Skocz do zawartości

Przesadzanie

flexior

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Od wtorku jestem posiadaczem muchołówki (Dionaea muscipula) i rosiczki (Drosera capensis).

Zakupione rośliny są w dosyć małych doniczkach plastikowych o średnicy 5,5cm.

Chciałbym je przesadzić do trochę większych doniczek i tu rodzi się kilka pytań.

1. Czy do nowej doniczki mam przerzucić rośliny wraz z ziemią, czy może oddzielić ziemię z obecnej doniczki od korzeni i przesadzić do nowej?

2. Czy mógłbym użyć do ziemi torfowej 1 kulki gliniano-torfowej? - w zasadzie używam ich do akwarium i z efektów jestem bardzo zadowolony, dlatego zastanawiam się nad ich użyciem do moich nowych roślin.

3. Czy mógłbym do podlewania użyć wody z akwarium? - przy podlewaniu innych roślin woda z akwarium sprawdza się bardzo dobrze.

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Od wtorku jestem posiadaczem muchołówki (Dionaea muscipula) i rosiczki (Drosera capensis).

Chciałbym je przesadzić do trochę większych doniczek i tu rodzi się kilka pytań.

1. Czy do nowej doniczki mam przerzucić rośliny wraz z ziemią, czy może oddzielić ziemię z obecnej doniczki od korzeni i przesadzić do nowej?

2. Czy mógłbym użyć do ziemi torfowej 1 kulki gliniano-torfowej? - w zasadzie używam ich do akwarium i z efektów jestem bardzo zadowolony, dlatego zastanawiam się nad ich użyciem do moich nowych roślin.

3. Czy mógłbym do podlewania użyć wody z akwarium? - przy podlewaniu innych roślin woda z akwarium sprawdza się bardzo dobrze.

Widzę że przydało by sie troche poczytać o podstawowych wymaganiach roślin... ;)

1. jeśli rosliny były zakupione w markecie osobiście wymienił bym całe podłoże bo często jest zarobaczone bądż traci właściwości od podlewania kranówką :(

2. podstawowym składnikiem jest torf kwaśny ph 3,5-4,5 bez dodatków, można dodać drobny żwirek bądż perlit, żadna ziemia torfowa!

3. nie, woda z akwarium nie dość ze pewnie masz twardą, jeśli osadza Ci się kamień w akwarium, to zawiera związki przemiany materii ryb.(nawóz)

Podlewamy tylko wodą demineralizowaną, czystą deszczówką, bądż nie polacana przegotowana i odstana kranówka, ale to juz ostateczność :(

Odnośnik do odpowiedzi

1. jeśli rosliny były zakupione w markecie osobiście wymienił bym całe podłoże bo często jest zarobaczone bądż traci właściwości od podlewania kranówką :(

Przypuszczam, że nie są z marketu.

W takich doniczkach sprzedają sklepy z owadożerami i niektórzy hodowcy, markety z tego co wiem, nigdy.

Flexior, znając energię z jaką czasem nowi forumowicze zapoznają się z zasobami forum, starałem się opisać krótko najważniejsze rzeczy tutaj: http://www.rosliny-owadozerne.pl/Mucholowk...wli-t18490.html Może Ci się przyda.

Odnośnik do odpowiedzi

To jest jedno ze zjawisk, którego nigdy nie zrozumiem. Przesadzanie zaraz po kupieniu, po co? Roślina i tak już jest zestresowana wysyłką. I jeszcze jedno, muchołówka nie ma zbyt dużych korzeni i raczej prędko z tej doniczki nie wyrośnie...

Odnośnik do odpowiedzi

• 3 weeks later...

Ok. To muchołówkę zostawię na razie w spokoju.

Nie chcę zakładać nowego tematu, a dotyczy również przesadzania, więc zapytam tutaj.

Okazało się, że mam 2 rosiczki posadzone tuż obok siebie. Mam je tak zostawić czy rozdzielić?

Odnośnik do odpowiedzi

Ok. To muchołówkę zostawię na razie w spokoju.

Nie chcę zakładać nowego tematu, a dotyczy również przesadzania, więc zapytam tutaj.

Okazało się, że mam 2 rosiczki posadzone tuż obok siebie. Mam je tak zostawić czy rozdzielić?

Zależy jak obie są duże ale według mnie mógłbyś je rozdzielić. Jestem zdania, że rośliny powinny rosnąć osobno aby korzeń mógł spokojnie się rozwijać oraz jedna nie przysłaniała światła drugiej.

Odnośnik do odpowiedzi