maciek0421 Napisano 12 Maja 2015 Share Napisano 12 Maja 2015 Hej, Zamierzam wysiewać nasionka, które wyprodukowały moje Drosery Aliciae. Stąd moje pytanie. W jakich doniczkach najlepiej jest je wysiać? I czy rozrzucone na mokrym torfie, mające cały czas wodę w doniczce wykiełkują? Mam doniczki 5,5cm i nie wiem czy się do tego nadają. Dziękuję za odpowiedzi. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 12 Maja 2015 Share Napisano 12 Maja 2015 (edytowane) Hej, Zamierzam wysiewać nasionka, które wyprodukowały moje Drosery Aliciae. Stąd moje pytanie. W jakich doniczkach najlepiej jest je wysiać? I czy rozrzucone na mokrym torfie, mające cały czas wodę w doniczce wykiełkują? Mam doniczki 5,5cm i nie wiem czy się do tego nadają. Dziękuję za odpowiedzi. Nie ma znaczenia w czym je wysiejesz może to być nawet słoik. A co do wysiewu staraj się nasiona siać z pewnym odstępem 5-10mm od siebie, aby przy kiełkowaniu miały miejsce do wzrostu. Nasiona rosiczek sypiesz na mokry torf. Możesz przykryć miejsce wysiewu folią na 2-3 dni dla zwiększenia wilgotności ale pamiętaj o zrobieniu dziurek. Chociaż przykrywanie folią nie jest konieczne. Edytowane 12 Maja 2015 przez tracer274 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Josyn Napisano 13 Maja 2015 Share Napisano 13 Maja 2015 wg. mnie lepiej niż siać je z odstępami 5-10 mm jest wysiać wszystkie w jednej doniczce z 8-10 cm i rozsadzić jak wykiełkują, każdą osobno do doniczek 5 cm. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
master Napisano 19 Stycznia 2018 Share Napisano 19 Stycznia 2018 Witam, Nie chciałem tworzyć nowego tematu ponieważ tematyka jest podobna. Ostatnio posiałem nasiona rosiczek i mniej więcej miesiąc po wykiełkowaniu wszystkie padły. Czy nasiona rosiczek można wysiać bezpośrednio na ten stary torf. Czy trzeba go np. przesuszyć i czy jakieś szkody mogły zrobić skoczogonki które pojawiły mi się w doniczce. Roślinki były podlewane wodą destylowaną. Z góry dziękuje za odpowiedzi. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 20 Stycznia 2018 Share Napisano 20 Stycznia 2018 Witam, Nie chciałem tworzyć nowego tematu ponieważ tematyka jest podobna. Ostatnio posiałem nasiona rosiczek i mniej więcej miesiąc po wykiełkowaniu wszystkie padły. Czy nasiona rosiczek można wysiać bezpośrednio na ten stary torf. Czy trzeba go np. przesuszyć i czy jakieś szkody mogły zrobić skoczogonki które pojawiły mi się w doniczce. Roślinki były podlewane wodą destylowaną. Z góry dziękuje za odpowiedzi. Nasiona wysiewa się na torf bezpośrednio nie trzeba go przesuszać wcześniej czy coś. Musi być mokry. Co było powodem ich śmierci nikt nie wie, ale tak skoczogonki jeśli skończył im się pokarm mogły się połasić na małe rośliny. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marasinxonx Napisano 13 Sierpnia 2019 Share Napisano 13 Sierpnia 2019 Witam czy ciężko jest z kiełkowaniem D. pygmaea i jak z uprawa ich ? Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek:) Napisano 13 Sierpnia 2019 Share Napisano 13 Sierpnia 2019 Z kielkowaniem nie ma problemu, jak to pigmejki bywają kapryśne, ale ogólnie raczej proste w uprawie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi