KonradBe Napisano 17 Maja 2015 Autor Share Napisano 17 Maja 2015 Okazało się, że mech pod heliamforą zawiera drobny dodatek w postaci U. longifolia Zaczęły się też kombinacje z rozmnażaniem: D. muscipula z pędu kwiatowego D. prolifera z liścia i pędu kwiatowego Drosera x [pulchella x nitidula] znalazła odpowiednie warunki w terrarium i zaczęła kwitnąć Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KonradBe Napisano 17 Maja 2015 Autor Share Napisano 17 Maja 2015 Ładnie Konradzie, a talerz przebija wszystko. A jednak tłuste potrafią być ładne! Dzięki. Swoją drogą, kto by się spodziewał, że półmisek sałaty, zwany roboczo kopcem kreta, tak się spodoba. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KonradBe Napisano 17 Maja 2015 Autor Share Napisano 17 Maja 2015 Dzbanki powędrowały do doniczek z torfowcem i to było TO! N. "Rebecca Soper" N. x hookeriana Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KonradBe Napisano 17 Maja 2015 Autor Share Napisano 17 Maja 2015 W lutym'15 pojawiły się nowe tłustosze: P. heterophylla P. macrophylla oraz jeden podejrzany. O bycie P. "Huahuapan" One też dostały podłoże inne, niż reszta roślin, czyli mineralne. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Crespo Napisano 17 Maja 2015 Share Napisano 17 Maja 2015 Kolejny temat na mojej liście do śledzenia Cudowne rośliny, widzę że kolekcja rośnie i rośnie ! 'Dentate Traps' nie podtapiasz za bardzo ? D.Prolifera ładna, ja niedługo zrobię podejście numer dwa do tej rosiczki, tylko tym razem zagwarantuję jej wilgotność odpowiednią, bo poprzednio o to nie zadbałem i padła Czyżby Darlingtonia californica to ta o której mówiła Kropka na wystawię ? Czekam na więcej zdjęć! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KonradBe Napisano 18 Maja 2015 Autor Share Napisano 18 Maja 2015 Jeśli wykopię z archiwum coś wartego uwagi, to się tutaj znajdzie, ale póki co, można już przejść do aktualnych zdjęć. Moje obecne królestwo wygląda tak: A przynajmniej wyglądało, bo teraz poza zbiornikami zostały tylko pływacze, a reszta opala się już na balkonie. Sphagnum podoba się także U. calycyfida, który rośnie w oczach i ma zamiar kwitnąć Tuż przed zimowaniem Darlingtonia wypuściła pierwszy dorosły liść, a teraz go trochę napompowała. P. lusitanica szaleje w terrarium. Zdjęcie zrobione jakiś czas temu. Jakieś trzy kwiaty temu... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukash Napisano 18 Maja 2015 Share Napisano 18 Maja 2015 Rzekłbym, iż wygląda to iście fantastycznie tudzież należy bacznie obserwować temat użytkownika rozdającego pizzę z żurawiną i sosem czosnkowym. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KonradBe Napisano 18 Maja 2015 Autor Share Napisano 18 Maja 2015 Kolejny temat na mojej liście do śledzenia Cudowne rośliny, widzę że kolekcja rośnie i rośnie ! 'Dentate Traps' nie podtapiasz za bardzo ? D.Prolifera ładna, ja niedługo zrobię podejście numer dwa do tej rosiczki, tylko tym razem zagwarantuję jej wilgotność odpowiednią, bo poprzednio o to nie zadbałem i padła Czyżby Darlingtonia californica to ta o której mówiła Kropka na wystawię ? Czekam na więcej zdjęć! Dziękuję za dopisanie do listy. Postaram się odświeżać temat w miarę regularnie, a po takich słowach uznania, rośliny będą zapewne jeszcze lepiej rosły! Jak wcześniej wspomniałem "Dentate Traps' miała basen z powodu zeszłorocznych upałów i nie zaszkodziło jej to wcale. Prolifera szaleje! Ustawiona bliżej LEDów zrobiła się tak mokra, że prawie sklejają się jej gruczoły. No i wybarwia się na różne kolory! A propos wilgotności, to trzymam ją w akwarium (wilgotność >90%), w jakimś obleśnym pojemniku po ciastkach i czystym torfie, praktycznie nie podlewając. Na początku, kiedy pojemnik stał poza akwarium i był zamknięty, wyglądało to tak: Darlingtonię kupiłem w marcu zeszłego roku i usilnie starałem się zapewnić jej warunki, jakie można znaleźć w opisach hodowli. A później dałem spokój z chłodzeniem podłoża, podlewaniem wodą z lodówki, nie zalewaniem podłoża i zaczęła rosnąć. Zdjęć jest sporo, tylko muszę się przez nie przekopać, bo często robię po kilka podobnych ujęć, ale brakuje czasu na selekcję. Uzbierało się już prawie 2,5 tysiąca... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 18 Maja 2015 Share Napisano 18 Maja 2015 Bardzo ładna mchowa kompozycja. Miło widzieć, że używasz niepopularnych białych ledów Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KonradBe Napisano 18 Maja 2015 Autor Share Napisano 18 Maja 2015 Rzekłbym, iż wygląda to iście fantastycznie tudzież należy bacznie obserwować temat użytkownika rozdającego pizzę z żurawiną i sosem czosnkowym. Konradów było dwóch... Takie zestawienie, nawet dla moich kubków smakowych jest ZBYT ekstremalne. Bez sosu dawało się zjeść, ale i tak smakowało, jak pizza z dżemem. A z każdego, kto śledzi moje tematy jestem uradowany, jak dziecko. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KonradBe Napisano 18 Maja 2015 Autor Share Napisano 18 Maja 2015 Bardzo ładna mchowa kompozycja. Miło widzieć, że używasz niepopularnych białych ledów Może i niepopularne, ale spełniają zadanie. A ja nie muszę włączać dodatkowego oświetlenia w pokoju. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukash Napisano 18 Maja 2015 Share Napisano 18 Maja 2015 W takim razie wysyłam depeszę prostującą. Przepraszam zatem, śledztwo w toku. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Crespo Napisano 18 Maja 2015 Share Napisano 18 Maja 2015 (edytowane) O żesz Ty Uwielbiam oglądać mocno zielone kompozycje. Super to wygląda Brakuje mi tylko abyś wcisnął tam jakąś roślinę, która przyciągnie uwagę w pierwszej kolejności, typu Cephalotus. Zazdroszczę proliferek, ja swoją jedyną uśmierciłem, teraz planuje zrobić podejście numer dwa, tylko tym razem zadbam o dogodne warunki Przepraszam zatem, śledztwo w toku. Łukaszu, avatar idealnie do Ciebie (i Twoich wypowiedzi) pasuję Edytowane 18 Maja 2015 przez Crespo Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KonradBe Napisano 18 Maja 2015 Autor Share Napisano 18 Maja 2015 O żesz Ty Uwielbiam oglądać mocno zielone kompozycje. Super to wygląda Brakuje mi tylko abyś wcisnął tam jakąś roślinę, która przyciągnie uwagę w pierwszej kolejności, typu Cephalotus. Zazdroszczę proliferek, ja swoją jedyną uśmierciłem, teraz planuje zrobić podejście numer dwa, tylko tym razem zadbam o dogodne warunki Especially for Crespo! Zdjęcie na szybko, bez szyb: Cefal jest na górze, ale zielony, niczym trawa, więc zlewa się z otoczeniem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zuo Napisano 20 Maja 2015 Share Napisano 20 Maja 2015 A ja jestem w szoku, że tak ładnie Ci rośną pod zwykłą, białą taśma LED. Chyba, że to nie jest jakaś zwykła z Castoramy? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi