Azurdix Napisano 20 Maja 2015 Share Napisano 20 Maja 2015 Znowu ja Teraz pytanie innego typu. Dziś przyszły mi te moje nowe kultywary. Zdziwił mnie ich rozmiar, bo roślinki są naprawdę malutkie, a w porównaniu z tymi co udało mi się sklonować to mają więcej pułapek i są jakieś takie bardziej ogarnięte, rozwinięte w sensie. Chcąc powiększyć je do rozmiarów mojej dorosłej muchołówki zastanawiam się nad przesadzeniem ich do większej doniczki. Czy to pomoże? Jakie rozmiary powinna mieć ta doniczka? Wklejam zdjęcia (w załączniku) Małe doniczki mają 4cm. Duża ma 13cm. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
allgreen Napisano 20 Maja 2015 Share Napisano 20 Maja 2015 (edytowane) Przesadzać, czy nie przesadzać? Oto jest pytanie Według schematu wystają korzenie a podłoże jest zbite po transporcie co widać obie rzeczy w przepadku pierwszego zdjęcia z D.m. red coś tam coś tam, bo nie pamiętam jaki to kultywar (a też chciałem je kupić na allegro ) warto przesadzić. Choć jak nie przesadzisz teraz to tragedia się nie stanie. Muchole dałbym do standardowych doniczek 8cm, ale niema przeciwwskazań aby dać do większych i wtedy można nawet po 2 w jedną doniczkę np mix kontrastowo czerwona zielona lub kolorystycznie. Im większa doniczka, tym większą swobodę mają korzeni a roślina może spokojnie się rozwijać. Edit: A i jeszcze jedno. jeżeli to oficjalne miejsce to nieważne jaka doniczka daj je wyżej by miały dostęp do światła, bo tak to za kilkanaście dni będzie płacz, że muchołówka nie rośnie, czernieje lub coś w tym typie. Tak jak jest ta duża to ok. Edytowane 20 Maja 2015 przez allgreen Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi