tracer274 Napisano 10 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 10 Czerwca 2016 Do nowej szafki trafiły dwa nowe panele (półka na samej górze). Pierwszy po lewej w sumie ciężko nazwać to panelem. Jedna dioda 4500K 10W osadzona na radiatorze. Ta część półki przeznaczona do robienia zdjęć. Po prawej panel 8x3W Full spectrum pod kwitnienie. Jak tylko zmontuje na samym dole jeszcze jeden 108W to zabiorę się za skręcenie skrzynki ze sterowaniem oświetleniem to i się kable nie będą tak walały. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 5 Października 2016 Autor Share Napisano 5 Października 2016 Dawno nic nie wrzucałem, ale teraz kiedy na dworze nie ma zbytnio co robić z roślinami trzeba wrócić do piwnicy . Dwa panele po 108W każdy trafiły na bardziej odpowiednie miejsce. Na ścianę pójdzie jeszcze duży kawał lustra i na spód zamiast tymczasowych desek dam blat jednolity. Wczoraj dotarła do mnie paczka z nowymi komponentami do kolejnego panelu. Przyznam szczerze, że chciałem przetestować pojedyncze diody o dużej mocy. Ta którą trzymam w ręku to pojedyncza 50W Full spectrum (są mocniejsze). Zmontowana dodatkowo z kolimatorem skupiającym światło z 140 stopni na 90 stopni. Fajna spraw zmontowanie panelu z jedną mocną diodą zajmuje kilkakrotnie mniej czasu niż dużą ilością pojedynczych. Całość zmontowałem w godzinę z hakiem. Co prawda zostało parę drobiazgów, ale to chwila moment. Panelu trzymać u siebie nie będę pewnie puszcze go dalej w świat Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
heliamfan Napisano 6 Października 2016 Share Napisano 6 Października 2016 Ale hi-tec... i piwko się znajdzie Wszystko fajnie i pięknie z tymi ledami ale dają kiepski efekt wizualny poprzez to czerwono-fioletowe światło(kwestia gustu;)) Osobiście zamieniam HPSy na takie lampiony: http://ledfarmer.pl/pl/p/Lampa-LED-Multisp...o-szklarni-/188 . Niestety przy ilości W oświetlenia, jakie mam zamontowane muszę zacząć szukać oszczędności nawet za cenę wyglądu całości. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 6 Października 2016 Autor Share Napisano 6 Października 2016 Ale hi-tec... i piwko się znajdzie Wszystko fajnie i pięknie z tymi ledami ale dają kiepski efekt wizualny poprzez to czerwono-fioletowe światło(kwestia gustu;)) Na zdjęciu wygląda gorzej, ale na szczęście jest tam kilka zielonych diod dla wybielenia. Zresztą po godzinie i tak oko się przyzwyczaja . Osobiście mnie to nie przeszkadza. A piwko jest bo jest. Sąsiad wpadł to na sucho nie będziemy siedzieć zresztą żeby tylko jedno tam było Osobiście zamieniam HPSy na takie lampiony: http://ledfarmer.pl/pl/p/Lampa-LED-Multisp...o-szklarni-/188 . Niestety przy ilości W oświetlenia, jakie mam zamontowane muszę zacząć szukać oszczędności nawet za cenę wyglądu całości. W tym panelu są właśnie te diody 50W Full spectrum jeśli dobrze to oceniłem. Nie wierzę, że to aż takie monstrualne pieniądze kosztuje. Straszna przebitka na cenie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
heliamfan Napisano 6 Października 2016 Share Napisano 6 Października 2016 Widzisz nie mam czasu, żeby się z tym babrać- jest IP65 i dwa lata gwarancji wezmę to na firmę no i przy 10 sztukach cena do dogadania (rozmawiałem telefonicznie). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 11 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 11 Grudnia 2016 Ostatnio zabrałem się za ulepszenie miejsca roboczego. Normalnie wszystko robiłem na blacie przyczepionym do starego taboretu, ale długo w takich warunkach nie można pracować. Skleiłem sobie więc takie o to szklane stanowisko do pracy przy roślinach. Wody może być pełno, łatwo się czyści i odkaża. Nie wiem czemu wcześniej tego nie zrobiłem. Przy okazji dorobiłem sobie dwie półki, a na spodzie dolnej jest zamocowana dioda 10W do oświetlania stanowiska. Teraz to można robić Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 3 Lutego 2017 Autor Share Napisano 3 Lutego 2017 Kiedyś tam dawno temu robiłem taką małą szklaną doniczkę z nawadnianiem. No to zrobiłem sobie drugą. Tylko zdecydowanie większą, a co tam będę się ograniczał. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dieball Napisano 3 Lutego 2017 Share Napisano 3 Lutego 2017 Ciekawy patent. Może to kiedyś wypróbuję. Fajnie wygląda! Tylko czy przez te przeźroczyste ścianki nie ma problemów z glonami? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 4 Lutego 2017 Autor Share Napisano 4 Lutego 2017 Ciekawy patent. Może to kiedyś wypróbuję. Fajnie wygląda! Tylko czy przez te przeźroczyste ścianki nie ma problemów z glonami? Dzięki, wiesz co o dziwo nie. Kiedyś przed zrobieniem pierwszej się zastanawiałem czy się syf nie będzie zbierał w zbiorniku na dole i czy nie warto zrobić dołu z przyciemnianego szkła, ale nie nic takiego się nie dzieje. Czysty w 100% to on nie jest bo to deszczówka więc osad tam jakiś zostawia, ale glon się nie rozrasta, nie śmierdzi, a torf do tej pory czyściutki nawet na ściankach. Generalnie fajnie wszystko wygląda od boku jak widać co się dzieje pod spodem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fubu Napisano 4 Lutego 2017 Share Napisano 4 Lutego 2017 Do zbiornika spływa nadmiar wody? Jak się odbywa podlewanie? Jakie profile wykorzystałeś na rogach? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 4 Lutego 2017 Autor Share Napisano 4 Lutego 2017 Do zbiornika spływa nadmiar wody? Jak się odbywa podlewanie? Jakie profile wykorzystałeś na rogach? Woda idzie bezpośrednio do zbiornika przez rurkę z tyłu. Później sobie podsiąka przez wetkany w otwory chłonny materiał, a torf dostaje wodę właśnie z tego materiału. W pierwszej doniczce wody nie muszę dolewać przez 1 mc jak naleje do pełna. W nowym będzie na trochę dłużej, ponieważ jest on w stosunku do objętości podłoża trochę większy niż w pierwszej doniczce. Kątowniki aluminiowe to 25x25x2mm, płaskowniki aluminiowe 25x2mm. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 28 Lutego 2017 Autor Share Napisano 28 Lutego 2017 Terrarium robione na potrzeby poradnika trafiło na najniższą półkę drugiego regału. Całkiem nieźle się tam wpasowało. Tak sobie myślę, że spód wypełnię torfem i zrobię jakąś kompozycje czy coś. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 17 Października 2017 Autor Share Napisano 17 Października 2017 Czas zimowy się zbliża, a to oznacza wzmożone prace przy rozbudowie piwnicy. Tak więc kolejna półka doczekała się oświetlenia 4x10W COB P.LED Ten konkretny regał wygląda tak. Problem z regałami jest taki, że trzeba się dostosować do ich rozmiarów. Więc jest problem z tackami. Nie każda pasuje tak by wypełniała całe miejsce i czasami zostają nie wykorzystane przestrzenie. Poradziłem sobie i z tym więc zacząłem robić własne "tacki" na wymiar. No i jeszcze z piwnicy wychodzi okno. W nocy wygląda to mniej więcej tak. Z tego co się dowiedziałem niedawno jeden z patroli policji bardzo uważnie przyglądał się mojemu oknu. Zupełnie nie wiem czemu mogło by to zwrócić czyjąś uwagę Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 17 Października 2017 Share Napisano 17 Października 2017 (edytowane) Te 10W to na jedną półkę jest? Ps.Moja mama mi mówi że z ulicy mój pokój wygląda jakbym uprawiał konopie Edytowane 17 Października 2017 przez Maks02 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 18 Października 2017 Autor Share Napisano 18 Października 2017 Te 10W to na jedną półkę jest? Ps.Moja mama mi mówi że z ulicy mój pokój wygląda jakbym uprawiał konopie Nie na jedną półkę jest 40w. 4x10w=40w. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi