Skocz do zawartości

Fiksdalen, Norwegia - tłustosze, rosiczki i inne

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Właśnie wróciłem z krótkiej podróży po Norwegii. Napotkałem tam wiele ciekawych roślin w tym sporo owadożernych. Większość z nich dopiero się budziła i była jeszcze w formie turionów ale udało mi się je wypatrzeć.

D. rotundifolia i P. vulgaris można była spotkać dosłownie wszędzie, najczęściej w przydrożnych rowach porośniętych mchem torfowcem, a czasami gdzieś na górskich szlakach. Nie mogłem się nadziwić, że tak łatwo można znaleźć tam tyle ciekawych roślin ledwo co schodząc z asfaltowej drogi. W rowach było czasami tyle mchu torfowca, że był on przycinany przez kosiarki by ich całkowicie nie zarósł.

Pora na zdjęcia.

Pierwsze rośliny owadożerne spotkałem około 50m od miejsca, w którym mieszkałem. Była to D. rotundifolia

DSC_4207_zpsydbqe9py.jpg

DSC_4485_zpseumc52qe~0.jpg

DSC_4486_zpsrhclfuls~0.jpg

DSC_4488_zpsqddwz2q7~0.jpg

DSC_4493_zps2c2obfqc.jpg

DSC_4506_zpspqobbhkq.jpg

DSC_4507_zpsubdvrzv5.jpg

DSC_4509_zps5jkz9dcf.jpg

Wracając zobaczyłem ciekawy, rozlewający się trochę na polną drogę strumyk. Po podejściu zobaczyłem, że rosną na niej tłustosze. Nie było ich tam zbyt dużo widocznych, gdyż dopiero się budziły i jedynie co większe osobniki wypatrzyłem.

DSC_4484_zpslne7rwad.jpg

DSC_4472_zpstc6frhrr.jpg

DSC_4473_zps3nkixj1x.jpg

DSC_4474_zpsoarcp5aa.jpg

DSC_4478_zpskcujhart.jpg

DSC_4481_zpsnbinuai9.jpg

Pod koniec mojego pobytu w tym miejscu znajomy powiedział mi, że przypomniało mu się, że koło boiska sportowego w tej samej miejscowości znajdują się jakieś bagna. Oczywiście musiałem je sprawdzić.

Okazało się, że jest to ogromne torfowisko ciągnące się przez cały zbocze góry. Znalazłem na nim budzące się D. anglica, D. rotundifolie i prawdopodobnie D. x obovate. Jakbym trochę dłużej poszukał może i D. intermedia by się znalazła ale nie miałem już więcej czasu na szukanie.

IMAG0030_zpsd6thpgp8.jpg

IMAG0026_zpsczkq0hxr.jpg

IMAG0027_zpsn1qonli8.jpg

IMAG0028_zpsoesjhonu.jpg

IMAG0029_zpsahfytzgy.jpg

IMAG0035_zpsuivdxlx2.jpg

IMAG0034_zpsvqxawktv.jpg

IMAG0032_zpsk00zovxx.jpg

IMAG0042_zpsv23zewnx.jpg

IMAG0041_zps6yczloyn.jpg

IMAG0037_zps4u4e7035.jpg

IMAG0036_zpsmcxckapm.jpg

IMAG0050_zpsiqtbify9.jpg

IMAG0048_zpstry4qi8a.jpg

IMAG0047_BURST001_zpsnkupvitx.jpg

IMAG0043_zpstptvtq4f.jpg

IMAG0054_zpsthgoi3ea.jpg

IMAG0053_zpserxh8phv.jpg

IMAG0051_zps0sfp20zd~0.jpg

Szkoda, że nie miałem okazji wybrać się tam przynajmniej miesiąc później, wtedy było by na co popatrzeć.

Poza tym spotkałem też kilka ogromnych Araucarii wyniosłych. Zdjęcia jednej z nich.

DSC_4456_zps7bv4h05v.jpg

W Polsce bardzo trudno wyhodować tak duża jak na zdjęciu, gdyż przymarza w zimę, która jest u nas ostrzejsza niż np. w tym rejonie Norwegii gdzie w zimę temperatura rzadko spada poniżej 10C

Ogólnie w Norwegii panuję dość zróżnicowany klimat w zależności od rejonu ale chyba wole nasz Polski od zimnego i surowego klimatu norweskiego. Przede wszystkim mamy o wiele więcej słońca i dłuższą wiosnę, lato.

Edytowane przez capensi
Odnośnik do odpowiedzi

Capensi, zdjęcia SUPER love. Nie byłam jeszcze w Norwegi, ale zachęcona twoją relacją " jako raj" ;) dla miłośników owadożernych na pewno się wybiorę, jak będzie

cieplej papa .

Odnośnik do odpowiedzi