Skocz do zawartości

Przeróbka terra na zimowe/wysiewu

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio pisałem, że moje pierwsze terra będę trochę przerabiał. I tak tylko trochę przerobiłem, że generalnie można je uznać za nowe. Terrarium będzie mnie służyło przede wszystkim do zimowania roślin. W tym celu również powstał projekt "wiadro", nad którym wciąż pracuje. Stwierdziłem, że jest trochę bez sensu abym używał tego terrarium tylko 3-4 miesiące w roku, a później miało by stać puste. Pomyślałem, że przez resztę roku można by je do czegoś wykorzystać. Tak więc wpadłem na pomysł by po za okresem zimowania używać go do wysiewu nasion. Dzięki temu terrarium będzie w użyciu przez cały rok. Dobra, a teraz co się zmieniło. Terrarium wyglądało tak.

Miało budowę podobną do akwarium spód i 4 ściany, a w jednej 9 otworów wentylacyjnych. Z góry belka oświetleniowa z akwarium oraz dwie półki przykrywające całość, aby wszystko było szczelne. Generalnie do bani. Po paru miesiącach użytkowania stwierdzam, że sposób na dostanie się do środka od góry jest beznadziejny. Musiałem wszystko ściągać aby móc dostać się do środka i np. coś porobić.

6.jpg

Od czego zacząłem. Od wycięcia przedniej ścianki z otworami. Następnie dokleiłem sufit wykonany z laminatu, ale z folią matową. Czemu tak, a no bo w teorii biała folia powinna częściowo działać jako odbłyśnik. W suficie wykonałem parę otworów. Dwa na śruby, dwa wentylacyjne, trzy na kable z dławikami i jeden duży na rurę od "wiadra" przez który wtłaczać będzie się zimne powietrze. Największy otwór doposażyłem w uszczelkę. Z poprzedniego terra dużo się nie zmarnowało. Belkę oświetleniową przerobiłem i zamontowałem z powrotem, a przednią ściankę pociąłem i uzyskałem "za friko" dwie z trzech szyb suwanych w gratisie z 6 otworami. No i zapomniałem dodać, że od teraz będę mógł dostać się do środka od frontu a nie jak wcześniej od góry. Całość pomyślana jest tak, aby na przykład poza sezonem zimowania przez otwór górny mógłbym zamiast zimnego powietrza podawać powietrze z nawilżacza. Generalnie całe terra jest od teraz 2 funkcyjne.

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Czym wycinałęś otwory w szkle?

Kurcze mam dylemat bo chcę górną pokrywę ze sklejki przyczepić do terrarium (do szkła) zawiasami długimi i kurcze nie wiem jaki klej udźwignie ciężar drewnianej pokrywy z halogenikiem :/ może masz jakąś radę? mam klej do luster ale coś mi się wydaje, że to słabo chwyci :/

Odnośnik do odpowiedzi

comandos21, tutaj: http://www.rosliny-owadozerne.pl/index.php...15&start=15 w ostatnim poście jest informacja jak wycinał otwory w szkle:)

Dzięki, no właśnie tak myślałem... potrzebny sprzęt :/ zwykła wiertarką i takim wiertłem próbowałem kiedyś to skończyło sie pęknięciem.... myśle, że to jakaś niskoobrotowa potrzebna czy cuś...

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki, no właśnie tak myślałem... potrzebny sprzęt :/ zwykła wiertarką i takim wiertłem próbowałem kiedyś to skończyło sie pęknięciem.... myśle, że to jakaś niskoobrotowa potrzebna czy cuś...

Nope. Potrzebujesz przede wszystkim wierteł koronkowych z masą diamentową. Koszt takiego wiertła o najmniejszej średnicy 4mm to 120 zł, najdroższe o średnicy 70mm to 1000zł, a wiercić możesz normalnie wiertarką o ile masz przejściówkę z gwintem na wiertła do szkła.

Edit. Do tej pokrywy musiał bym mieć jakieś zdjęcie i jak chcesz to przyczepić bo nie wiem o czym mowa. Ale najpewniejszy sposób to klejenie na UV. Utrzyma wszystko no prawie, ale jest to pewny sposób na mocowanie.

Edytowane przez tracer274
Odnośnik do odpowiedzi