzenia. Długoletnia ekspozycja na duże dawki promieniowania UV-A może powodować zaćmę (tzw. zaćma fotochemiczna), czyli zmętnienie soczewki. Nie dotyczy to promieniowania UV o innych częstotliwościach, ponieważ jest ono pochłaniane w całości przez rogówkę.

Promieniowanie UV-B powoduje wytwarzanie witaminy D w skórze, przeciwdziałając w ten sposób powstawaniu krzywicy. Aby proces ten mógł zachodzić, potrzebna jest pewna minimalna dawka promieniowania. Promieniowanie w tym zakresie może powodować rumień skóry[9] oraz objawy alergiczne.

Długa ekspozycja na działanie UV-B ma związek ze zwiększoną częstością występowania nowotworu złośliwego skóry (czerniaka), a także częstszych (choć mniej agresywnych) guzów, jak rak płaskonabłonkowy i podstawnokomórkowy. Promieniowanie UV-C, a także UV-B, może prowadzić do uszkodzenia łańcuchów DNA, w wyniku czego dochodzi do mutacji. W warunkach prawidłowych większość uszkodzeń DNA jest usuwana przez systemy naprawcze. Osoby obarczone wadami tych systemów naprawy bardzo często chorują na nowotwory skóry.

Ustalone są obowiązujące najwyższe dopuszczalne wartości skuteczne napromienienia skóry (napromieniowanie erytemalne) i oczu (napromieniowanie koniunktywalne)[10]."

Więc które UV przewidujesz użyć? :)

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, nie, nie, ja mam panel 30W, działa wyśmienicie, a teraz robię drugi (taki wypasiony)

Edit: 30W, nie 20...

Edit2: Pomyliłem A z B :x

Efit3: A na zewnątrz to jakie jest UV?

Obiecuję, że już ostatni edit: Cefalotus polecał UV do Darlingtonii, i słusznie z resztą :)

Edytowane przez mrDIIL
Odnośnik do odpowiedzi

Jaka dyskusja na temat oświetlenia powstała :P To i ja dodam swoje 3 grosze.

Poruszyliście temat odnośnie stosunku barw. Tak jak mówicie, wszystkie gotowe panele jakie znalazłem miały bardzo dużą przewagę barwy czerwonej nad niebieską, z drugiej stron Painkiler sugerował stosowanie odwrotnego stosunku ( więcej niebieskiej niż czerwonej). Czyli złotego środka nie ma. Sugerując się tym że gotowe panele są robione raczej pod konopie nie uwzględniłem aż takiego stosunku przy budowie swojego panelu. Kolejnym powodem zmiany stosunku barwy był efekt końcowy a mianowicie powstały różowo-fioletowy kolor który był u mnie nie porządny. Po połączeniu tego wszystkiego wyszedł mi taki stosunek jaki wyszedł ( niewiele więcej czerwonego od niebieskiego + białe diody).

Co do UV. Pomijając darlingtonie do której Cephalotus proponował UV nie spotkałem się z tym by ktoś proponował użycie tych diód do roślin. No bo po co? Promieniowanie UV nie jest wykorzystywany w procesie fotosyntezy.

mrDIIL pisząc na zewnątrz miałeś na myśli na dworze? Jezeli o to CI chodzi to chodząc po własnym podwórku masz styczność zarówno z jednym promieniowaniem UV jak i z drugim. I tak jak Ptaah napisał UV-A odpowiedzialne jest za przyśpieszenie się procesów starzenia się skóry a UV-b za produkcję witaminy D (dlatego do prawidłowego rozwoju jaszczurek prowadzący dzienny tryb życia konieczne jest stosowanie UV-B, w przeciwnym razie grozi im krzywica). No i zostało UV-C, tak jak to mówią u mnie na chemii im krótsza długość fali tym większa energii. A UV-C ma najkrótszą długość fali ze wszystkich trzech rodzajów.

Odnośnik do odpowiedzi

Ta skala chyba najczytelniej obrazuje dla czego kombinacja barwy światła 6500 i 8000k jest stosowana i do niedawna zalecana najczęściej?

Kto lubił róż wybierał 8000k, kto wolał zimną biel lub złagodzony róż wybierał odpowiednio 6500k lub właśnie kombinację tych barw uważaną za lepsze i szersze spektrum światła.

Dla czego pominięto barwę światła odpowiadającą czystemu niebu?

Sądzę że dla tego iż jeszcze do nie dawna światło 10000-15000k uważane za aktyniczne było mało dostępne i mówiąc wprost drogie w wyspecjalizowanych sklepach akwarystycznych.

Jedyną osobą którą pamiętam z tego forum jest Nektar który eksperymentował ze światłem aktynicznym i z tego co pamiętam zachwalał jego działanie.

Tak na prawdę to wszystkie te porady, dyskusje, i opinie zaciągane szczególnie na forach "trawiarzy" można rozważyć, wyciągnąć wnioski ale zauważyłem jedno... każdy kto robi sobie Panel led ma swoja indywidualną wizję i każda kolejna wersja jest inna w poszukiwaniu złotego środka którego jak na razie nie ma.

Bez względu na opinie mój kolejny projekt będzie właśnie oparty na domieszce diod 10000-15000k.

post-6597-1430049842_thumb.png

Odnośnik do odpowiedzi

A co powiesz na taki przykład? Osoba sprzedaje całą gamę białych ledów i barwa 8500K nie jest ani trochę różowa. W mojej opinii Sylvania Grolux nie jest czysto białym światłem, a mieszaniną bieli i czerwieni.

http://allegro.pl/dioda-1w-led-biala-i-kol...5228878670.html

Edytowane przez Ptaah
Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo ładnie na tej aukcji jest pokazana barwa i kolor poszczególnych diod.

Dokładnie potwierdza to też ten wykres, na którym przy wartości 8000k nie ma żadnego różu.

post-6597-1430058317_thumb.jpg

Tylko weźmy poprawkę na to, że wszystkie te świetlówki, żarówki i moduły oświetleniowe które są barwy 8000k w kolorze różu są opisane "do uprawy roślin" i pewnie producenci na ich potrzeby zmienili spektrum na bardziej odpowiednie.

A tak nawiasem mówiąc... połączysz dwie świetlówki białą zimną i różową i światło otrzymujesz niemalże białe.

Połączysz diody biała i czerwoną otrzymasz mocny róż, dodając niebieską masz fiolet, tak więc jest co kombinować jak chce się dogodzić własnemu oku ;)

Odnośnik do odpowiedzi

Żeby dogodzić własnemu oku, to nie ma co kombinować - po prostu używać samych bieli :) Cieszę się, że obaliliśmy jeden z forumowych mitów na temat "różowej bieli".

Odnośnik do odpowiedzi

To ja się podepnę pod tematem:

Obecnie mam zamontowane jako główne światło w terra z roślinami żarówkę energooszczędną 6500K, do tego dodałem moduły 4* Led (6szt)barwy zimnej białej 6500K na poziomie wzrostu roślin tj. na poziomej ściance ok 10cm od dna terra., całe terra jest oklejone dookoła odbłyśnikiem łącznie z górą(taki jakby greeen box z tego jest)

I mam pytanie w związku z tym, że rośliny słabo się wybarwiają

Powiedzcie mi montował ktoś taśmy led 5050 smd w terra? dają jakiś efekt? tak myślę żeby zamontować naprzemian RGB na jednej ze ścianek bocznych na wysokości roślin łaczna długośc 60cm(20cm czerowny/ 20cm zielony/ 20cm niebieski) lub też po 60cm każdej z barw tyle, że jedna nad drugą. Taśmy te chcę również umieścić na poziomie 10cm od dna.

Da to jakiś efekt?

Edytowane przez comandos21
Odnośnik do odpowiedzi

Jaka jest wielkość terrarium? Co rozumiesz pod pojęciem RGB? Podejrzewam, że 60cm paseczek nic nie wniesie. Ja dla przykładu mam na terrarium panel o łącznej długości taśm led 10m.

Odnośnik do odpowiedzi