BlackFlame Napisano 21 Maja 2015 Share Napisano 21 Maja 2015 (edytowane) Witam wszystkich! Nie wątpię, że temat był wałkowany nie raz, jednak ostatni był przerabiany jakiś czas temu, więc wiele się mogło zmienić. Problem wygląda następująco: Mam 4 sadzonki muchołówek. Dwie kupione w Obi a dwie w internetach. Podlewam je demineralką, zapewniłam właściwy torf, część przesadziłam do nowych doniczek. Niestety, okna w mojej kawalerce są jedynie na zachód a do tego balkon u góry zasłania większość światła (nie, nie mam balkonu). Z początku rośliny szalały, rozrosły się w kilka tygodni. Teraz jeden listek rośnie potwornie długo (2 muchołówki już zaczynają kwitnąć), są słabo wybarwione i wciąż bardzo małe. Nie chcę, żeby okna zadecydowały o tym, czy będę miała muchołówki czy nie. Czytam od dłuższego czasu o sztucznym oświetleniu, ale jest tego tyle, że nie ogarniam. Nie wiem jaka ma być temperatura barwowa, jakie widmo, czy ma dawać UV czy nie dawać. Nie mam miejsca na długie (40-60cm) świetlówki, rośliny stoją na parapecie w mieszkaniu, więc nie ma siły, nie zamontuję ich, chyba, że jakimś cudem same zawisną w powietrzu. Czy są jakieś kompaktowe świetlówki dla roślin/akwarystyczne? Najlepiej na standardowy gwint. Mam na stanie 4 świetlówki do światła ciągłego, dziennego (fotograficzne) o mocy 65W, 3750 lumenów i 5500 K, czyli standard imitujący światło dzienne. Gdzieś się plącze jeszcze lampa pierścieniowa o większej mocy ale szczerze wątpię czy to się nada. Póki co, najlepiej odpowiadałoby mi coś takiego, zamontowane wysoko na statywie, z oprawą na gwint: http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=50622...;ars_rule_id=91 Ale tak patrzę na to, słabe to trochę i drogie trochę, musiałabym co najmniej 2 lub 4 takie kupić a i tak nie sądzę czy by wystarczyło. Czytałam, że świetlówki do roślin powinny dawać czerwone lub niebieskie światło. Te z allegro to są ledy a nie zwykłe świetlówki, więc może te jej waty wystarczą. Jak widać o świetle do roślin mam małe i bardzo chaotyczne pojęcie. Będę bardzo wdzięczna za rozwiązanie mojego problemu Z góry dziękuję za pomoc i wszystkie odpowiedzi. P.S. To mój pierwszy wpis tutaj, jeśli coś zrobiłam nie tak-przepraszam Edytowane 21 Maja 2015 przez BlackFlame Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 21 Maja 2015 Share Napisano 21 Maja 2015 Słońca nic nie zastąpi w 100% ale jak masz kompakty fotograficzne, 5500K czy 6500K dużej mocy, to spokojnie możesz ich użyć do doświetlania. Roślinne kompakty LEDowe to póki co przerost formy (i ceny) nad treścią. Białymi świetlówkami też można z powodzeniem doświetlać. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Crespo Napisano 21 Maja 2015 Share Napisano 21 Maja 2015 (edytowane) Z początku rośliny szalały, rozrosły się w kilka tygodni. Teraz jeden listek rośnie potwornie długo (2 muchołówki już zaczynają kwitnąć), są słabo wybarwione i wciąż bardzo małe. Oprócz problemów ze światłem, proponuję obciąć pędy kwiatowe które osłabiają roślinę i powodują spowolnienie wzrostu nowych pułapek. Edytowane 22 Maja 2015 przez Crespo Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 22 Maja 2015 Share Napisano 22 Maja 2015 Sprawa dziwna skoro twierdzisz, że był okres, w którym muchołówki rosły świetnie i najwyraźniej światło słoneczne im starczyło. Zastanawiam się czy spadek kondycji nie jest rezultatem braku zimowania roślin w niskiej temperaturze. Czy możesz coś na ten temat napisać? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BlackFlame Napisano 22 Maja 2015 Autor Share Napisano 22 Maja 2015 (edytowane) Dziękuję za wszystkie porady i odpowiedzi. "Białymi świetlówkami też można z powodzeniem doświetlać." Czy zwykłe, białe świetlówki nie poparzą rośliny? Nawet w dużej odległości? "Oprócz problemów ze światłem, proponuję obciąć pędy kwiatowe które osłabiają roślinę i powodują spowolnienie wzrostu nowych pułapek." Dziękuję za propozycję, tak zrobię. Czy mam to po prostu ciachnąć nożyczkami? "Zastanawiam się czy spadek kondycji nie jest rezultatem braku zimowania roślin w niskiej temperaturze. Czy możesz coś na ten temat napisać?" Dwie roślinki były zimowane, zgodnie z każdą instrukcją. Dwie mam od kwietnia. Na parapecie słońce mają od godziny 13 aż do zachodu, to chyba jednak za mało. To popołudniowe słońce jest słabe. A trak w ogóle to słońca ostatnio nie ma i cały czas pada. I nie zanosi się na szybką poprawę. Edytowane 22 Maja 2015 przez BlackFlame Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Crespo Napisano 22 Maja 2015 Share Napisano 22 Maja 2015 "Oprócz problemów ze światłem, proponuję obciąć pędy kwiatowe które osłabiają roślinę i powodują spowolnienie wzrostu nowych pułapek." Dziękuję za propozycję, tak zrobię. Czy mam to po prostu ciachnąć nożyczkami? Jeśli masz w pobliżu ostre narzędzie typu skalpel to lepiej nim Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BlackFlame Napisano 22 Maja 2015 Autor Share Napisano 22 Maja 2015 Jeśli masz w pobliżu ostre narzędzie typu skalpel to lepiej nim Skalpela nie mam, ale mam nóż to tapet, czy do czego on tam jest. W każdym razie jest bardzo ostry Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ioreth Napisano 22 Maja 2015 Share Napisano 22 Maja 2015 Skalpela nie mam, ale mam nóż to tapet, czy do czego on tam jest. W każdym razie jest bardzo ostry Taki nóż sprawdzi się idealnie Pędy możesz uciętym końcem wetknąć do torfu - jest duża szansa, że się ukorzenią i uzyskasz nową roślinkę Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Monysz Napisano 14 Lipca 2016 Share Napisano 14 Lipca 2016 (edytowane) Witam chciałbym żeby moja muchołówka była większa i wybarwiona. Mam kupioną do tego żarówkę. Czy mogę tak z dnia na dzień zacząć doświetlać ją określony czas? Jaką wysokość dać? Edytowane 14 Lipca 2016 przez Monysz Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 14 Lipca 2016 Share Napisano 14 Lipca 2016 Witam chciałbym żeby moja muchołówka była większa i wybarwiona. Mam kupioną do tego żarówkę. Czy mogę tak z dnia na dzień zacząć doświetlać ją określony czas? Jaką wysokość dać? Tak lub nie. Wybierz sobie odpowiedź. Tyle można powiedzieć posiłkując się samym zdjęciem. Jeśli chcesz dowiedzieć się czegoś konkretnego musisz podać bardziej szczegółowe informacje na temat posiadanej "żarówki". Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Monysz Napisano 14 Lipca 2016 Share Napisano 14 Lipca 2016 (edytowane) Pudełko pewnie wywalone. Ale są napisy na niej. Na pocz. jest napisane WOJ a pod spodem 13W a dalej już widać. Edytowane 14 Lipca 2016 przez Monysz Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 14 Lipca 2016 Share Napisano 14 Lipca 2016 Link Mniej więcej 30-35cm nad roślinami. To tylko 13W więc nie spodziewaj się cudów. Doświetlanie w dowolnej porze dnia, najlepiej w dni pochmurne. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Browarski Napisano 14 Lipca 2016 Share Napisano 14 Lipca 2016 (edytowane) Link Mniej więcej 30-35cm nad roślinami. To tylko 13W więc nie spodziewaj się cudów. Doświetlanie w dowolnej porze dnia, najlepiej w dni pochmurne. Z opisu tej żarówki: ''Lampa Spectrum LED GLS o mocy 13W wyróżnia się wysokim strumieniem świetlnym: 1050lm dla barwy zimno-białej (CW), czym dorównuje tradycyjnej żarówce o mocy 100W!'' Edytowane 14 Lipca 2016 przez Piotr Browarski Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 14 Lipca 2016 Share Napisano 14 Lipca 2016 Z opisu tej żarówki: ''Lampa Spectrum LED GLS o mocy 13W wyróżnia się wysokim strumieniem świetlnym: 1050lm dla barwy zimno-białej (CW), czym dorównuje tradycyjnej żarówce o mocy 100W!'' I co w związku z tym? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Browarski Napisano 14 Lipca 2016 Share Napisano 14 Lipca 2016 (edytowane) Czy ta ''żarówka'' świecąca z siłą ''normalnej '' żarówki 100 watowej (bo jeśli się nie mylę, to właśnie, to wynika z zacytowanego przeze mnie opisu) to jest mało Twoim zdaniem? Nie żebym się czepiał. Tak tylko pytam... Zauważ też, że osoba pytająca wyraźnie pisze również o jednej roślinie, nie o całej plantacji. Edytowane 14 Lipca 2016 przez Piotr Browarski Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi