Skocz do zawartości

Usychająca sadzonka Cephalotusa

Rekomendowane odpowiedzi

Hej, mniej wiecej tydzień temu dostałam sadzonkę Cephalotusa. Umieściłam lotuska w doniczce 9 cm w podłożu z torfu, żwirku i perlitu (2:1.5:0.5). Muchołówki posadzone z Cephalotusem w doniczce chyba się przyjeły bo wyraźnie widać jak podrosły. Cephalotus niestety tak jak by podsychał. Zamieszczam poniżej zdjęcia, ktore są niestety dość słabej jakości - roślinka ma dosłownie kilka milimetrów i ciężko złapac focusa na tak małym obiekcie jednakże uschnięcie dobrze widoczne. Co o tym myślicie? Czy lotusek potrzebuje po prostu czasu aby sie zaaklimatyzować? Wilgotność 60-65% temp. 18.5-25 w dzień a w nocy spada do mniej wiecej 10-15C. Wody oczywiście pod dostatkiem ok. 1-3cm w podstawce.

image.jpg

image.jpg

image.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Cephalotusy zawsze ciężko znoszą przesadzanie, tracą znaczną część pułapek i liści. Więc pewnie znacznie później niż muchołówki ruszy ze wzrostem. Wydaje mi się jednak że masz trochę za mokro, może na początku po przesadzeniu trzeba sporo wilgoci, ale nie powinny stać stale w wodzie, podlewamy je dopiero po wyschnięciu poprzedniej dawki wody, raczej do 1 cm a nie 3. Jest to tym bardziej istotne, że podłoże widać, że jest mocno torfowe, dla cefalotusa mogłoby być bardziej mineralne - choć z twojego opisu wynika, że jest w dobrej proporcji to zdjęcie pokazuje że jest torfowe z odrobiną perlitu, a żwirku nie widać, albo jest słabo wymieszane. Ważne aby przy korzeniach roślin była właściwa mieszanka.

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć, miałem podobną sytuację. Przesadziłem małego cefalka i z dnia na dzień umierał. Myślałem że będzie już po nim ponieważ nic nie zostało na powierzchni podłoża. Po upływie około jednego miesiąca zaczął wyrastać na nowo i dziś ma się bardzo dobrze. Myślałem że straciłem malucha a tutaj miła niespodzianka. :)

Odnośnik do odpowiedzi

Mieszanka jest zbyt torfowa i miał za mokro. Może ja będę musiał zmienić proporcje w temacie, bo ludzie nie uzyskują tego co ja proponuję.

Bardziej proponowałbym uzyskiwać coś na kształt tego po prawej. Można dodać też trochę perlitu, na pewno mu nie zaszkodzi.

Podloze_3.JPG

Odnośnik do odpowiedzi

Napisano (edytowane)
Mieszanka jest zbyt torfowa i miał za mokro. Może ja będę musiał zmienić proporcje w temacie, bo ludzie nie uzyskują tego co ja proponuję.

Bardziej proponowałbym uzyskiwać coś na kształt tego po prawej. Można dodać też trochę perlitu, na pewno mu nie zaszkodzi.

post-4-1430767360_thumb.jpg

Da się jeszcze uratować? Nie mam piasku, niestety. Mogę go teraz przesadzić do mniej torfowej mieszanki - torf,zwirek (1:1)

Zrobiłam mieszanke na szybko torf, zwirek, perlit (1.5:1:0.5). Nie wiem czy cos w ogole z tego bedzie. Lotusek w ogole korzeni nie puscil:-( Przesadzenie polegało po prostu na przełożeniu roślinki z doniczki do doniczki... Nic się nie zapuścił...

Edytowane przez KarlaAppetina
Odnośnik do odpowiedzi

• 3 weeks later...

Hej wszystkim mam taki sam problem z mlodym cefalkiem zakupionym na wystawie. Po zakupie miał ladne zielone świecące liście teraz po kilku dniach liście robią się żółte, matowe, miękkie. Po zakupie uznałem ze ma zbyt mokro i od poniedzialku cefalek nie ma dostępu do wody a i tak ma bardzo mokro. Jedno ze zdjęć zrobione jest w niedziele rano, drugie dzisiaj. Prosze o jakies rady.

post-6913-1432137829_thumb.jpg

post-6913-1432137839_thumb.jpg

Edytowane przez Emdine
Odnośnik do odpowiedzi

Cephalotus ma to do siebie, że po przesadzaniu/zmianie otoczenia, bardzo często traci wszystkie dzbanki i po prostu marnieje. Potrzebuje wtedy trochę czasu aby odżyć. Sprawdź też dół doniczki, czy przypadkiem korzenie mu nie wyszły, bo to w połączeniu z dużą ilością wody może się źle skończyć.

Odnośnik do odpowiedzi

Cephalotus ma to do siebie, że po przesadzaniu/zmianie otoczenia, bardzo często traci wszystkie dzbanki i po prostu marnieje. Potrzebuje wtedy trochę czasu aby odżyć. Sprawdź też dół doniczki, czy przypadkiem korzenie mu nie wyszły, bo to w połączeniu z dużą ilością wody może się źle skończyć.

ogólnie wydaje mi sie ze byl przesadzany przez Carnisane przed sprzedażą

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli tak, to daj mu trochę czasu, postaw w miejscu, gdzie będzie miał dostęp do dużej ilości światła, staraj się nie przelewać i będzie dobrze. Cephalotusy są bardzo delikatne jeśli chodzi o przesadzanie oraz przenoszenie z miejsca na miejsce. Będzie dobrze ^_^

Odnośnik do odpowiedzi

Marnieje :(

Ma zdrowy stożek wzrostu, marnieją mu "stare" listki. Jeżeli ma przewiew, nie jest przelany i ma dużo słońca, to powinien za jakiś czas odżyć.

Odnośnik do odpowiedzi