Skocz do zawartości

Żarłoczna kastra

Rekomendowane odpowiedzi

Pchnięty nie tyle chęcią prezentacji efektów swojej pracy, co groźbami i niewybrednymi komentarzami niektórych... ;) podzielę się z Wami moim wykonaniem kastry dla owadożerów. W zamyśle projekt zakłada zimowanie roślin w gruncie.

Planowana obsada:

• Sarracenia "Smoorie"
  • Sarracenia 'Juthatip Soper' [(leucophylla x purpurea) x leucophylla pink]
  • Sarracenia leucophylla
  • Sarracenia psittacina
  • Sarracenia purpurea
  • Sarracenia x catesbaei
  • Sarracenia x chelsonii
  • Utricularia cornuta
  • Dionaea muscipula
  • i inni, w zależności od ilości pozostałego miejsca (zobaczymy, czy uda się zamówić zimnolubne Rosiczki i S. minor),
  • chcę też sprawdzić, czy uda mi się stworzyć warunki, w których poradzi sobie torfowiec.

Kastra 80l, wyłożona jest przyciętymi do równej wysokości doniczkami średnicy 21cm. Na doniczki poszły dwie "Polecane Przez Profesjonalistów Ścierki do Podłogi" i płyta styropianowa owinięta kolejnymi dwiema, których końce troskliwie upchałem, żeby sięgały jak najbliżej dna.

Płyta grubości 2cm budziła moje obawy względem swojej wytrzymałości, ale po kilkunastu próbach ugięcia spełniła wymagania i została dopuszczona do użytkowania. Doniczki starałem się rozłożyć tak, żeby przy ścianach kastry nie pozostawiać dużych odległości bez podparcia płyty. Moim zdaniem się udało (widok pięknie nasiąkającej całej powierzchni ścierek rozpiętych na styropianie był budujący!) i całość po próbie wody została przeniesiona na wybrane wcześniej miejsce. Po wypoziomowaniu i osiągnięciu odpowiedniego spadku umożliwiającego lepsze odprowadzenie wody, całość została skrupulatnie obsypana ziemią. Starałem się dokładnie ubijać ziemię wokół, żeby uniknąć odkształcania się ścian kastry, co prowadziłoby do zapadania się i pękania torfu.

Do stworzonego zbiornika wchodzi ok 23 litrów wody. Wlewać i kontrolować jej poziom będę przez rurkę średnicy 32mm, umieszczonej w rogu przeciwległym do spustu, czyli tym najwyżej położonym. Mam zamiar zamaskować jej koniec korzeniem i sporządzić prosty pływakowo-korkowo-prętowy system kontrolowania poziomu. System jest w fazie projektu.

Podłoże w ilości 50 litrów + około 4 litry żwiru różnego kalibru (1-10mm), okazało się niewystarczające, więc prace przygotowawcze nie zostały zakończone. Zdążyłem jednak wypełnić chociaż część pojemnika. Mam nadzieję, że dzisiejsze opady ubiją i równomiernie zmoczą torf wykluczając późniejsze jego osiadanie.

W szale tworzenia zrobiłem tylko trzy zdjęcia, więc powyższy opis musi wystarczyć za świadectwo dotąd przeprowadzonych prac. ;)

Doniczki rozmieszczone i założony odpływ.

post-6587-1430241056_thumb.jpg

Odpływ stanowi złączka do węża ogrodowego uszczelniona silikonem. Do przyłączonego później krótkiego węża zamontuję "końcówkę STOP". Pozwoli to na odsunięcie wypływającej wody od kastry i mam nadzieje zapobiegnie podmywaniu całości, czyniąc jednocześnie opróżnianie zbiornika błahostką. Zamierzam też wkopać kawałek rury większej średnicy, która umożliwi swobodny dostęp do "spustu". Ale o tym później.

post-6587-1430241092_thumb.jpg

Pierwsza warstwa "Polecanych Przez Profesjonalistów Ścierek do Podłogi", którą przed ostatecznym zmontowaniem całości opuściłem końcami w dół, żeby lepiej nasiąkała.

post-6587-1430241149_thumb.jpg

C.D.N.

Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 36
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

No i to mi się podoba! Widać, że wszystko robisz krok po kroku, z jak największą dokładnością i precyzją, taką pracę rozumiem :) Będę śledził dokładnie temat, ponieważ niedługo sam mam zamiar ruszyć z czymś takim dla muchołówek. Powiedz mi jaki jest szacowany koszt, jaki może pochłonąć zrobienie takiej kastry od podstaw?

Odnośnik do odpowiedzi

Mr, rób i nie czekaj! Jak masz warunki i chęci, to chyba najwyższa pora. Tylko wiesz... dokumentuj, żebyś nie naraził się na gniew Siostrzyczek... ;)

Biedronko, miejsce mało malownicze, bo pod płotem w ogrodzie Rodziców mych, ale za to słoneczne. Więcej zdjęć postaram się robić na dalszych etapach, ale nie rozwalę teraz wszystkiego, żeby zaspokoić ciekawość. Żebyście mnie nawet kotami poszczuły! ;) Użyj wyobraźni, starałem się wszystko opisać w miarę dokładnie. :P

Crespo, staram się robić raz, i przemyśleć PRZED co się da, bo nienawidzę poprawiać.

Koszt kastry i torfu to jakieś 30zł, do tego złączki za parę złotych i ścierki też tanie. Reszta materiałów i narzędzia pochodziły "z komórki". ;)

Edytowane przez KonradBe
Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli jesteś ciągle na tym etapie, to polecałbym nieco wyższe doniczki. Ponieważ to nie głębokość podłoża jest ważna, a wielkość zbiornika wodne. Im większy, tym lepiej, a nawet kapturnicom ok. 20 cm podłoża, wystarczy aż nadto.

Eee... oczywiście, że ścierka musi być na dole. Mało tego, jak powierzchnia jest duża, to można użyć nawet dwie i chociaż jedna z nich koniecznie musi sięgać dna donicy. Inaczej nie ma to żadnego sensu. Jak będzie wisieć w połowie zbiornika wodnego, to będzie w stanie wysączyć z niego jedynie połowę wody... Po co więc wtedy zbiornik wodny? W temacie o budowie kastry pod owadożery może tego nie podkreśliłem, ale opisałem, że musi zwisać i pokazane jest, że to całkiem sporo. Zaraz to wytłuszczę.

Odnośnik do odpowiedzi

A to na pewno muszą być doniczki? Mogę użyć rurek PCV?

Oczywiście, że mogą być. Zrób tylko z dwie dziurki na górze i na dole, żeby powietrze mogło uciekać, jak się dostanie, bo to się na pewno wgniecie w styropian.

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę, że temat zaczął żyć własnym życiem. I dobrze, jeśli kogokolwiek zachęci to do spróbowania własnych sił w budowie własnego torfowiska w wersji mikro. Mnie pozostałe tematy o tym znacznie sprawę ułatwiły i rozwiązały wiele problemów.

Kropko, moje życie stało się dzięki temu pełniejsze! ;) Ciąg dalszy nastąpi, bądź pewna.

Cephalotus, wysokość doniczek jest zgodna z moim planem i pozwoliła utworzyć zbiornik stanowiący 1/3 pojemności całkowitej. Liczę, że to wystarczy, a jeżeli się mylę, następna kastra będzie po pierwsze większa (96 litrów), a po drugie będzie wyposażona w większy zbiornik.

Ścierki widoczne na zdjęciu leżą bezpośrednio na doniczkach, więc nie mają kontaktu z torfem. Wspomnienie o ich wywinięciu do dołu miało na celu wyjaśnienie, że zdjęcie przedstawia je w innym od zamierzonego ułożeniu. Brzegi WSZYSTKICH ścierek zostały skierowane w dół i wsunięte możliwie najgłębiej, aby potrafiły wyciągnąć choćby całą wodę ze zbiornika. Nie chciałem, żeby ktoś widząc zdjęcie pomyślał, że tak należy je zostawić. Ale widocznie moje umiejętności opisywania muszą zostać doszlifowane...

comandos21, dno zbiornika zostało troskliwie wyczyszczone z nadzieją, że niewiele torfu z góry zdoła się tam dostać. Przez chwilę rozważałem wsypanie na dno keramzytu, ale obawiałem się, że jakiekolwiek ciało stałe może utrudniać, lub wręcz uniemożliwić spuszczanie wody, więc pomysł zarzuciłem. Nie wiem też jak wtedy wyglądałaby równowaga wody w kastrze.

MrDIIL, zgodnie z tym, co pisałem na shoucie: pocięta rura PCV byłaby według mnie po stokroć stabilniejszą podstawą, obciążenie rozkładałoby się bardziej równomiernie na całej powierzchni styropianu, że o wytrzymałości na zgniatanie kilkoma setkami kilogramów nie wspomnę. Uznałem, że dostępne od ręki doniczki wystarczą, ale gdybym ich nie posiadał, z pewnością kupiłbym rurę o której wspominasz i uwzględnił uwagę Cephalotusa o otworach umożliwiający odpowietrzanie.

Odnośnik do odpowiedzi

Ścierki widoczne na zdjęciu leżą bezpośrednio na doniczkach, więc nie mają kontaktu z torfem.

Eeem... muszę się upewnić. Czy Ty dałeś jakieś sztywne coś, ala np. styropian między doniczki a szmaty? Czy leżą te szmaty bezpośrednio NA doniczkach? Bo jeżeli tak o sobie leżą, to Twój zbiornik wodny będzie maleńki na tak ogromną ilość torfu. Zupełnie wtedy nie spełni to swojego zadania, bo będzie Ci szybko wysychać, a to właśnie ma długotrwale trzymać wilgoć na stabilnym poziomie.

Chyba muszę jeszcze zrobić schematyczny przekrój przez kastrę do swojego tematu. :/

Odnośnik do odpowiedzi

KonradBe, nie mogłem niestety zobaczyć twojego shouta, bo wszystkie przeglądarki w telefonie mi się zepsuły, oprócz jednej, którą da się uruchomić tylko wchodząc w link :/ i dlatego prawie mnie nie ma na forum

Odnośnik do odpowiedzi

Kastra 80l, wyłożona jest przyciętymi do równej wysokości doniczkami średnicy 21cm. Na doniczki poszły dwie "Polecane Przez Profesjonalistów Ścierki do Podłogi" i płyta styropianowa owinięta kolejnymi dwiema, których końce troskliwie upchałem, żeby sięgały jak najbliżej dna.

Krzysiek, wytłumacz mi proszę, której części cytowanego zdania nie rozumiesz?

Ja rysunku nie będę robił, ale może uda mi się przekazać to, co mam na myśli, w ten sposób. Poniżej masz wymienione części składowe mojej kastry. Zachowałem kolejność przy wymienianiu, więc to, co w rzeczywistości jest na górze, zostało zapisane na górze spisu.

Wygląda to tak:

• Torf
  • ścierki
  • styropian
  • ścierki
  • doniczki
  • kastra

mrDIIL, nie trzeba się tłumaczyć. :) Po prostu zapisałem tutaj to, co pisałem na shoucie, bo wydawało mi się to ważne.

Edytowane przez KonradBe
Odnośnik do odpowiedzi