LazaR Napisano 13 Maja 2015 Share Napisano 13 Maja 2015 (edytowane) Więc zaczynamy. Od jakiegoś roku zacząłem interesować się tematyką roślin owadożernych, kiedy dostałem 2 rosiczki i 2 muchołówki od kolegi. Wtedy też zacząłem bardziej zgłębiać temat owadożernych. Przeglądając różne strony internetowe związane z tym tematem natknąłem się na „Paludarium”, „Vivarium” lub „Akwaterrarium”- zwał to jak zwał. I tak też narodziła się myśl, aby stworzyć coś takiego u siebie. Wszystko pięknie, ładnie pomyślałem, jednak kiedy zacząłem sprawdzać ceny „gotowców” stwierdziłem, że spróbuje zrobić takie Paludarium sam. Jako, że zaczynałem od zera, musiałem o wszystkim myśleć od początku. Założyłem sobie, że chcę stworzyć coś co będzie naturalnie wyglądać, jak wyjdzie zobaczymy później. Stwierdziłem, że fajnie by było zrobić jakiś wodospad lub coś na ten styl.. „Największym” problemem było „wymyślenie” wymiarów tego projektu. W końcu doszedłem do wniosku, że wymiary: szerokość 60 cm , wysokość 80 cm i głębokość 40 będą wystarczające. Projekt chciałem umieścić w szafce, aby lepiej się prezentowało. Jako że pracuje w branży meblowej wykonanie szafki nie stanowiło problemu (zleciłem firmie zrobienie takiej szafki). Po 2 tygodniach przyszła zamówiona szafka. Ma wymiary 170cm x 85cm x 40cm i jej projekt wygląda następująco: Poniżej zdjęcie gotowej szafki z akwarium w środku i zarysem "wodospadu": Tu zdjęcia z przymierzanymi doniczkami: oraz delikatny zarys ściany tylnej w akwarium Tu zdjęcie lin które posłużą za liany W moim projekcie za rośliny posłużą dzbaneczniki łatwe w uprawie.. a więc: N.truncata N.albomarginata red N.rebeca soper N.bloody mary N. hookeriana oraz ze 2-4 innych roślinek Za oświetlenie posłużą mi 4 x24W T5. Mam nadzieję, że nie za dużo na taką powierzchnię. Jako, że zacząłęm wolne do poniedziałku chce najgorsze rzeczy, typu tło, konstrukcje itd skończyć w tym tygodniu. Następne zdjęcia wrzuce jutro:D jeśli coś więcej zrobie Pozdrawiam, LazaR Edytowane 13 Maja 2015 przez LazaR Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LazaR Napisano 14 Maja 2015 Autor Share Napisano 14 Maja 2015 Dzisiaj niestety troszke mniej czasu, a co za tym idzie mniej poświęconego czasu na prace przy paludarium. Dzisiaj bardzo długo zajęło mi wymyślenie jak zakamuflować grzałkę i ewentualnie filtr w akwarium. Po burzy mózgu wpadłem na pomysł aby wykorzystać do tego konstrukcje wodospadu. Oto jak wyciąłem w nim otwór: Po skończonej pracy przy wodospadzie nadszedl czas na klejenie tła w akwarium.... tu nie obyło się bez niespodzianek.... W trakcie silikonowania łączeń rozpadł mi się pistolet, więc wyciskanie zaczęło się ręczne.... Jakby tego było mało, silikon zaczął wychodzić "tyłem" tubki i tu już ciśnienie skoczyło bardziej.... :D Ale nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło. Zacząłem wydobywać silikon łyżeczką i nakładać bardzo grubo w łączenia... ( tubka i tak do wyrzucenia, wiec wykorzystałem ile mogłem). W końcu udało sie po "chwili" wysmarować wszyskie szpary silikonem. Oczywiście nie wszędzie silikon został nałożony...jednak jutro zacznę uszczelniać CERESIT CX 5 ... Mam zamiar w akwarium 3 warstwy położyc, w częsci lądowej, jak zamocujue wszystko i położe pianke jako tło z 2 razy... aby było dobrze uszczelnione. Tu zdjęcia z wyżlobionego wodospadu oraz z przyklejonymi doniczkami do szafki... Jutro kolejny dzień pracy. Mam nadzieję, że obejdzie się bez niespodzianek..... :D:D Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi