KonradBe Napisano 17 Maja 2015 Share Napisano 17 Maja 2015 (edytowane) Po niemal dwóch latach udało się okiełznać rozrastającą się i wciąż powiększaną kolekcję roślin. Okiełznać, czyli zebrać w ogólnie pojętą całość (bez stolików, podstawków itp.). Ale zacznijmy od początku... Pierwsze nabytki ...i kolejny Pierwsze emocje! Edytowane 3 Czerwca 2015 przez KonradBe Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KonradBe Napisano 17 Maja 2015 Autor Share Napisano 17 Maja 2015 nowe kształty... pierwsze sukcesy... i porażki... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KonradBe Napisano 17 Maja 2015 Autor Share Napisano 17 Maja 2015 (edytowane) Z Alicją także się nie udało, chociaż bardzo długi czas rosła i kwitła. Cefal został posadzony w szklanej misie na lekkim wzniesieniu Dionaea 'Dentate Traps' Mama prolifera 'Big Mouth' też świetnie czuła się w szkle Edytowane 17 Maja 2015 przez KonradBe Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hesperyda Napisano 17 Maja 2015 Share Napisano 17 Maja 2015 Co się stało z D. aliciae? Opuściła Cię na dobre? A Dionaea 'Dentate Traps' nie ma za mokro? Wygląda jakby pływała Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KonradBe Napisano 17 Maja 2015 Autor Share Napisano 17 Maja 2015 Co się stało z D. aliciae? Opuściła Cię na dobre? A Dionaea 'Dentate Traps' nie ma za mokro? Wygląda jakby pływała Alicja zaczęła marnieć i w końcu padły wszystkie. Podejrzewam jakiś grzyb, bo w starych liściach Alicji łatwo o infekcję. 'Dentate' pływała to fakt, ale wtedy było upalnie, więc miała basen tylko przez chwilę. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KonradBe Napisano 17 Maja 2015 Autor Share Napisano 17 Maja 2015 Nastały iście królewskie czasy. Drosera regia 'Royal Red' pojawiła się także Darlingtonia californica Okazało się także, dlaczego Tina jest takim przyjaznym dla początkujących tłustoszem... Postarałem się więc o nowe gatunki: P. esseriana P. 'Sethos' A Tina rosła... Obrałem na chwilę kierunek miniaturyzacja pod tytułem: Drosera x [pulchella x nitidula] Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kropka Napisano 17 Maja 2015 Share Napisano 17 Maja 2015 (edytowane) Nareszcie! Można podziwiać Konradową historię owadożerstwa Czekam na pyszny ciąg dalszy! Tinkowy talerzyk fantastyczny! Edytowane 17 Maja 2015 przez Kropka Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biedronkaoo7 Napisano 17 Maja 2015 Share Napisano 17 Maja 2015 Też śledzę i czekam !! Tego talerzyka to mu od dawna zazdroszczę Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KonradBe Napisano 17 Maja 2015 Autor Share Napisano 17 Maja 2015 Po koronkowej akcji w forumowym konkursie, na nowo pojawiły się u mnie kapturnice (od lewej) 'Juthatip Soper', "Smoorie", purpurea i leucophylla Pozostając do dziś wyzwaniem i budząc obawy, wkroczyła Heliamphora 'Midoxa' (heterodoxa x minor). A w gąszczu U. sandersonii (zupełnie niepotrzebnie wsadzonego do terrarium), udało się po raz pierwszy rozmnożyć Cephalotusa. Doszła też niewielka aranżacja a w niej: Drosera admirabilis Drosera adelae Drosera schizandra Drosera prolifera Drosera x [pulchella x nitidula] Cephalotus follicularis Utricularia sandersonii Utricularia livida (widoczny z tyłu poza terrarium) Pinguicula lusitanica Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KonradBe Napisano 17 Maja 2015 Autor Share Napisano 17 Maja 2015 Też śledzę i czekam !! Tego talerzyka to mu od dawna zazdroszczę Talerzyk powiadacie Siostrzyczki? To jest półmisek 30x20cm. Prawdziwe tinowe poletko! I już zaczyna być przymały... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kropka Napisano 17 Maja 2015 Share Napisano 17 Maja 2015 Doszła też niewielka aranżacja A w gąszczu U. sandersonii (zupełnie niepotrzebnie wsadzonego do terrarium)(...) Może i niepotrzebnie wsadzony, ale dodał uroku pięknej kompozycji - prostej, nieprzeładowanej, uroczej! Bardzo mi się podoba Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hesperyda Napisano 17 Maja 2015 Share Napisano 17 Maja 2015 Moje Tiny nie chciały rosnąć! Zakwitły ze dwa razy a potem tylko się kurczyły i kurczyły, miały z pół centymetra i zginęły. Nie wiem naprawdę dlaczego tak się stało. Widzę że u wszystkich rosną bardzo duże i mocno zielone. Aż wstyd się przyznawać że z takim łatwym tłustoszem mi się nie udało Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Noliena Napisano 17 Maja 2015 Share Napisano 17 Maja 2015 Bardzo ładnie pokazane owadożery... i ten dreszczyk emocji w narracji. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KonradBe Napisano 17 Maja 2015 Autor Share Napisano 17 Maja 2015 Moje Tiny nie chciały rosnąć! Zakwitły ze dwa razy a potem tylko się kurczyły i kurczyły, miały z pół centymetra i zginęły. Nie wiem naprawdę dlaczego tak się stało. Widzę że u wszystkich rosną bardzo duże i mocno zielone. Aż wstyd się przyznawać że z takim łatwym tłustoszem mi się nie udało Tina chyba lubi, jak się o niej zapomni czasem. Podlewam je z raz miesiącu i robi się to coraz trudniejsze, bo zarosły już prawie szczelnie całe podłoże. Największą rolę odgrywa tu chyba światło w połączeniu z temperaturą. Stoją na południowym wewnętrznym (póki co) parapecie i nie korzystają z pełnego słońca. U mnie tylko w kilku egzemplarzach trochę zmniejszyły się liście na parę tygodni, po czym znowu zaczynają kwitnąć, a roślina u mojej Mamy śpi w najlepsze od bodaj kilku miesięcy. Noliena, dziękuję za miłe słowa. Staram się to wszystko pokazać w jakiś przystępny i przyjemny sposób. Chyba mi się udało. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 17 Maja 2015 Share Napisano 17 Maja 2015 Ładnie Konradzie, a talerz przebija wszystko. A jednak tłuste potrafią być ładne! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi