Skocz do zawartości

Drosera rupicola

Hesperyda

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałabym przedstawić rok z życia, jak do tej pory jednej z najwspanialszych rosiczek bulwiastych jakie udało mi się zdobyć. Potrafi obsypać się cała kropelkami. Nie wymaga podwyższonej wilgotności. Zimą stoi u mnie na parapecie pod doświetlarką gdzie zaraz tuż obok jest włączony kaloryfer. Nie uważam że to dobrze, nie mam innych warunków. Niektóre rosiczki bulwiaste już drugi rok przeżyły w takich warunkach, bulwy im podrosły a jedna rosiczka nawet zakwitła. Zawsze kupuję najmniejsze bulwy ponieważ ich ceny są dość wysokie. Tak też zrobiłam w jej przypadku i tutaj ukazała się kolejna jej wspaniałość. Z najmniejszej bulwy zazwyczaj wyrasta coś co przypomina 0,5cm -1cm rozetkę pożyje przez zimę i na lato się schowa. A ona zamiast przestać rosnąć ciągle robiła się coraz większa i większa!

Kupiłam bulwę wielkości 4-6 mm w cenie 5 €.

Myślałam że na tym etapie się zatrzyma:

15679332622_38f9a97fc8_b.jpg

15675818211_f5cf9f0a7f_b.jpg

Jednak było inaczej:

15453038994_f7b80d41a4_b.jpg

15453033064_f5105831db_b.jpg

16261504564_0b3a58ab41_b.jpg

16857977096_a30ec59085_b.jpg

Zdjęcia zrobione dzisiaj:

17324325565_66b289ce38_b.jpg

17136528098_7bf2668872_b.jpg

Teraz już powoli będzie usychać. Jak zupełnie wyschnie to wstawię tu zdjęcie jej i bulwy.

Odnośnik do odpowiedzi

Piękna roślina. Jak się trochę poszuka, to można znaleźć naprawdę dobre oferty i to dużych bulw w rozsądnej cenie.

Ja muszę koniecznie zmienić wierzchnią warstwę na taki grubszy piasek... O wiele estetyczniej to wygląda i nie zbija się w beton jak ten drobniutki.

Odnośnik do odpowiedzi

Kapitalna. Uwielbiam porównania po upływie jakiegoś czasu. Wtedy naprawdę widać, jakie warunki są dla danej rośliny odpowiednie, a jakie nie. Oczywiście w tym wypadku, są jak najbardziej... Ekhm... Doskonałe :-)

Odnośnik do odpowiedzi

Cephalotus nigdy się dalej nie rozglądałam odkąd trafiłam tutaj. Ja używam dwóch rodzajów żwirku, tergo tutaj i jeszcze takiego dość drobnego jasnego najchętniej do rosiczek z grupy petiolaris. Jak jest za drobny lub za cienką warstwę się nasypie to niestety robi się tak jak mówisz. Mnie jeszcze raz na piasku zrobił się jakiś zielony glon, a poza tym wszystko namokło i wyglądało fatalnie.

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...
  • 2 weeks later...
Napisano (edytowane)

Oto ostatni etap z serii rok z życie rupicoli.

Zdejmujemy i wyrzucamy wyschniętą roślinę.

Odsypujemy do oddzielnego pojemniczka górną warstwę żwirku, on nam się jeszcze przyda.

Robimy "babkę z piasku". Bulwa powędrowała na samo dno mimo że była posadzona troszkę wyżej niż w połowie doniczki. Nie zawsze tak się dzieje, czasami trzeba przeszukać dokładnie całą bryłę podłoża w poszukiwaniu malutkiej bulwy.

19149684818_e5152fb231_b.jpg

Przez zbyt niską doniczkę widać że bulwa jest lekko płaska, tam gdzie rosła od strony dna doniczki.

19149642990_e72c8f5f69_b.jpg

W podłożu znalazłam jeszcze taki korzeń, ten po lewej. On potrafi schować się w malutką bulwę, ale należy zostawić go w wilgotnym podłożu, a bulwę można zabezpieczyć i gdzieś schować. Ja zazwyczaj używam pudełek po zapałkach. Wkładam je jeszcze dodatkowo w woreczek zaciskowy i podpisuję.

19331199982_353e9dc1fa_b.jpg

19337351505_b8df28761d_b.jpg

19151185899_90ed08279a_b.jpg

Jestem ogromnie zaskoczona jak bardzo bulwa urosła przez ten rok, gdy ją kupiłam miała 4-6 mm, a teraz ma 10-12mm. Do tej pory żadna z nich aż tak mi nie urosła. Trzeba je dobrze karmić!

Edytowane przez Hesperyda
Odnośnik do odpowiedzi

Roślina była super trzeba przyznać. Pewnie na nią dmuchałaś i chuchałaś jak na dziecko małe :D

A jak się ma sprawa z bulwą, która pozostała? Znacznie zwiększyła rozmiary tzn. że teraz jak wykiełkuje to roślina będzie jeszcze większa?

Odnośnik do odpowiedzi

Nie dmuchałam, nie chuchałam i nic specjalnego nie robiłam. Nie było mnie nawet w domu, bo studiuję w innym miejscu niż mieszkam. Udało mi się namówić mamę żeby podlewała wszystkie moje rośliny. Jedyne co zrobiłam to posadziłam w odpowiednim podłożu i postawiłam w miejscu w którym doświetlam rośliny. Sama przy okazji nałapała sobie ziemiórek :D

Tak roślina jak znów zacznie rosnąć będzie jeszcze większa. Teraz miała dwie odnogi, za rok nie wiem ile z niej wyrośnie, nie mam takiego doświadczenia. Przypuszczam że zakwitnie, być może jak ta KLIK. Ta tutaj jest jeszcze większa KLIK.

Muchowyżeracz chodzi Ci o taką narośl jakby od której odchodzi korzeń? Nie ona raczej się nie podzieliła, a jeśli takie są jej plany to dowiem się za rok :D

Odnośnik do odpowiedzi