Skocz do zawartości

Pełna chata

Rekomendowane odpowiedzi

A ja jestem w szoku, że tak ładnie Ci rośną pod zwykłą, białą taśma LED. Chyba, że to nie jest jakaś zwykła z Castoramy?

A białe to gorsze? Stop mitom jakoby róż był jedyną drogą. Odpowiednia ilość taśm i każda biel da dobry rezultat - najlepiej jednak wiedzieć dokładnie co się kupuje (temperatura barwowa podawana w K).

Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 43
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Taśmy z Alle..., nad terrarium jest 5050, a nad akwarium 3528. Przy zakupie zwracałem uwagę na temperaturę i powinno być 6500K.

Teraz dokupię jeszcze trochę, bo nie całe akwarium jest dobrze doświetlone i wybór padnie chyba na coś bliżej 10000K. Myślę, że na taką dokładkę będzie ok. Jeszcze się okaże.

Te zielone łany zarastają wszystko i przy odpowiedniej wilgotności są WSZĘDOBYLSKIE. Przerastają między liśćmi rosiczek, włażą po korzeniu i każdą dziurę. Ale teraz kwitną, więc im wybaczam. :)

Odnośnik do odpowiedzi

Koradzie, sugerowałbym Ci raczej wejść w ciepłą biel - w okolicach 2700K. U mnie kombinacja obu - miód, a i przyjemna barwa bieli cieszy oko :)

Odnośnik do odpowiedzi

Koradzie, sugerowałbym Ci raczej wejść w ciepłą biel - w okolicach 2700K. U mnie kombinacja obu - miód, a i przyjemna barwa bieli cieszy oko :)

Patrzę na zdjęcia Twoich roślin i już wiem. Przekonałeś mnie. ;)

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz postaram się odświeżyć wizerunek niektórych roślin przedstawionych wcześniej. Dotąd wrzucałem mocno archiwalne zdjęcia.

D. regia obudziła się, przyprawiając mnie wcześniej o stan przedzawałowy, bo pod koniec zimy weszła w coś na kształt turionu.

post-6587-1432143911_thumb.jpg

Hookeriana trochę urosła

post-6587-1432144276_thumb.jpg

Rebecca Soper też...

post-6587-1432144494_thumb.jpg

Nawet na capensisa lubię popatrzeć (jeśli znajduje się we własnej doniczce...)

post-6587-1432144838_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

D. adelae zadziwiła mnie prędkością przyrostu po dokarmieniu.

W doniczce są dwie sadzonki liściowe. Zajęły przeciwne końce kawałeczka liścia, który przypadkiem urwałem.

Mają wiec ten sam wiek i warunki, ale tylko dla jednej znalazła się mucha. Nowe liście strzeliły w takim tempie, że nawet nie zdążyły się wybarwić!

post-6587-1432145453_thumb.jpg

D. prolifera zaskoczyła łatwością rozmnażania:

post-6587-1432145366_thumb.jpg

D. filiformis jest taka... nikła! O_O

post-6587-1432146334_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...