Skocz do zawartości

Drosera Capensis - wysiew. Ile nasion na doniczkę?

dragonfly

Rekomendowane odpowiedzi

Witam na forum.

Załapałem rosiczkowego bakcyla. Czekam na przesyłkę z torfem i nasionami. Sporo czytałem na temat hodowli, ale nurtuje mnie jedna sprawa. Ile sztuk nasion mam wysiać w doniczce o średnicy 12 cm? Nie chcę doprowadzić do sytuacji w której po wyrośnięciu, drosera będzie zbyt dużo.

Odnośnik do odpowiedzi

Ilość nasion w jednej doniczce to sprawa całkowicie indywidualna tak szczerze. Jedni wolą mieć gąszcz roślin, bez względu na to czy wchodzą one na siebie, a inni idą w myśl zasady "jedna roślina (jeden gatunek) = jedna doniczka". Wszystko zależy od Ciebie. Dodam tylko od siebie, że nasiona rosiczek są na tyle niewielkie, że ciężko będzie Ci dokładnie kontrolować ich ilość :)

Jeśli nie chcesz, aby po wyrośnięciu było zbyt dużo roślin w jednej doniczce to proponuję zainwestować w kilka mniejszych np. 8x8.

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę że można powiedzieć że ma negatywny wpływ na te rosiczki które są słabsze i później wykiełkowały. Te większe mogą je trochę zdusić i część może w ogóle zginąć. Ale daj spokój, przykładowo z 50 świeżych nasion capensisa myślę że wykiełkuje około 90%. Będziesz ich miał tyle, że będziesz się zastanawiał co tu zrobić żeby większości się pozbyć i dokupić nowe gatunki :D

Odnośnik do odpowiedzi