Skocz do zawartości

Trust Me, I'm an "Engineer"

tracer274

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 105
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

A ja ma małe pytanko do Ciebie, czemu zdecydowałeś się na dodanie diód UV, zielonej, cyjan i pomarańczowej do panelu?

Jak robiłem swój panel to zauważyłem, że w większości ( jak nie we wszystkich) gotowych panelach grow było dodane po kilka sztuk tychże właśnie diód, ale nie potrafiłem znaleźć uzasadnienia dodania tych diód. Z rozkładu absorpcji chlorofilu wynika, że zielone , pomarańczowe i cyjanowe diody są raczej bezużyteczne dla diód, co do UV to przyznam się szczerze, że i mnie kusiło dodać ich kilka do panelu ale jakoś zrezygnowałem z tego pomysłu w ostateczności.

Odnośnik do odpowiedzi

A ja ma małe pytanko do Ciebie, czemu zdecydowałeś się na dodanie diód UV, zielonej, cyjan i pomarańczowej do panelu?

Jak robiłem swój panel to zauważyłem, że w większości ( jak nie we wszystkich) gotowych panelach grow było dodane po kilka sztuk tychże właśnie diód, ale nie potrafiłem znaleźć uzasadnienia dodania tych diód. Z rozkładu absorpcji chlorofilu wynika, że zielone , pomarańczowe i cyjanowe diody są raczej bezużyteczne dla diód, co do UV to przyznam się szczerze, że i mnie kusiło dodać ich kilka do panelu ale jakoś zrezygnowałem z tego pomysłu w ostateczności.

UV - 395nm jest na pograniczu fali która bierze udział w fotosyntezie. Są jeszcze diody o niższej długości fali, ale ich nie brałem. Światło UV uruchamia pewne procesy w roślinie. Nie pamiętam dokładnie, które mam to gdzieś w książce zaznaczone.

Cyjan, zielona i pomarańcz. Do wybielania światła. Jak już nie raz pisałem i stwierdziłem błędem jest dawanie diód "białych" właśnie do wybielania. Wystarczą do tego same diody zielone, a cyjan i pomarańcz (lepiej żółta) ułatwiają uzyskanie białego koloru. Obecnie stosunek diód pod absorpcje chlorofilu do wybielania wynosi 5:1. Tak niewielkim kosztem uzyskałem prawie białe światło. Nie jest to idealnie biały, ale światło wytwarzane przez panel jest na tyle dobre, że bez problemu można w nim przeglądać rośliny, a kolory na roślinach nie są zabijane przez czerwone i niebieskie światło. Dodatkowo cyjan i pomarańcz także biorą udział w fotosyntezie, mniej bo mniej ale zawsze.

Odnośnik do odpowiedzi

Wielkie dzięki za szybką i konkretną odpowiedź okej

Faktycznie 395 nm jest jest na pograniczu a nawet ma kilkukrotnie większy udział aniżeli pomarańczowa czy cyjanowa dioda.

Będę chyba musiał jakoś " wcisnąć " kilka zielonych diód do mojego panelu i na moim panelu zobaczyć jak to wybieli barwą światła. Tylko biorąc pod uwagę stosunek diód biorących udział w fotosyntezie do diód wybielających mogę mieć problem z wciśnięciem 12 zielonych diód do mojego panelu. Bo rozumiem, że 12 zielonych diód ( w moim przypadku gdzie w panelu mam 60 diód) to minimum jakie muszę użyć aby wybielić barwę światła?

Odnośnik do odpowiedzi

Bo rozumiem, że 12 zielonych diód ( w moim przypadku gdzie w panelu mam 60 diód) to minimum jakie muszę użyć aby wybielić barwę światła?

Nie zaświadczę ci w stu procentach, że 12 ci starczy, chociaż traktowałbym to faktycznie jako takie minimum. Ogólne barwa światła wytwarzana wtedy będzie zależała, od zagęszczenia diód, kąta świecenia oraz wielkości światła wytwarzanego przez konkretne diody. Diody zielone wytwarzają około 50% więcej światła widzialnego niż np Royal Blue czy Deep Red. Dlatego można ich użyć mniej by uzyskać balans. Zależy też jaki biały będzie cie satysfakcjonował. Z światła wytwarzanego przez swój panel jestem bardzo zadowolony, w porównaniu do pierwszego panelu jest niebo a ziemia.

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...

Ostatnio zamówiłem sporo nasion rosiczek z Ameryki południowej, a i siewki innych dorastają. Postanowiłem delikatnie unowocześnić lodówkę przeznaczoną do zimowania. Od teraz będzie też służyła do uprawy roślin wymagających nocnych spadków temperatur. Przeróbka była banalna, do skrzynki dodałem sterownik temperatury, który gdzieś tam mnie się plątał pod nogami. Całość będzie ustawiona w ten sposób, że chłodzenie będzie załączać się dwie godziny przed planowanym "zmrokiem" oraz godzinę po pojawieniu się "słońca" będzie się wyłączać. Spróbuje ustawić to tak aby temperatura łagodnie osiągała maksimum gdzieś w środku "dnia". Temperaturę na noc ustawie gdzieś na 10-12 stopni.

1.jpg

Edit. Poszedłem sprawdzić jak tam z lodówką, wszystko działa jak należy 8)

Edytowane przez tracer274
Odnośnik do odpowiedzi

W Twoich dziełach widać rękę prawdziwego inżyniera ;) Nie dość że pomysłowe i działa to jeszcze wygląda porządnie.

Jesteś z zawodu elektrykiem albo kimś pokrewnym?

Odnośnik do odpowiedzi

W Twoich dziełach widać rękę prawdziwego inżyniera ;) Nie dość że pomysłowe i działa to jeszcze wygląda porządnie.

Jesteś z zawodu elektrykiem albo kimś pokrewnym?

Dziękuje za słowa uznania ale elektryka to by ze mnie nie zrobili ;) z zawodu to ja szklarz.

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...

20 dni od zmontowania panelu mogę śmiało stwierdzić, że się udał. Rośliny rosną pod nim jak szalone, wkładam zielone, a zabieram czerwone ;) Panel przeniosłem do regału. Świetlówki wymontowałem, kabel zasilający z skrzynki sterującej poszedł do panelu i wszystko śmiga. Efekt odbicia światła z luster tylko spotęguje efekt okej

1.jpg

2.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

20 dni od zmontowania panelu mogę śmiało stwierdzić, że się udał. Rośliny rosną pod nim jak szalone, wkładam zielone, a zabieram czerwone ;) Panel przeniosłem do regału. Świetlówki wymontowałem, kabel zasilający z skrzynki sterującej poszedł do panelu i wszystko śmiga. Efekt odbicia światła z luster tylko spotęguje efekt okej

1.jpg

2.jpg

Pomidorki pod tymi ledami wyglądają jak plantacja marihuany :P

Odnośnik do odpowiedzi

Tracer, a myślałeś o zastosowaniu takich power ledów: http://led-byt.pl/mobile/pl/p/Dioda-3W-Ful...um-380--PCB/511

Do tego obecnie jest fajna promocja na zasilacza u naszego polskiego producenta np.: http://www.epulsar.pl/eSklep/zasilacz-led-...owy,3,6217,5529

Firma jest sprawdzona, do roboty sporo od nich bierzemy i rzeczywiście sami produkują zasilacze.

Odnośnik do odpowiedzi

Tracer, a myślałeś o zastosowaniu takich power ledów: http://led-byt.pl/mobile/pl/p/Dioda-3W-Ful...um-380--PCB/511

Nope, po to zająłem się panelami led by mieć pełną kontrole nad widmem, a w diodach full spectrum tej kontroli nie mam. Dodatkowo dioda ma przesadnie dużą przewagę czerwonego nad niebieskim, co dodatkowo ją wyklucza.

Do tego obecnie jest fajna promocja na zasilacza u naszego polskiego producenta np.: http://www.epulsar.pl/eSklep/zasilacz-led-...owy,3,6217,5529

Firma jest sprawdzona, do roboty sporo od nich bierzemy i rzeczywiście sami produkują zasilacze.

Gdzie jest haczyk w tej ponad 70% przecenie, na innym widziałem nawet -83%.

Z wiadomości :rotfl:

Jasne jasne.

Edytowane przez tracer274
Odnośnik do odpowiedzi

Gdzie jest haczyk w tej ponad 70% przecenie, na innym widziałem nawet -83%

No właśnie nie ma :) sam kupiłem 6 szt :) Wyprzedają to co im nie schodzi a firmę, tak jak pisałem znam, wielokrotnie nawet spotkaliśmy się z nimi na różnych targach czy imprezach projektowych i nie jest to firma krzaczek. Ogólnie polecam ich produkty, bo są dobrej jakości - mogę ich śmiało porównywać nawet z MeanWellem.

Odnośnik do odpowiedzi