Skocz do zawartości

Rośliny Biedronki

Rekomendowane odpowiedzi

Od zakupu w jesieni zeszlego roku 6, ostatnio je sprzedawałam juz ukorzenione. Teraz juz wyrastają dwa nowe :)

hddk stylowa doniczka, czyli mała odmiana od tej nudnej czerni ;)

No to mam nadzieję, że moja też będzie taka miła i ładnie się podzieli :]

Odnośnik do odpowiedzi

Twoje dzbaneczniki wyglądają bardzo ładnie i zdrowo, N. sanguinea nie jest dużo jaśniejszy od mojego, a wydaje mi się że mój wyraźnie z czasem zaczął "ściemniać".

Jak pisał hddk te krzyżówki N. ampullaria rzeczywiście chyba tak mają, że długo się aklimatyzują. U mnie było podobnie, a nawet x Hookeriana często potrzebuje roku aby zaczął ładnie rosnąć, być może nie za bardzo mu pasuje wysoka wilgotność, jaka panuje w szklarni, ale po roku wyraźnie przestaje mu to już przeszkadzać.

Odnośnik do odpowiedzi

Coś tym jest bo Hookeriana z paludarium w szafce nie ma dzbanków obecnie, chociaż na parapecie dzbankowała pomimo kaloryfela na full w zimie i suchego powietrza. Teraz wszystkie dzbaneczniki zabiedzone na parapecie w końcu odżyły, a parapetowa Hookeriana stoi w miejscu.

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie ta x Hookeriana od doktora po 3 miesiącach pompuje pierwszego dzbanka, więc można wywnioskować, że szybciej aklimatyzuje się do zmniejszonej wilgotności niż na odwrót. Dlatego też życzę cierpliwości biedronko :)

Odnośnik do odpowiedzi

Biedroneczko dzbanuszki prześliczne :) Dziękuję za cyclo-kwiatuszek :-*

I z moich obserwacji wynika, że hookeriana bardzo ciężko przechodzi wszelkie zmiany i aklimatyzację.

Edytowane przez Kropka
Odnośnik do odpowiedzi