Skocz do zawartości

Trust Me, I'm an "Engineer"

tracer274

Rekomendowane odpowiedzi

Fajne terraria, z ładnymi roślinami.

Czytam o chłodzeniu terrariów. Może mój pomysł jest głupi ale skoro zimą na zewnątrz i tak jest zimno to czy nie można wężykiem zassać trochę zimnego powietrza z zewnątrz? Oczywiście nie bezpośrednio dmuchać zimnem na rośliny ale zrobić coś w rodzaju buforu i dostosować ilość zimnego powietrza do temperatury na zewnątrz i w terrarium. Takie "zimno" zużyłoby znacznie mniej energii niż ogniwo peltiera czy układ z lodówki.

Po stopniu zaawansowania Twoich terrariów myślę, ze dałbyś radę coś takiego zrobić, o ile taki pomysł ma sens.

@heliamfan

4kW? Wow, ja bym poszedł z torbami.

Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 105
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Bardzo mądry i wręcz idealnie prosty pomysł. :)

rura pcv w otulinie otwór w ścianie i po środku silniczek 12V z turbiną lub wentylatorki ze 3 na całej długości rury. Tylko rura musiałaby wystawać z 0,5M od ściany by ciepła od budynku nie pobierała

Każdy zakładał, że tracer chce mieć w razie konieczności mobilne terra ale jak ma to byc w pelni stacjonarne to pomysł bardzo dobry

post-6103-1438609835_thumb.jpg

Edytowane przez comandos21
Odnośnik do odpowiedzi

Brawo !!!

tracer widzę, że zastosowałes sie do moich skazówek odnośnie ogniwa peltira ;)

Jak się sprawdza ? Ma mega kopniaka jeśli chodzi o zimno ;)

Jeszcze jedno mnie zastanawia, masz osobne terra zimowe czy chcesz to "letnie" schładzać?

Jeśli chcesz to letnie to zapomnij...

Raz, że jest za długie-za duża poierzchnia

Dwa, świetlóki ci ogrzewają je i tu masz straty bardzo duże, zimowe teraa nie musi mieć takiego oswietlenia jak letnie, zimą rośliny mniej światła dostają (MAX 4H) co za tym idzie? Wystarczy, ze dasz do środka 2 paski zwykłych diód led 6000K

I dam sobie reke uciąć a nawet dwie, że ci to ogniwo wówczas ochłodzi mocno takie zimowe terra ;)

Niestety taka zmora hodoców zimujących odmian, że muszą być 2 osobne terra :) zimowe i letnie.

Jest jeszcze inna opcja:

Zastosuj agregat z lodówki +chłodnice także z lodówy(ja zamontujesz w środku tego letniego terra). Dodatkowo świetlówki zwykłe zamień na swietlówki GROW LED i tu masz mega podwójne terarium ;) letnie i zimowe

W drodze wytłumaczenia bo zrobił się mały bałagan:

- do zimowania roślin przerabiam lodówkę tak jak pisałem, w ciągu 2 miesięcy będą ją miał ukończoną,

- ogniowo peltiera użyłem do sprawdzenia na jakiej zasadzie działa i jak można je użyć i stwierdziłem że więcej z nim kłopotu niż pożytku ale da radę co nieco z niego wykrzesać więc czekam na nowy radiator i inne części,

- ogniwo peltiera chciałem użyć do schładzania terrarium dla roślin wymagających niższych temperatur w nocy. Zaledwie parę stopni. Będzie to całkiem nowe terra, zupełnie inne od tego ostatniego, na znacznie wyższym poziomie technologicznym i w tym wypadku izolacja jest całkowicie zbędna.

Fajne terraria, z ładnymi roślinami.

Czytam o chłodzeniu terrariów. Może mój pomysł jest głupi ale skoro zimą na zewnątrz i tak jest zimno to czy nie można wężykiem zassać trochę zimnego powietrza z zewnątrz? Oczywiście nie bezpośrednio dmuchać zimnem na rośliny ale zrobić coś w rodzaju buforu i dostosować ilość zimnego powietrza do temperatury na zewnątrz i w terrarium. Takie "zimno" zużyłoby znacznie mniej energii niż ogniwo peltiera czy układ z lodówki.

Po stopniu zaawansowania Twoich terrariów myślę, ze dałbyś radę coś takiego zrobić, o ile taki pomysł ma sens.

@heliamfan

4kW? Wow, ja bym poszedł z torbami.

Pomysł zły nie jest ale miałby zastosowanie dla wielkich terrariów o wymiarach boków przekraczających 2m. Do terrariów mniejszych jego zastosowanie jest zbędne dodatkowo jest zbytnie uzależnienie od pogody, a ja chcę mieć pełną kontrole na warunkami.

Co do heliamfan-a on chyba ciągnie bezpośrednio z elektrowni :) u mnie maksymalna możliwość to 1kW więcej instalacja nie utrzyma i trzeba by było ją przerabiać.

Edytowane przez tracer274
Odnośnik do odpowiedzi

Pasja musi kosztować ;). Pod koniec roku przerzucam się na szklarnię, właśnie ze względu na rachunki, które są astronomiczne- muszę sporo kombinować żeby moja uprawa była samowystarczalna.

kombinować= rozmnażać i sprzedawać etc ;)

Edytowane przez heliamfan
Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...

Lodówka kupiona jakiś czas temu. Nie miałem czasu wrzucić. Pozbyłem się wszystkich zbędnych elementów i w tym tygodniu będę wycinał w drzwiach otwór na wkład termo izolacyjny. Jako oświetlenie pójdą świetlówki T5 2x24 prawdopodobnie z regulacją wysokości. W środku znajdą się także dwa wentylatory. Chciałem to zrobić wcześniej ale nadmiar pracy i choroba mnie nie pozwoliła :P.

W między czasie projektuje kilka różnych terrariów. Nie to że zaraz będę je wszystkie tworzył. Raczej robię to w celach doświadczalnych, stare projekty cały czas modyfikuje. Zachowuje wszystkie pewnie kiedyś się przydadzą. Najnowszym projektem jest terrarium z oświetleniem ułożonym wertykalnie. Takie oświetlenie zakłada ułożenie 1 lub 2 belek T5 gdzie oba końce belki znajdują się na suficie i podłodze terrarium. Zwykle oświetlenie montuje się na górze terrarium ułożonym równolegle do podłogi. Samo terrarium składało się z kilku półek, gdzie każda półka posiada otwór na przechodzące przez nie belki T5. Rośliny ułożone były by na półkach wokół belki. Główną zaletą takiego rozwiązanie jest fakt że można produkować terraria o małej powierzchni ale dużej objętości dzięki zwiększeniu ich wysokości. Nigdy nie widziałem podobnego projektu ale jest to jak najbardziej wykonalne.

DSCF6890.JPG

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj czyściłem terrarium i tak wpadłem na pomysł by nieco je ulepszyć. Do środka wkleiłem dwie szyby lakierowane w kolorze czystej bieli (Ral 9003). W teorii biały powinien odbijać tyle samo światła co lustro w dodatku rozpraszając je. Jak będą z tego jakieś efekty to zacznę stosować właśnie szkło lakierowane niż lustra. Dodatkowo w poniedziałek przyjdą mnie nowe świetlówki z innym widmem więc te, które są w środku wymienię na nowe.

1.jpg

2.jpg

Do lodówki zamówiłem już wkład. Więc niedługo będzie widać jakieś efekty.

Odnośnik do odpowiedzi

• 3 weeks later...

Parę dni temu miałem chwilkę wolnego w pracy. Z zakładu wyjść nie mogłem a w robocie nuda prawie mnie zabiła. Postanowiłem więc zrobić coś podobnego do misy lub doniczki na RO tyle, że przeszkloną. Zasada jest taka sama jak w innych tego typu rozwiązaniach. Woda na dnie, później podłoże i roślina. Granicę między wodą a podłożem wyznacza mnie szybka z laminatu z 4 otworami w tym jeden na szklaną rurkę przez którą będę doprowadzał wodę. Przez 3 pozostałe otwory podłoże będzie "sączyć" wodę z dna. Wszystkie krawędzie oklejone zostaną kątownikami. Pionowe już przyklejone, niedługo pójdą też poziome. Miało być prosto i szybko a już wiem, że będę dodawał do tego mały panel ledowy. Części do panelu już do mnie jadą. Obecnie mam problem z ukończeniem tego czegoś ;), w robocie jestem po 13-14 godzin dziennie i muszę po nocach zostawać choć na chwilkę żeby coś tam naskrobać. Zwyczajny brak czasu. Ale jeszcze parę godzin roboty i będzie ukończone.

Przez chwilkę się zastanawiałem czy by nie dać otworu na kranik do awaryjnego wylewania wody z dna, ale doszedłem do wniosku, że było by to lekkie przegięcie. :rotfl:

1.jpg

2.jpg

Co do lodówki. Wkład na drzwi już mam, planuje zamontować go w sobotę. Zobaczymy co będzie :)

Odnośnik do odpowiedzi

Projekt ukończony jeśli chodzi o "doniczkę", "misę"? Czort wie jak to nazwać. Na razie posadziłem tam kłębowisko D.capensis. Póki nie zrobię panelu ledowego wiszącego nad tym czymś nic poważniejszego tam nie posadzę. Parę dni poczekam jak sprawdza się konstrukcja, ale widzę, że ścierki dobrze sączą wodę i przekazują dalej do góry. Podłoża poszło tam całkiem sporo choć wcale tego nie widać, całość jest dosyć ciężka. Na szczęście konstrukcja jest na tyle wytrzymała, że nic jej nie grozi. :)

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

Co do panelu LED. Dalej nie jestem przekonany do tego rozwiązania, ale niechaj będzie. Będzie 10 diód. Całość w ładnej czarnej obudowie, wentylacja, radiatory, wyłączniki i inne bajery ;). Całość będzie prawdopodobnie sobie zwisała z sufitu, chociaż co do sposobu mocowania mam duże pole manewru. Jak się sprawdzi, choć dalej uważam że w hurcie T5 jest korzystniejszym rozwiązaniem, to albo zrobię o wiele większy albo zacznę robić małe panele w dużych ilościach.

Odnośnik do odpowiedzi

Montuję właśnie panel. Jeszcze parę dni zajmie mnie jego montaż. 10 diód (~1W) zamontowanych będzie na pokazanej płytce PCB. Nie kleiłem jeszcze ich zrobię to na końcu. Będzie ich 5x440nm, 1x410nm i 4x660nm. Całość zamontowana będzie w obudowie 220x190x50. Będzie można ją podwiesić jak i przymocować do regulowanej szyny. W środku radiator, otwory wentylacyjne na całej szerokości oraz dwa wentylatory 40x40 wyciągające powietrze na zewnątrz. Ruch powietrza będzie przebiegał przez żebra radiatora. Nie wiem czy nie przesadziłem z całością tylko dla dziesięciu marnych diód, no ale już za późno. Wspomnianą płytkę PCB przykleję na klej termo do spodu radiatora. Na zdjęciu widać otwór na płytkę.

Panel będzie oświetlał "to coś" z wcześniejszego posta ;)

2.jpg

3.jpg

1.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Z tym radiatorem to rzeczywiście przesadziłeś :D

Ja mam lampkę 6w i radiator pasywny 10x5,5x2cm i jest w sam raz okej

Na szczęście wolę przesadzić w tą a nie w drugą stronę. ;)

Panel już działa. Bebechy na swoim miejscu, wszystko podłączone z jednym małym ale. Zrezygnowałem z płytki PCB. Fajna rzecz ładnie wygląda itp itd, ale ma kilka ograniczeń, po przemyśleniu których stwierdziłem, że to ślepy zaułek. Postanowiłem więc przymocować diody bezpośrednio na radiator, w dodatku mogłem dodać jeszcze 5 sztuk dzięki rezygnacji z płytki. Diody po 5 ułożyłem w trójkąt. Obecnie jest 8x440, 1x410 i 6x660. Gdybym wiedział że nie będę stosował płytki nie wycinał bym tak dużej dziury, ale na wszystko jest sposób. Później to się ładnie zamaskuje :). Chłodzenie działa bardzo dobrze. Powietrze przechodzi przez panel tak jak było w planach ładnie wymieniając ciepło z radiatorem. Nie wspomniałem o jednym w panelu zainstalowany jest bezpiecznik, a tak na wszelki wypadek. Na koniec zostało mnie montaż uchwytu, który właśnie schnie po "szprejowaniu" i w sumie koniec. Niedługo trafi na swoje miejsce.

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

A tak wyglądają drzwi od lodówki ;) Planuje je jutro wstawić, ale to się zobaczy.

6.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Drzwi na miejscu, najgorsza część już za mną. Teraz zostało mnie tylko zamontować oświetlenie, wentylatory i skrzynkę sterującą i będę mógł zimować rośliny w komfortowych warunkach ;)

1.jpg

Dla porównania

1.jpg

Odnośnik do odpowiedzi