Skocz do zawartości

Moje terrarium :)

wstrzasniete_nie_mieszane

Rekomendowane odpowiedzi

Jak wszyscy się chwalą, to ja też zaprezentuję moje świeżo zbudowane terrarium :)

Akwarium 60x30x30 - 54 litry

Na dnie keramzyt przykryty agrowłókniną, na to mieszkanka torfu, perlitu i grubego piasku. W środku bajorko do podmakania wysypane kamieniami i obłożone łupkami.

Rośliny owadożerne:

- Drosera aliciae

- Drosera capensis

- Utricularia longifolia

- Sarracenia 'Trumpets on Fire'

- Nepenthes 'Hookeriana'

- 2x Drosera madagascariensis

- 3x muchołówki niezidentyfikowanej odmiany ;)

Rośliny zwykłe;

- rojnik

- pokrzywka coleus

- soleirolia

- i różowy kwiatek, którego nazwy nie pamiętam ;)

Wszystko oświetlane jarzeniówką do roślin Diversa Opti Plant 15W i wentylowane wentylatorkiem 180m3/h.

Ps. Wybaczcie jakość zdjęć :D

post-6930-1430419625_thumb.jpg

post-6930-1430419655_thumb.jpg

post-6930-1430419665_thumb.jpg

Edytowane przez wstrzasniete_nie_mieszane
Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo zgrabna kompozycja, zastanawiam się czy te 15w starczy. Długo trzymasz już je w takiej kombinacji?

U mnie początkowo przy 2x11w było tak sobie w kwestiach wybarwienia.

Edit: rosły, ale szału nie było.

Edytowane przez wksek
Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo zgrabna kompozycja, zastanawiam się czy te 15w starczy. Długo trzymasz już je w takiej kombinacji?

U mnie początkowo przy 2x11w było tak sobie w kwestiach wybarwienia.

Drugi dzień dopiero, lampa kupiona na szybko na pierwsze kilka dni zanim nie doczytam jakie oświetlenie jest najlepsze. Może coś polecisz?

Odnośnik do odpowiedzi

http://tropicjungle.blox.pl/2010/02/Doswietlanie-roslin.html tutaj jest dobry artykuł, na temat oświetlenia,barwy, moc etc.

Standardowa kombinacja Osram Fluora lub sylvana grolux 8500k powinna być ok. Do tego dorzuciiłbym jakąś świetlówkę 6500k. Długość do tego akwarium znajdziesz.

Te rośliny zbyt wymagające nie są co do warunków świetlnych, ale jak ma zużywać i tak prąd to wolę zawsze trochę zainwestować by efekt był lepszy niż przeciętny.

Edytowane przez wksek
Odnośnik do odpowiedzi

Na początku roku szukałem w sklepach stacjonarnych - obi, Castorama, praktiker. Typowo roślinnych jak Fluora czy Grolux nie spotkałem, ale zwykle 6500k bodajże Osram są. Jeżeli masz gdzieś w okolicy Kakadu to tam powinny być.

W internecie bez problemu dostaniesz.

Odnośnik do odpowiedzi

A mi się coś kojarzy, że z roślinnych to właśnie Osram Fluora była do dostania w marketach :) Kiedyś chyba w Casto widziałem, aczkolwiek jak są mi potrzebne to i tak kupuję w necie.

Odnośnik do odpowiedzi

A mi się coś kojarzy, że z roślinnych to właśnie Osram Fluora była do dostania w marketach :) Kiedyś chyba w Casto widziałem, aczkolwiek jak są mi potrzebne to i tak kupuję w necie.

Jak będę przy okazji to spytam czy mają, sezon wiosenny się zaczyna, wszyscy działają z sadzeniem, może zamówili na tę okazję :)

Odnośnik do odpowiedzi