ElektrykPL Napisano 16 Października 2015 Share Napisano 16 Października 2015 Elegancka jest. Chciałbym poznać rozmiary do jakich może urosnąć rupicola i w jakich warunkach rośnie. Czy na parapecie da radę jak np Capensisy? Czy zimuje? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek0421 Napisano 16 Października 2015 Share Napisano 16 Października 2015 Poczytaj o rosiczkach bulwiastych. To najtrudniejsza grupa rosiczek. Żyją od mniej więcej października do czerwca a potem chowają się do bulw. Mimo zimy 8 tak wymagają dużych ilości światła. No i najgorsze jest czekanie na wyjście z ziemi. Wyjdzie czy nie wyjdzie. Moje na razie nie wyszły. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hesperyda Napisano 16 Października 2015 Autor Share Napisano 16 Października 2015 Tak najlepiej poczytaj o nich, na forum jest też dużo informacji na temat ich cyklu życia. Rozmiary: KLIK KLIK KLIK Da radę na parapecie jeśli będzie doświetlana oraz nie masz tropików w pokoju zimą. U mnie temperatura zimą oscyluje między 15-23*. Doniczka stoi przy samym oknie dzięki czemu ma odrobinę chłodniej. Jeśli pytasz czy rupicola zimuje to widzę że nie masz pojęcia o rosiczkach bulwiastych. One nie zimują, one przechodzą suchy okres spoczynku latem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ElektrykPL Napisano 16 Października 2015 Share Napisano 16 Października 2015 No w między czasie wujek google tam pomógł, ogólnie trudno i drogo, może na jaką prościejszą się kiedyś skuszę... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hesperyda Napisano 17 Października 2015 Autor Share Napisano 17 Października 2015 Trudno i drogo? 20zł za jedną bulwę która prawdopodobnie jest w grupie najdroższych rosiczek bulwiastych to chyba nie tak tragicznie? Najdroższe jakie widziałam to magna i zonaria w granicach 7-8 euro. To fakt że wszędzie bulwiaste są uznawane za jedne z najtrudniejszych rosiczek. Ale myślę że dopóki sam nie spróbujesz to nie będziesz wiedział. Parę osób mi mówiło że tłustosze są dość łatwe w utrzymaniu, u mnie niestety tylko weser chętnie rośnie. Jeśli kiedyś będziesz miał szansę spróbować swoich sił z tą grupą rosiczek to gorąco zachęcam zawsze można zacząć od peltat Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek0421 Napisano 17 Października 2015 Share Napisano 17 Października 2015 A u mnie za to te niby "trudniejsze" kiełkują chętnie a peltaty twardo siedzą i nie zamierzają wychodzić. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi