Skocz do zawartości

Trust Me, I'm an "Engineer"

tracer274

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie stawiam szklarnie, na razie tylko konstrukcja, no ale już ruszyłem z miejsca. Drugie zdjęcie trochę nie wyraźne, bo robiłem je jak już było szaro dosyć chociaż na zdjęciu nie wygląda by było ciemno.

1.jpg

2.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 105
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• 2 weeks later...
Świetna robota, a jak wygladać będzie sprawa z cyrkulacją powietrza?

Będzie parę punktów wlotu i wylotu powietrza plus wentylator podłączony do sterownika. Za kilka dni pokaże zdjęcia bo to jeszcze jest kwestia nie do końca ustalona.

O kurde!

Jak to wszystko fajnie wygląda! :D

Jaką powierzchnię zajmuje sama szklarnia? Jakie ma wymiary?

2m na 5,5 metra i 2,8m wysoka.

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...

W przyszłym tygodniu główne prace już zakończę. Zostaną pierdoły, które będzie można robić w sezonie lub na zimę. Teraz czekam do środy, będę musiał pojechać do Szczecina po kątowniki do wykończenia drzwi oraz uszczelki na dach i w sumie koniec.

1.jpg

Co do wentylacji. Powietrze będzie wpadało przez uchylną klapę w drzwiach. Ruch będzie po przekątnej całej szklarni, a wylot znajduje się z tyłu zaraz pod dachem. Jest tam wentylator, który będzie podłączony do sterownika. Dodatkowo jest jeszcze klapa z tyłu gdyby było trzeba naprawdę przewietrzyć, jednak już teraz wiem, że wentylator daję radę bez problemu. Klapa z tyłu jeszcze nie jest skończona, ale jest już na miejscu.

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

8.jpg

9.jpg

Pomidorki już trafiły do środka.

7.jpg

A to wspomniany sterownik. Zaprogramowany i teraz muszę tylko włożyć go do tej czarnej obudowy.

10.jpg

11.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...

To był naprawdę pracowity tydzień. Przez ostatnie dni po nocach składałem sterownik, dokańczałem szklarnie, budowałem nowy regał i skręcałem kolejne panele.

Zacznę od sterownika i szklarni. Jest już w użyciu. Zostało tylko go uszczelnić przed wilgocią chociaż sam sterownik jest tylko na jeden sezon, na przyszły rok będzie zdecydowanie większy i bardziej rozbudowany i sterować będzie wszystkim. Od wilgotności i temperatury zaczynając a na oświetleniu, nawadnianiu i dozowaniu nawozów kończąc. Szklarnia prawie na ukończeniu. Zostało tylko parę rzeczy, które nie rzutują na utrzymywanie przez nią warunków klimatycznych w środku.

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

Wspomniany regał. Zawierać będzie dwa panele PLed 108W każdy (identyczne jak ten wcześniej z wyjątkiem odbłyśnika), jeden 24W na diodach full spectrum dla wspomagania fazy generatywnej u roślin oraz czwarty panel specjalnego przeznaczenia. Na razie mam na ukończeniu jeden 108W i zaraz po nim zabieram się za drugi.

6.jpg

7.jpg

8.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Kolejny panel skończony i wstawiony do nowego regału. Jutro zabieram się za panel z diod full spectrum. Zgodnie z prośbą wrzucam rozmieszczenie diod z podaniem ich długości fali.

1.jpg

2.jpg

3.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

• 3 weeks later...

Podepnę się po temat i zapytam o zasilacz Pulsar 20W. Ile diod pod niego podłączacie? Dałem 20 sztuk i świeciły słabo. Usunąłem dwie i wydaje mi się, że dopiero teraz świecą pełną mocą.

Edytowane przez Dorian
Odnośnik do odpowiedzi

Podepnę się po temat i zapytam o zasilacz Pulsar 20W. Ile diod pod niego podłączacie? Dałem 20 sztuk i świeciły słabo. Usunąłem dwie i wydaje mi się, że dopiero teraz świecą pełną mocą.

Suma napięcia pracy diod nie może przekraczać napięcia wyjściowego na zasilaczu. Prawdopodobnie przekroczyłeś maksymalne napięcie na zasilaczu. To są diody 1W? Jakie mają napięcie pracy poszczególne?

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki, przekroczyłem napięcie. Jakoś zasugerowałem się tą mocą 20W :)

Usunąłem kilka diod i jest ok. Zostawiłem:

5 czerwonych

3 full spectrum

3 białe

5 niebieskich

Napięcia:

5 x 2.3V + 3 * 3.6V + 3 * 3.2V + 5 * 3.2V = 11.5V + 10,8V + 9,6V + 16V = 47.9V

Odnośnik do odpowiedzi