MarcinS Napisano 21 Maja 2015 Share Napisano 21 Maja 2015 Przeczytałem w instrukcji do filtra Brita, że może zwiększyć ilość kationów potasowych w wodzie. Raczej nie wpłynie to dobrze na rośliny. Zawartość potasu też mogę zmierzyć jeśli kogoś to interesuje ale to najwcześniej około wtorku. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin17 Napisano 21 Maja 2015 Autor Share Napisano 21 Maja 2015 Zawartość potasu też mogę zmierzyć jeśli kogoś to interesuje ale to najwcześniej około wtorku. Mnie to interesuje. Chociaż obawiam się, że sprawdzenie samego stężenia potasu nie wystarczy. Z góry dziękuję. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek0421 Napisano 21 Maja 2015 Share Napisano 21 Maja 2015 Według mnie lepiej zostać na wodzie destylowanej. Jest tania a ze zdobyciem jej nie ma problemu. Ja kupuję 5l za 4 zł w Carrefourze i wyniki są cudowne. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
allgreen Napisano 21 Maja 2015 Share Napisano 21 Maja 2015 Ja tylko sprawdziłem ogólną twardość co w moim wypadku wyglądało następująco: - kranówka nie starczyło skali i wyszło za skalę która była do 8,5 pH więc załóżmy, że to było koło 9 pH - woda demineralizowana pH wskazywało na 6 - woda kranowa po przefiltrowaniu domowym filtro-dzbankiem dała aż (ku mojemu zaskoczeniu) 7,2 PH Niestety dokładniejszych testów nie przeprowadziłem, bo skończyła się ich ważność ;P, ale i tak już MarcinS podał ładne wyniki. Btw. Bynajmniej to nie przynajmniej Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinS Napisano 21 Maja 2015 Share Napisano 21 Maja 2015 (edytowane) Mnie to interesuje. Chociaż obawiam się, że sprawdzenie samego stężenia potasu nie wystarczy a co chciałbyś jeszcze zmierzyć żeby wystarczyło? Mogę też zmierzyć stężenie sodu i pH, ewentualnie siarczany jeśli to do czegoś potrzebne. W wodzie najważniejszy jest wapń, to jego z reguły jest najwięcej i to on ma największy wpływ na pH. Inne kationy są wg mnie mniej istotne. Kiedyś działałem w kole naukowym i żeby dorobić na obozy botaniczne sprzedawaliśmy rosiczki, były to głównie capensisy więc nic specjalnego. Od kilku osób słyszałem, że podlewały zwykłą wodą i rosły dobrze. Były też opinie ze wręcz dopóki były podlewane destylką to nie rosły, a po użyciu kranówki ruszyły. Oczywiście nikogo do używania kranówki nie namawiam i sam stosuję tylko w sytuacji wyjątkowej. Zastanawia mnie stosowanie wody kranowej dla większości tłustoszy meksykańskich - dla nich powinno być to mniej szkodliwe bo i tak są zasilane wodą bogatą w wapń czy wręcz rosną na skałach wapiennych. @allgreen czym mierzyłeś pH? Nie chce mi się wierzyć żeby woda kranowa miała pH 9. Edit: tu jest rozporządzenie mówiące o dozwolonej jakości wody pitnej: link pH faktycznie może dojść nawet do 9,5. jak na polskie warunki to bardzo wysoka wartość. Zawartość wapnia jako węglan wapnia może się wahać od 60-500 mg/l czyli w przeliczeniu na mg Ca/l (jednostka jaką użyłem w pomiarach kilka postów wyżej) od 24 mg/l do 200. Rozrzut niemalże dziesięciokrotny więc nie ma się co dziwić, że jednemu na kranówce rośnie dobrze a innemu rośliny zdychają. Edytowane 21 Maja 2015 przez MarcinS Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spid2755 Napisano 21 Maja 2015 Share Napisano 21 Maja 2015 Ja kupuje wodę destylowaną w Auchanie ,mi się zdaje że chyba najtańsza jest 2,51zł za 5 litrów.Jak jestem to co najmniej ze 20 butli :)ciężko to utargać w koszyku . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin17 Napisano 21 Maja 2015 Autor Share Napisano 21 Maja 2015 a co chciałbyś jeszcze zmierzyć żeby wystarczyło? Mogę też zmierzyć stężenie sodu i pH, ewentualnie siarczany jeśli to do czegoś potrzebne. W wodzie najważniejszy jest wapń, to jego z reguły jest najwięcej i to on ma największy wpływ na pH. Inne kationy są wg mnie mniej istotne. Kiedyś działałem w kole naukowym i żeby dorobić na obozy botaniczne sprzedawaliśmy rosiczki, były to głównie capensisy więc nic specjalnego. Od kilku osób słyszałem, że podlewały zwykłą wodą i rosły dobrze. Były też opinie ze wręcz dopóki były podlewane destylką to nie rosły, a po użyciu kranówki ruszyły. Oczywiście nikogo do używania kranówki nie namawiam i sam stosuję tylko w sytuacji wyjątkowej. Zastanawia mnie stosowanie wody kranowej dla większości tłustoszy meksykańskich - dla nich powinno być to mniej szkodliwe bo i tak są zasilane wodą bogatą w wapń czy wręcz rosną na skałach wapiennych. @allgreen czym mierzyłeś pH? Nie chce mi się wierzyć żeby woda kranowa miała pH 9. Edit: tu jest rozporządzenie mówiące o dozwolonej jakości wody pitnej: link pH faktycznie może dojść nawet do 9,5. jak na polskie warunki to bardzo wysoka wartość. Zawartość wapnia jako węglan wapnia może się wahać od 60-500 mg/l czyli w przeliczeniu na mg Ca/l (jednostka jaką użyłem w pomiarach kilka postów wyżej) od 24 mg/l do 200. Rozrzut niemalże dziesięciokrotny więc nie ma się co dziwić, że jednemu na kranówce rośnie dobrze a innemu rośliny zdychają. Stężenie soli może mieć zły wpływ na rozwój roślin. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
allgreen Napisano 21 Maja 2015 Share Napisano 21 Maja 2015 (edytowane) Zastanawia mnie stosowanie wody kranowej dla większości tłustoszy meksykańskich - dla nich powinno być to mniej szkodliwe bo i tak są zasilane wodą bogatą w wapń czy wręcz rosną na skałach wapiennych. @allgreen czym mierzyłeś pH? Nie chce mi się wierzyć żeby woda kranowa miała pH 9. Edit: tu jest rozporządzenie mówiące o dozwolonej jakości wody pitnej: link pH faktycznie może dojść nawet do 9,5. jak na polskie warunki to bardzo wysoka wartość. Zawartość wapnia jako węglan wapnia może się wahać od 60-500 mg/l czyli w przeliczeniu na mg Ca/l (jednostka jaką użyłem w pomiarach kilka postów wyżej) od 24 mg/l do 200. Rozrzut niemalże dziesięciokrotny więc nie ma się co dziwić, że jednemu na kranówce rośnie dobrze a innemu rośliny zdychają. Dokładnie mam tę samą rozkimnę od dłuższego czasu- Czy sensowne jest podlewanie tłustoszy meksykańskich wodą taką jak do reszty owadożerów, czy wystarczy im zwykła kranówka? Ja osobiście mam kilka za i przeciw do podlewania tłustoszy kranówką, ale to raczej na osobny temat. Ja mierzyłem testerem akwarystycznym @spid2755: a nie czasem demineralizowana? Bo destylka jest chyba nieco droższa Edytowane 21 Maja 2015 przez allgreen Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spid2755 Napisano 21 Maja 2015 Share Napisano 21 Maja 2015 nawet uwagi na to nie zwróciłem,pisze demineralizowana.Jest jakaś znaczna różnica między nimi ?? bardziej chodzi mi o wzrost owadożerów. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 21 Maja 2015 Share Napisano 21 Maja 2015 nawet uwagi na to nie zwróciłem,pisze demineralizowana.Jest jakaś znaczna różnica między nimi ?? bardziej chodzi mi o wzrost owadożerów. Z punktu widzenia przeciętnego "konsumenta" - nie ma różnicy. Różnią się sposobem produkcji. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin17 Napisano 26 Maja 2015 Autor Share Napisano 26 Maja 2015 Taka woda jest lepsza od deszczówki? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinS Napisano 27 Maja 2015 Share Napisano 27 Maja 2015 Zmierzyłem zawartość potasu i sodu w wodzie z kranu, filtra kuchennego, filtra RO i w wodzie destylowanej używanej w moim laboratorium. Potas: Woda z kranu: 7,7 mg/l Filtr kuchenny: 4,2 mg/l Filtr RO: 0,37 mg/l Woda destylowana poniżej 0,01 mg/l. Sód: Woda z kranu: 34 mg/l Filtr kuchenny: 72 mg/l Filtr RO: 2,2 mg/l Woda destylowana poniżej 0,01 mg/l. W przypadku mojego filtra kuchennego wyraźnie wzrasta zawartość sodu. Może to kwestia użycia żywicy jonowymiennej w filtrze, gdzie jony sodu są z niej wypierane a wiązane inne, np wapniowe? Tego nie wiem. W każdym razie sód jest pierwiastkiem, którego rośliny generalnie nie potrzebują. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin17 Napisano 29 Maja 2015 Autor Share Napisano 29 Maja 2015 Zmierzyłem zawartość potasu i sodu w wodzie z kranu, filtra kuchennego, filtra RO i w wodzie destylowanej używanej w moim laboratorium. Potas: Woda z kranu: 7,7 mg/l Filtr kuchenny: 4,2 mg/l Filtr RO: 0,37 mg/l Woda destylowana poniżej 0,01 mg/l. Sód: Woda z kranu: 34 mg/l Filtr kuchenny: 72 mg/l Filtr RO: 2,2 mg/l Woda destylowana poniżej 0,01 mg/l. W przypadku mojego filtra kuchennego wyraźnie wzrasta zawartość sodu. Może to kwestia użycia żywicy jonowymiennej w filtrze, gdzie jony sodu są z niej wypierane a wiązane inne, np wapniowe? Tego nie wiem. W każdym razie sód jest pierwiastkiem, którego rośliny generalnie nie potrzebują. W filtrze, który kupiłem, ale go nie używam, było napisane, że może wzrosnąć zawartość. potasu. Tak ogólnie to dziękuję. Mógłbyś zrobić jeszcze test deszczówki, o ile będzie taka możliwość? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinS Napisano 29 Maja 2015 Share Napisano 29 Maja 2015 mogę ale po co? Tu masz przykładowe dane literaturowe: http://journals.co-action.net/index.php/te...ile/10007/11623 Strona 288 ppm jest jednoznaczne z mg/l Woda deszczowa jest czysta, o ile jest zbierana w czystych miejscach. Na obszarach przemysłowych będzie zawierała pyły i zanieczyszczenia z powietrza ale co dokładnie to wykracza poza moje możliwości zrobienia analizy. Myślę, że jest to do znalezienia w artykułach naukowych. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin17 Napisano 2 Czerwca 2015 Autor Share Napisano 2 Czerwca 2015 mogę ale po co? Tu masz przykładowe dane literaturowe: http://journals.co-action.net/index.php/te...ile/10007/11623 Strona 288 ppm jest jednoznaczne z mg/l Woda deszczowa jest czysta, o ile jest zbierana w czystych miejscach. Na obszarach przemysłowych będzie zawierała pyły i zanieczyszczenia z powietrza ale co dokładnie to wykracza poza moje możliwości zrobienia analizy. Myślę, że jest to do znalezienia w artykułach naukowych. Dzięki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi