wksek Napisano 4 Maja 2015 Share Napisano 4 Maja 2015 Witajcie, Jako, że majówka miała być deszczowa według prognoz, a jaka się okazała w rzeczywistości postanowiłem w sobotę rano zapakować się do auta i pojechać pooglądać co kryje nasz rejon dolnośląski. Jedną z atrakcji, postanowiłem że będzie Torfowisko pod Zieleńcem, które ostatnio widziałem jeszcze przed tym jak wybudowali drewniane kładki - ścieżki dydaktyczne oraz czeski rejon umocnień w Górach Orlickich, gdzie też można spotkać co nieco... Samo torfowisko podzielone jest na wysokie i przejściowe. Porośnięte jest głównie przez kosodrzewiny, sosny błotne. Widok z wieży widokowej na część jako, że wiosna z nami jest dość niedługo, wszystko to wygląda póki co jeszcze zimowo Przy szlaku co kilkadziesiąt metrów spotykamy ciekawe informacje o "mieszkańcach", w tym wypadku mech torfowiec A tutaj na żywo Jako, że śniegu było tej zimy dość nie wiele, to i poziom wody na torfowisku jest niski, dlatego jest też w niektórych miejscach stosunkowo sucho Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wksek Napisano 4 Maja 2015 Autor Share Napisano 4 Maja 2015 (edytowane) Spotkałem też rosiczkę !... ...Niestety tylko na tablicy Przez torfowisko przebiegają potoki Dzikiej Orlicy, woda ta nadaje się do picia (przetestowane, żyje ), a jej odczyn to coś w granicach PH 3,8-4,0. Na terenie spotykamy dużo gatunków mszaków: I na martwych drzewach, huby Po czeskiej stronie w Górach Orlickich koło miejscowości Horni Rokytnice, w rejonie umocnień z początku XX wieku, pojawia się również informacja o występowaniu rosiczki Z tym, że tam wycieczka była raczej skierowana w innym kierunku, niż flora Polecam wycieczkę wszystkim, tym lubiącym chodzić po górach i tym którzy nie lubią. Torfowisko pod Zieleńcem to raczej wycieczka po płaskim z małym podejściem na początku. Edytowane 4 Maja 2015 przez wksek Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 4 Maja 2015 Share Napisano 4 Maja 2015 Huby, strumyki i przeróżne rodzaje mchu to tak jak ja mam u siebie w górach Brakuje tylko tych polan i torfowisk Przepiękne foto Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wksek Napisano 4 Maja 2015 Autor Share Napisano 4 Maja 2015 Dziękuje comandos Jeszcze parę fotek nadających się do publikacji. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fibius Napisano 28 Czerwca 2015 Share Napisano 28 Czerwca 2015 Kilka fotek z rezerwatu. Oprócz plenerów udało się zobaczyć 2 rarytasy: rosiczkę okrągłolistną i bagnicę torfową Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fibius Napisano 16 Lipca 2024 Share Napisano 16 Lipca 2024 Jako ciekawostkę związaną z Torfowiskiem pod Zieleńcem: Jest to jedyne miejsce w Polsce, gdzie stwierdzono występowanie podgatunku kukułki plamistej o nazwie Dactylorhiza maculata subsp. averyanovii. Jest to takson o niejednoznacznej systematyce. Wyodrębniony stosunkowo niedawno bo na przełomie 1989 i 1990 roku przez polską badaczkę Małgorzatę Jagiełło, która to odnalazła nietypowe osobniki kukułki plamistej na Torfowisku pod Zieleńcem. Wg różnych źródeł populacje proponowano zakwalifikować jako D. elodes, D. ericetorum lub D. maculata subsp. elodes var. averyanovii. Obecnie najbardziej uznawane jest określenie taksonu jako podgatunku kukułki plamistej D. maculata subsp. averyanovii. Dotychczas w literaturze takson nie został powszechnie zaakceptowany ale jego wartość taksonomiczna jak i również różnice morfologiczne oraz biotopowe w stosunku do innych form i podgatunków kukułki plamistej w Europie Środkowej jest oczywista. Więcej na temat tego taksonu na stronie: https://przyrodniczo.pl/rosliny/kukulka-plamista-podgat-averyanovii/ Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi