Skocz do zawartości

Wysiew

maciek0421

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

Zamierzam wysiewać nasionka, które wyprodukowały moje Drosery Aliciae. :) Stąd moje pytanie. W jakich doniczkach najlepiej jest je wysiać? I czy rozrzucone na mokrym torfie, mające cały czas wodę w doniczce wykiełkują? Mam doniczki 5,5cm i nie wiem czy się do tego nadają. Dziękuję za odpowiedzi. :D

Odnośnik do odpowiedzi

Hej,

Zamierzam wysiewać nasionka, które wyprodukowały moje Drosery Aliciae. :) Stąd moje pytanie. W jakich doniczkach najlepiej jest je wysiać? I czy rozrzucone na mokrym torfie, mające cały czas wodę w doniczce wykiełkują? Mam doniczki 5,5cm i nie wiem czy się do tego nadają. Dziękuję za odpowiedzi. :D

Nie ma znaczenia w czym je wysiejesz może to być nawet słoik. A co do wysiewu staraj się nasiona siać z pewnym odstępem 5-10mm od siebie, aby przy kiełkowaniu miały miejsce do wzrostu. Nasiona rosiczek sypiesz na mokry torf. Możesz przykryć miejsce wysiewu folią na 2-3 dni dla zwiększenia wilgotności ale pamiętaj o zrobieniu dziurek. Chociaż przykrywanie folią nie jest konieczne.

Edytowane przez tracer274
Odnośnik do odpowiedzi

wg. mnie lepiej niż siać je z odstępami 5-10 mm jest wysiać wszystkie w jednej doniczce z 8-10 cm i rozsadzić jak wykiełkują, każdą osobno do doniczek 5 cm.

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 years later...

Witam,

Nie chciałem tworzyć nowego tematu ponieważ tematyka jest podobna.

Ostatnio posiałem nasiona rosiczek i mniej więcej miesiąc po wykiełkowaniu wszystkie padły. Czy nasiona rosiczek można wysiać bezpośrednio na ten stary torf. Czy trzeba go np. przesuszyć i czy jakieś szkody mogły zrobić skoczogonki które pojawiły mi się w doniczce. Roślinki były podlewane wodą destylowaną.

Z góry dziękuje za odpowiedzi. ^_^

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Nie chciałem tworzyć nowego tematu ponieważ tematyka jest podobna.

Ostatnio posiałem nasiona rosiczek i mniej więcej miesiąc po wykiełkowaniu wszystkie padły. Czy nasiona rosiczek można wysiać bezpośrednio na ten stary torf. Czy trzeba go np. przesuszyć i czy jakieś szkody mogły zrobić skoczogonki które pojawiły mi się w doniczce. Roślinki były podlewane wodą destylowaną.

Z góry dziękuje za odpowiedzi. ^_^

Nasiona wysiewa się na torf bezpośrednio nie trzeba go przesuszać wcześniej czy coś. Musi być mokry. Co było powodem ich śmierci nikt nie wie, ale tak skoczogonki jeśli skończył im się pokarm mogły się połasić na małe rośliny.

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 year later...