dami1995 Napisano 6 Maja 2015 Share Napisano 6 Maja 2015 (edytowane) Witam, mam następujący problem. Otóż kupilem przez internet kapturnice. trzymałem ja w złych warunkach ( za malo światła i wody ) i nie chciała mi rosnąć, przestawilem roślinę do podstawki o wiele wyższej, dosięga po brzegi doniczki i wlalem wody około ? wysokości podstawki i zacząłem ja trzymać więcej czasu na słońcu. Zauwazylem ostatnio ze obok zaczęło mi cos rosnąć, w tej samej doniczce, okazało się, ze to kilka małych rosiczek. Teraz mam pytanie, czy od nadmiaru tej wody, może jej cos się stać, bo fajnie by było mieć w cenie kapturnicy jeszcze kilka rosiczek. Czy może przesądzić, malutkie rosiczki do innej doniczki i trzymać je tak jak powinno? Z gory dziękuje Edytowane 6 Maja 2015 przez dami1995 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 6 Maja 2015 Share Napisano 6 Maja 2015 Wedle uznania - możesz zarówno zostawić rosiczki w tej doniczce albo delikatnie je wyciągnąć i posadzić do osobnej. Najprawdopodobniej wzeszły Ci rosiczki D. capensis, więc dobrze czują się one w "kapturnicowych" warunkach. Woda im niestraszna. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dami1995 Napisano 6 Maja 2015 Autor Share Napisano 6 Maja 2015 no to jeżeli nie zaszkodzi rosiczce takie warunki, to poczekam aż urośnie i później przesadze Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dami1995 Napisano 6 Maja 2015 Autor Share Napisano 6 Maja 2015 Zamieszczam fotkę dzisiejszego dnia Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 6 Maja 2015 Share Napisano 6 Maja 2015 Tak, możesz poczekać aż maluchy podrosną i wtedy je przesadzić do osobnej doniczki. Ja ze swoimi pasażerami na gapę tak robię Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dami1995 Napisano 6 Maja 2015 Autor Share Napisano 6 Maja 2015 a to dzięki wielkie za poradę tak zrobię Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dami1995 Napisano 11 Maja 2015 Autor Share Napisano 11 Maja 2015 Witam Wtrącę to do tego tematu, bo wiąże się troszeczkę, otóż dzisiaj zauważyłem dziwne zjawisko, na doniczce kapturnicy wyrosła jakaś roślina i nie mam pojęcia skąd to się wzięło i co z tym zrobić załączam dwa zdjęcia tego dodam, że roślina jest natakiej ala wacie, także nie wiem co to i skąd jest i utrzymuje się około 5 mm nad wodą. Wlewam do doniczki tylko wodę destylowaną A tak na marginesie mam drugi problem, ponieważ zasadziłem rosiczkę z nasion około miesiąc temu tak z 10 sztuk, zamiast tego wyrosło mi to i moje pytanie brzmi : To jest chwast? Mam go wyrwać? czy zostawić? Z góry dzięki za pomoc Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hesperyda Napisano 11 Maja 2015 Share Napisano 11 Maja 2015 Niestety ja nie potrafię rozpoznać tego czegoś na dwóch pierwszych zdjęciach. Wygląda jak zielona rozmazana plamka. Nasiona się wysiewa a nie sadzi. Tak to drugie to chwast. U mnie często takie wyrastają i zawsze je wyrywam. Jaką rosiczkę tam wysiałeś? 10 nasion to troszkę mało, chyba że był świeże. Skoro minął dopiero miesiąc to jeszcze masz szansę zobaczyć za jakiś czas siewki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dami1995 Napisano 11 Maja 2015 Autor Share Napisano 11 Maja 2015 ROSICZKA Sp. AUYAN TEPUI - 20 nasion i ROSICZKA FILIFORMIS RED - 10 nasion co do zdjęcia postaram się zrobić lepsze ujęcie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hesperyda Napisano 11 Maja 2015 Share Napisano 11 Maja 2015 Aa teraz to już się trochę rozjaśniło Rozumiem że wysiałeś je do oddzielnych doniczek? Filiformis potrzebuje zimnej stratyfikacji. Wysiewałam ją parę razy i mam takie odczucie że dość mało nasion kiełkuje, więc nie wiem czy z tych 10 coś będzie. Ponad rok temu wysiewałam filiformis red i dopiero teraz niedawno pojawiło się parę siewek. To było tak dawno że nie pamiętam już jak to było dokładnie. Wysiałam chyba nasiona na wiosnę wierząc że jeśli są super świeże to latem coś wykiełkuje. Niestety nic się nie pojawiło. Ta doniczka powędrowała na całą zimę do piwnicy z innymi roślinami. Jakiś czas temu wyciągnęłam je stamtąd, nasionka dostały światła i ciepła a teraz kiełkują Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dami1995 Napisano 12 Maja 2015 Autor Share Napisano 12 Maja 2015 Tak, w oddzielnych doniczkach one są, i co mam teraz zrobić? Bo inne rosiczki, które wysialem to mi juz ładnie kiełkują, a te dwie wogole. Wysialem je tak samo jak z innymi Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 12 Maja 2015 Share Napisano 12 Maja 2015 Tak, w oddzielnych doniczkach one są, i co mam teraz zrobić? Bo inne rosiczki, które wysialem to mi juz ładnie kiełkują, a te dwie wogole. Wysialem je tak samo jak z innymi Link taki pomocny wow Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dami1995 Napisano 12 Maja 2015 Autor Share Napisano 12 Maja 2015 Kupiłem je od heldros, wszystkie za pierwszym razem i następnego dnia od doręczenia przesyłki wsiałem je do doniczek i podlewałem tak jak powinno. W kilku doniczkach mi już kiełkują ładnie, a te dwie tylko nie, nie wiem czy były poddawane stratyfikacji. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 12 Maja 2015 Share Napisano 12 Maja 2015 (edytowane) Kupiłem je od heldros, wszystkie za pierwszym razem i następnego dnia od doręczenia przesyłki wsiałem je do doniczek i podlewałem tak jak powinno. W kilku doniczkach mi już kiełkują ładnie, a te dwie tylko nie, nie wiem czy były poddawane stratyfikacji. Dobra odmiana Red, którą kupiłeś nie przechodzi okresu spoczynku więc i nasion nie musisz stratyfikować. Powodem braku kiełkowania może być co innego. A stratyfikacje trzeba wykonywać samemu nie ważne gdzie kupujesz. Według mnie powinieneś trochę jeszcze poczekać na wykiełkowanie. Wszystko zależy od warunków w jakich były wysiewane i trzymane. Edytowane 12 Maja 2015 przez tracer274 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dami1995 Napisano 12 Maja 2015 Autor Share Napisano 12 Maja 2015 No dobrze, dzięki za informacje Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi