tracer274 Napisano 14 Lipca 2016 Share Napisano 14 Lipca 2016 Czy żarówka świecąca z siłą ''normalnej '' 100 watowej to jest mało? Oczywiście, że tak. Zacznijmy od tego, że żarówka to chyba miała służyć do ogrzewania, a nie wytwarzania światła. Bo z tych 100W to z 7-8W idzie na światło. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Browarski Napisano 14 Lipca 2016 Share Napisano 14 Lipca 2016 (edytowane) Oczywiście, że tak. Zacznijmy od tego, że żarówka to chyba miała służyć do ogrzewania, a nie wytwarzania światła. Bo z tych 100W to z 7-8W idzie na światło. Ogrzewania ? Autor pytania wyraźnie pisał do czego ona jest mu potrzebna. Pozwól że ci zacytuję: ''Witam smile.gif chciałbym żeby moja muchołówka była większa i wybarwiona. Mam kupioną do tego żarówkę. Czy mogę tak z dnia na dzień zacząć doświetlać ją określony czas? Jaką wysokość dać? '' Więc jak tracer, oby na pewno do ogrzewania? Czy jednak do czegoś innego...? W opisie samej ''żarówki'', do której o zgrozo sam dałeś link, pisze wyraźnie jak byk, iż ''Lampa Spectrum LED GLS o mocy 13W wyróżnia się wysokim strumieniem świetlnym: 1050lm dla barwy zimno-białej (CW), czym dorównuje tradycyjnej żarówce o mocy 100W!'' Czyli jak tracer, producent kłamie w opisie? Edytowane 14 Lipca 2016 przez Piotr Browarski Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Monysz Napisano 14 Lipca 2016 Share Napisano 14 Lipca 2016 To w skali 0-10 na ile ja oceniacie? I czy mogę zacząć ją doświetlać z dnia na dzień ile będę chciał czy musze stopniowo przyzwyczajać? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 14 Lipca 2016 Share Napisano 14 Lipca 2016 Ogrzewania ? Autor pytania wyraźnie pisał do czego ona jest mu potrzebna. Pozwól że ci zacytuję: ''Witam smile.gif chciałbym żeby moja muchołówka była większa i wybarwiona. Mam kupioną do tego żarówkę. Czy mogę tak z dnia na dzień zacząć doświetlać ją określony czas? Jaką wysokość dać? '' Więc jak tracer, oby na pewno do ogrzewania? Czy jednak do czegoś innego...? W opisie samej żarówki, do której o zgrozo sam dałeś link, pisze wyraźnie jak byk, iż ''Lampa Spectrum LED GLS o mocy 13W wyróżnia się wysokim strumieniem świetlnym: 1050lm dla barwy zimno-białej (CW), czym dorównuje tradycyjnej żarówce o mocy 100W!'' Czyli jak tracer, producent kłamie w opisie? Doprawdy? Ty dziś lewą nogą wstałeś czy jak? Żarówka to żarówka, a nie świetlówka kompaktowa na gwint E, nie diody osadzone na kawału blachy na gwint E, tylko wyposażona w żarnik. To że coś ma gwint do wkręcania w lampkę nie jest z automatu żarówką. Definicja jest prosta. Porównanie nowoczesnych diod do konstrukcji z XIX. wieku jest kiepskim żartem. 100W w przypadku żarówki wyposażonej uwaga w żarnik to tyle co nic jeśli mówimy o wytwarzanym świetle. Podpalając bąka z tyłka można uzyskać więcej przy mniejszym nakładzie energii. I proszę cię zacznij czytać ze zrozumieniem, to co inni piszą. To w skali 0-10 na ile ja oceniacie? I czy mogę zacząć ją doświetlać z dnia na dzień ile będę chciał czy musze stopniowo przyzwyczajać? Średniak na parę roślin może służyć do doświetlania. Nic więcej i nie musisz przyzwyczajać roślin. Po prostu ustaw, włącz kiedy chcesz za wyjątkiem nocy oczywiście. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Painkiler1 Napisano 14 Lipca 2016 Share Napisano 14 Lipca 2016 W tej cenie można już dostać 12-15W kompakta LED grow więc nie bawiłbym się w zwykłe 6500K. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Browarski Napisano 14 Lipca 2016 Share Napisano 14 Lipca 2016 (edytowane) ''Ty dziś lewą nogą wstałeś czy jak?'' Spokojnie. Wstałem na obie nogi.... ''Żarówka to żarówka, a nie świetlówka kompaktowa na gwint E, nie diody osadzone na kawału blachy na gwint E, tylko wyposażona w żarnik. To że coś ma gwint do wkręcania w lampkę nie jest z automatu żarówką. Definicja jest prosta. Porównanie nowoczesnych diod do konstrukcji z XIX. wieku jest kiepskim żartem. 100W w przypadku żarówki wyposażonej uwaga w żarnik to tyle co nic jeśli mówimy o wytwarzanym świetle. Podpalając bąka z tyłka można uzyskać więcej przy mniejszym nakładzie energii.'' Zapytam bez złośliwości. Ale czy widziałeś kiedyś jaki strumień światła daje zwykła 100 watowa żarówka? Bo mam wrażenie, że chyba nie widziałeś... Nie obchodzi mnie też definicja żarówki, świetlówki, bo jak mam nadzieję zauważyłeś, w stosunku do omawianego produktu, słowo '' żarówka'' dałem celowo w cudzysłów. Poza tym, w opisie pisze wyraźnie o mocy, gdyż: ''1050lm dla barwy zimno-białej (CW), czym dorównuje tradycyjnej żarówce o mocy 100W!'''' ''I proszę cię zacznij czytać ze zrozumieniem, to co inni piszą.'' Czy to czasem nie Ty pisałeś coś o dogrzewaniu? Czyli kto tu nie rozumie tego co czyta? Ja czy Ty? Prosiłbym też, abyś sobie odpuścił tego typu przytyki ad personam. Ok ? Szanuje Ciebie i Twoją wiedzę, ale to co piszesz w tym wątku trochę się nie klei, gdyż aby uznać to co mówisz za prawdę, trzeba również tym samym uznać, iż producent w opisie swojego produktu kłamie. Edytowane 14 Lipca 2016 przez Piotr Browarski Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janocix Napisano 14 Lipca 2016 Share Napisano 14 Lipca 2016 Co z tego że strumień światła mocny i jasno świeci jak roślina tego światła praktycznie "nie przyswoi". Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Browarski Napisano 14 Lipca 2016 Share Napisano 14 Lipca 2016 (edytowane) Co z tego że strumień światła mocny i jasno świeci jak roślina tego światła praktycznie "nie przyswoi". A to już jest inna kwestia zupełnie. My piszemy tylko o mocy światła jaką daje omawiany produkt. Sprawa odpowiedniego spektrum dla roślin, to już zupełnie inna bajka. Edytowane 14 Lipca 2016 przez Piotr Browarski Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 14 Lipca 2016 Share Napisano 14 Lipca 2016 Czy to czasem nie Ty pisałeś coś o dogrzewaniu? Czyli kto tu nie rozumie tego co czyta? Łapiesz żart? Jeśli nie to ci zaraz wytłumaczę bez żarcików. Wiesz ile % z jednego Wata przetwarzane jest w żarówce na światło? Gdzieś koło 5%. Gdzie idzie reszta? A no w ciepło. Żarówka idealne rozwiązanie gdy popsuje ci się farelka. Może i bym go zauważył gdyby nie to, że dodałeś cudzysłów po ostatniej edycji postu. Tak jednak musiałem tłumaczyć. Nie obchodzi mnie też definicja żarówki, świetlówki, bo jak zauważyłeś, w stosunku do omawianego produktu, słowo '' żarówka'' dałem celowo w cudzysłów. Ale czy widziałeś kiedyś jaki strumień światła daje zwykła 100 watowa żarówka? Bo mam wrażenie, że chyba nie widziałeś... Widziałem, widziałem z 10 lat temu. I z tego co nie zostanie zużyte na ogrzewanie chałupy nie nadaje się do roślin. Ze 100W zostaje jakieś 5W światła ciepłej barwy o bardzo niskim strumieniu świetlnym, z którego i tak nic nie ma dla roślin. Powtórzę jeszcze raz. Porównywanie obojętnie jakiego oświetlenia do roślin do żarówek jest żartem samym w sobie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Browarski Napisano 14 Lipca 2016 Share Napisano 14 Lipca 2016 (edytowane) Łapiesz żart? Jeśli nie to ci zaraz wytłumaczę bez żarcików. Wiesz ile % z jednego Wata przetwarzane jest w żarówce na światło? Gdzieś koło 5%. Gdzie idzie reszta? A no w ciepło. Żarówka idealne rozwiązanie gdy popsuje ci się farelka. Może i bym go zauważył gdyby nie to, że dodałeś go dopiero po ostatniej edycji postu. Tak jednak musiałem tłumaczyć. Widziałem, widziałem z 10 lat temu. I z tego co nie zostanie zużyte na ogrzewanie chałupy nie nadaje się do roślin. Ze 100W zostaje jakieś 5W światła ciepłej barwy o bardzo niskim strumieniu świetlnym, z którego i tak nic nie ma dla roślin. Powtórzę jeszcze raz. Porównywanie obojętnie jakiego oświetlenia do roślin do żarówek jest żartem samym w sobie. Czyli konkretnej odpowiedzi dalej nie uzyskałem. A zamiast konkretów - uniki: ''Bo to'', ''bo tamto'', ''bo procenty''... itd, itp A opis producenta dalej swoje ale Ty dalej swoje... Nawet z ogrzewania chcesz się wykręcić, że to był niby ''żart''. Ok, niech ci będzie.... Chyba także nigdy nie widziłeś na oczy zwykłej 100W żarówki, skoro takie rzeczy piszesz. Nie będę dalej cisnął, bo widzę że szkoda czasu. Odpowiedzi sensownej i tak nie uzyskam. ''Powtórzę jeszcze raz. Porównywanie obojętnie jakiego oświetlenia do roślin do żarówek jest żartem samym w sobie. '' Widać nawet nie zrozumiałeś, co w Twych tezach uznałem za mało przekonujące... Trochę to smutne... Trzymaj się Edytowane 14 Lipca 2016 przez Piotr Browarski Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grabi Napisano 15 Lipca 2016 Share Napisano 15 Lipca 2016 Panowie niepotrzebna spina bo ja też mówię np. potocznie żarówka na świetlówkę kompaktowa lub led. To o 100w to był jakiś opis producenta a wy się kłócicie jak małe dzieci. Było podane że to jakiś led gls o mocy 13w świeci jak 100w w tradycyjnej starej żarówce którą można zobaczyć w muzeum bo nawet moja babcia zrezygnowała i ma led. Co do tematu to polecam żarówki grow led w twojej sytuacji. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi