Skocz do zawartości

system schładzania

Janker

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Przeczytałem chyba wszystkie tematy dotyczące systemu schładzania. Jednak nadal nie mogę sobie tego poukładać w głowie, więc proszę Was o pomoc. Jednego co jestem pewny to ze planuje użyć do tego lodówkę i takie podzespoły:

Lodówka która już ma

pompa do fontanny -http://allegro.pl/pompa-do-oczka-wodnego-kaskady-fontanny-fontanna-i5192005864.html

Nagrzewnica z golfa 2 -http://allegro.pl/vw-passat-b3-b4-golf-2-ii-3-iii-nagrzewnica-i5344823683.html#thumb/2

rurka miedziana w izolacji -http://allegro.pl/rurka-miedziana-miedz-fi-8-mm-bardzo-plastyczna-i5319221453.html

(Rozmiar przypadkowy ponieważ nie znam rozmiaru wejść na pomiędzy i chlodnicy)

Sterownik -http://allegro.pl/showitem/description/5348781216.html

Wentylator

To tyle co jest potrzebne moim zdaniem, do zmontowania chłodzenia do terra z helkami i dzbanki górskimi. Teraz napisze jak widzę zasadę działania.

W lodówce zrobić 2 wyjścia na rurki

w środku umieszczę pompę z rurą zawinieta w spirale

która będzie krążyła z lodówki do chłodnicy zchladzajac terra

Bardzo proszę o wyjaśnienie jak czegoś nie napisałem.

Dziękuję za uwagę.

.

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Przeczytałem chyba wszystkie tematy dotyczące systemu schładzania. Jednak nadal nie mogę sobie tego poukładać w głowie, więc proszę Was o pomoc. Jednego co jestem pewny to ze planuje użyć do tego lodówkę i takie podzespoły:

Lodówka która już ma

pompa do fontanny -http://allegro.pl/pompa-do-oczka-wodnego-kaskady-fontanny-fontanna-i5192005864.html

Nagrzewnica z golfa 2 -http://allegro.pl/vw-passat-b3-b4-golf-2-ii-3-iii-nagrzewnica-i5344823683.html#thumb/2

rurka miedziana w izolacji -http://allegro.pl/rurka-miedziana-miedz-fi-8-mm-bardzo-plastyczna-i5319221453.html

(Rozmiar przypadkowy ponieważ nie znam rozmiaru wejść na pomiędzy i chlodnicy)

Sterownik -http://allegro.pl/showitem/description/5348781216.html

Wentylator

To tyle co jest potrzebne moim zdaniem, do zmontowania chłodzenia do terra z helkami i dzbanki górskimi. Teraz napisze jak widzę zasadę działania.

W lodówce zrobić 2 wyjścia na rurki

w środku umieszczę pompę z rurą zawinieta w spirale

która będzie krążyła z lodówki do chłodnicy zchladzajac terra

Bardzo proszę o wyjaśnienie jak czegoś nie napisałem.

Dziękuję za uwagę.

.

Do samego chłodzenia nie jest ci potrzebny sterownik z pierdyliardem funkcji. Wystarczy zwykły termostat ustawiony na obniżanie temperatury. Nie wiem po co komplikować sobie życie. Takie sterowniki jak w opisie stosuje się do pełnej automatyki jednym zastępujesz wszystkie. Podobnym działaniem ce[beeep]e się sterownik IBIS PL-11. Przydało by się zdjęcie terrarium. Do jakiej temp chcesz schładzać?

P.S Od kiedy słowo ce-ch-uje- jest wulgarne?

Edytowane przez tracer274
Odnośnik do odpowiedzi

Przydał by mi się taki sterownik a nie wiele kosztuje w porównaniu do innych. Bez obrazy ale myślę ze z lodówką wyjdzie w opłatach taniej. Zbiornik to akwarium przerobione w terra wymiany 100x50x40.

Odnośnik do odpowiedzi

Najtaniej Ci wyjdzie zrobić chłodzenie z ogniwa peltiera+ dwa duże radiatory.

Ale żeś się uprał na te ogniwa ^^

Przydał by mi się taki sterownik a nie wiele kosztuje w porównaniu do innych. Bez obrazy ale myślę ze z lodówką wyjdzie w opłatach taniej. Zbiornik to akwarium przerobione w terra wymiany 100x50x40.

Jeśli masz użyć ten sterownik tylko do zbijania temperatury według mnie nie ma sensu, ale to twój wybór. Weź też pod uwagę że owy sterownik dostajesz tylko w postaci płytki z czujnikiem bez obudowy.

Druga sprawa nie napisałeś czym zamierzasz chłodzić terrarium wodą czy powietrzem. Wcześniejszy opis nie jest jednoznaczny. Przydałby się dokładny opis co i jak.

Odnośnik do odpowiedzi

W lodówce dał bym nie wiem co lepsze wiadro z płynem jako wymiennik ciepła czy spirale która by chodziła w obiegu z lodówki do chłodnicy.Płyn był by to taki co nie zamarza. Myślałem że pisałem wszystko prawie bez tego co nie wiedziałem w w 1 poście. A są lepsze sterowniki ? Jak tak to poproszę o namiar :)

Odnośnik do odpowiedzi

W lodówce dał bym nie wiem co lepsze wiadro z płynem jako wymiennik ciepła czy spirale która by chodziła w obiegu z lodówki do chłodnicy.Płyn był by to taki co nie zamarza. Myślałem że pisałem wszystko prawie bez tego co nie wiedziałem w w 1 poście. A są lepsze sterowniki ? Jak tak to poproszę o namiar :)

Dalej nie napisałeś ile stopni w dół chcesz zjechać, ale jak 5-6 wystarczy samo powietrze ochładzające spirale. Co do sterowników musisz powiedzieć czy jest on ci potrzebny tylko do schładzania (1 funkcja) czy też będziesz go używał do czegoś innego (np dodatkowo od oświetlenia). Jeśli tylko do schładzania wystarczy obojętnie jaki termostat analogowy lub cyfrowy. Cyfrowy jest droższy (od 100 do 180zł) ale są to pewne urządzenia razem z obudową. Jeśli potrzebujesz go do czegoś więcej ten może być ale jest bez obudowy. Musisz określić konkretnie wtedy mogę ci coś poradzić.

Odnośnik do odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Temperatury chciał bym utrzymywać w zakresie 25 w dzień i z spadkami w nocy do 15.Wiadomo,że trzeba będzie od izolować terra styropianem.

Chciał bym bardziej rozbudowany ale nie za duże pieniądze sterownik który by ustawia temp w dzień i w nocy załączał oświetlenie i nawilżacz.

Edytowane przez Janker
Odnośnik do odpowiedzi

Temperatury chciał bym utrzymywać w zakresie 25 w dzień i z spadkami w nocy do 15.Wiadomo,że trzeba będzie od izolować terra styropianem.

Chciał bym bardziej rozbudowany ale nie za duże pieniądze sterownik który by ustawia temp w dzień i w nocy załączał oświetlenie i nawilżacz.

Nawilżacz będzie chodził czasowo jeśli tak to w jakich porach, lub będzie działał na nawilżanie do określonego poziomu? I gdzie będzie umieszczony nawilżacz poza terrarium czy w środku?

Odnośnik do odpowiedzi

Nawilżacz będzie utrzymywał stała wilgotność czyli jak spadnie do 75% to sterownik załączyć nawilżacz aż wilgotność wzrośnie do 100%. Planuje żeby był na zewnątrz bo tak mało miejsca jest w środku.

chyba się w strzymam z ta lądowa i kupię klima jakaś taniej wyjdzie coś mi się wydaje. Tylko nigdzie nie mogę znaleźć takiej co by można rurą doprowadzić zimno do środka.

Odnośnik do odpowiedzi

Nawilżacz będzie utrzymywał stała wilgotność czyli jak spadnie do 75% to sterownik załączyć nawilżacz aż wilgotność wzrośnie do 100%. Planuje żeby był na zewnątrz bo tak mało miejsca jest w środku.

chyba się w strzymam z ta lądowa i kupię klima jakaś taniej wyjdzie coś mi się wydaje. Tylko nigdzie nie mogę znaleźć takiej co by można rurą doprowadzić zimno do środka.

Do 100%? Po pierwsze po co aż tyle a pod drugie nie ma higrostatów działających aż do 100%. Max to 95% chociaż większość jest pod 90% max. (Oczywiście w tej cenie)

Dobra to masz takie opcje:

- Twój sterownik bez obudowy ale obudowy w tym linku masz firmę która oferuję obudowy i podzespoły do elektornikii,

- Sterownik PL11 firmy Ibis koszt 296 zł PL11, ale jest to sterownik sprawdzony bardzo dobrej jakości razem z obudową na szynę.

- Pakiet Higrostat, Termostat, 1 Programator czasowy. Koszt od 300 do 400 zł. Zależy co dobierzesz.

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za zaproponowanie programatorów. Wybiorę chyba ten za 296 zł ale za miesiąc bo man inne wydatki. Co bym chciał teraz zrobić to to chlodzenie. Myślę że zrezygnuje z chłodzenia wodnego i klimatyzacji jak coś to wybiorę chlodzenie powietrzem. ile można obniżyć temperaturę za pomocą powietrza nadmuchiwanego z lodówki a pojemniku 100 x 50 x 40 ?

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za zaproponowanie programatorów. Wybiorę chyba ten za 296 zł ale za miesiąc bo man inne wydatki. Co bym chciał teraz zrobić to to chlodzenie. Myślę że zrezygnuje z chłodzenia wodnego i klimatyzacji jak coś to wybiorę chlodzenie powietrzem. ile można obniżyć temperaturę za pomocą powietrza nadmuchiwanego z lodówki a pojemniku 100 x 50 x 40 ?

Góra terrarium otwarta? I jakie panują temperatury w środku przy włączonym oświetleniu?

Odnośnik do odpowiedzi

Na górze jest szyba zakrywajaca 2/3 powierzchni a na resztę mam kawałek z plexi. Temperatura waha się w granicy 25C. Wczoraj dałem do środka 2 butelki z lodem ale prawien nic to nie dało.

Odnośnik do odpowiedzi

Na górze jest szyba zakrywajaca 2/3 powierzchni a na resztę mam kawałek z plexi. Temperatura waha się w granicy 25C. Wczoraj dałem do środka 2 butelki z lodem ale prawien nic to nie dało.

Dobra to jeśli myślisz w ogóle o takim czymś musisz pierw wywiercić w pleksi otwór wentylacyjny 10-20mm średnicy. Czemu? Ponieważ ciepłe powietrze nagromadzone w terrarium musi być wypychane przez powietrze zimne podchodzące coraz wyżej sufitu terrarium. W przypadku braku otworu i szczelnego zamknięcia ciśnienie w terraium osiągnie taki poziom, że zimne powietrze nie będzie wtłaczane.

Co do temperatury teoretycznie masz możliwość zbić nawet do temperatury panującej w lodówce 4-5C, jednak to tylko teoria. Na to jak nisko zejdziesz składa się kilka czynników, a cztery najważniejsze to:

- ilość m3/h wtłaczanych do terrarium,

- różnica temperatura w chłodnicy / temperatura w terrarium,

- ilość ciepła traconego przy dosyłaniu z chłodnicy do terrarium,

- ilość ciepła dostarczanego przez otoczenie do terrarium

W moim projekcie chłodnicy bez użycia lodówki udało mnie się zbić temp w terrarium do 14C mimo, że nie izolowałem terrarium. U ciebie z dodatkową izolacją masz możliwość osiągnąć nawet 10C i niżej, ale to zależy od tego jak bardzo przyłożysz się do projektu.

Odnośnik do odpowiedzi