Skocz do zawartości

Rosiczka scorpioides - wysiew gemmae

Rafal

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Dopiero zaczynam sezon z pigmejkami i mam pytanie odnośnie wysiewu gemmae rosiczki scorpioides w okresie późnowiosennym. Przeglądając forum wyczytałem, że rosiczki te wytwarzają gemmae przeważnie w okresie jesiennym.

Moja rosiczka ostatnio wydała gemmae.

post-6888-1431362431_thumb.jpg

Część gemmae - te, co łatwo odchodziły (na resztę czekam) - zebrałem wykałaczką i włożyłem do słoika, w którym po paru dniach zaczęły mi one kiełkować.

post-6888-1431362447_thumb.jpg

Tutaj pojawiają się moje pytania: czy lepiej wysiać gemmae do nowej doniczki, czy do starej, razem z młodymi roślinami, które w lato będą musiały przejść w stan spoczynku. Chodzi mi o to, czy jak teraz wysieję gemmae, to czy zdążą mi one do lata wyrosnąć, żeby przetrwać w okresie spoczynku? Jak rozpoznać, kiedy roślina przechodzi w stan spoczynku?

Odnośnik do odpowiedzi

zebrałem wykałaczką i włożyłem do słoika, w którym po paru dniach zaczęły mi one kiełkować

A to słoik z wodą? Jak z wodą to nic dziwnego , że skiełkowały :)

Imo: Lepiej wysiać do nowej, chyba, że nie masz miejsca lub masz mało dorosłych okazów w głównej doniczce z tymi rosiczkami. Ale ostatnio był co do tego temat: http://www.rosliny-owadozerne.pl/index.php...p;#entry1021550

... razem z młodymi roślinami, które w lato będą musiały przejść w stan spoczynku. Chodzi mi o to, czy jak teraz wysieję gemmae, to czy zdążą mi one do lata wyrosnąć, żeby przetrwać w okresie spoczynku?
Nie ma co się przejmować albo nie wejdą w spoczynek i będą normalnie lub nieco wolniej rosły, albo wejdą i po prostu się zatrzymają. Jak skończą się wyższe temperatury to znowu aktywnie ruszą :)

Głównie to jest tak, że roślina przestaje się rozwijać- czasowy zwolniony (lub brak) wzrost rośliny. Czasami w zależności od warunków (czy trzymamy na pełnym słońcu czy tylko w cieple) mocniej obsychają nawet stosunkowo nowe liście. Mogą też zwijać wszystkie aktywne włoski pułapkowe, ale rzadko tak jest.

Edytowane przez allgreen
Odnośnik do odpowiedzi

O taką odpowiedź mi chodziło! Ze względu na brak miejsca na parapecie oraz małą liczbę dorosłych okazów, postaram się je jednak zasadzić do tej samej doniczki.

Odnośnik do odpowiedzi