Skocz do zawartości

Owadożerny mini "ogródek"

Rekomendowane odpowiedzi

Stosuję również u siebie w małym terra to oświetlenie i jestem też zadowolony. Wiadomo przy większych zbiornikach to oświetlenie jest za małe powierzchniowo, ale przy mniejszym się sprawdza idealnie.

Odnośnik do odpowiedzi

voorhees nie mam niestety zdjęć z kolejnych etapów powstawania terra i układania poszczególnych warstw, ale tak to wyglądało przed posadzeniem roślin. Korzenie, mimo impregnacji, się nie sprawdziły i ostatecznie ograniczyłam się tylko do bryłek lawy i kamieni.

post-88-1431785915_thumb.jpg

Założenie było takie, by stworzyć obszary o różnym poziomie wilgotności podłoża żeby móc wprowadzić dość znaczne zróżnicowanie gatunkowe.

Pierwszą warstwę podłoża stanowi kilka cm keramzytu. Na tym powinna znajdować się chłonna tkanina, o której w ferworze walki zapomniałam. Podłoże w terra stanowi torf (w moim przypadku Athena) wymieszany w różnych proporcjach z drobnym i grubszym żwirkiem oraz/lub perlitem (zależnie od tego jakie rośliny planowałam posadzić), a w miejscu planowanego "oczka" jest żwirek kwarcowy. Tłustosze z dolnych partii rosną na bryłkach lawy, a w części przeznaczonej pierwotnie na helki (obecnie U. longifolia) jest torfowiec.

Dopełnieniem całości jest folia lustrzana na bokach terra pozwalająca skutecznej wykorzystać niewielkie w sumie oświetlenie. No i jeszcze najważniejszy składnik - czas. ;)

post-88-1431786508_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 years later...
  • 1 month later...

Bardzo ładnie to wygląda. Bardzo mi się terraria i torfowiska podobają. Czaję się bardzo by wykonać takie małe terrarium i torfowisko, tylko się boję że coś zrobię nie tak. Zawsze dla laika takiego jak ja, ten pierwszy raz jest mega wyzwaniem, a pomysł musi mocno dojrzewać nim się go zrealizuje ;)

Odnośnik do odpowiedzi