Skocz do zawartości

Ścianka do terrarium.

Geruwi

Rekomendowane odpowiedzi

Hej :).

Planuję zrobić ściankę do swojego terrarium 80x40x40.

Pomysły są dwa, jeden nie wiem jak wykonać, a drugi nie wiem czy się sprawdzi.

1). Na płytę styropianu przykleić kawałki kory grochodrzewu, a dookoła "przykleić" wysuszony torf. Problemem jest przyklejenie torfu, ponieważ kompletnie nie wiem jak to zrobić.

Plusem tego jest to, że torf po jakimś czasie ładnie sam zarośnie mchem.

2). Ta opcja jest o wiele łatwiejsza, i według mnie bardziej efektowna. Na płytę styropianu przykleić wysuszony mech, i korę grochodrzewu. Mi osobiście wygląd tej ścianki się bardzo podoba, lecz mam pewne wątpliwości, czy mech nie będzie po prostu gnić, oraz czy "ukorzeni" się w styropianie? Podobno mchy nie mają korzeni, tylko popierają substancje odżywcze z powietrza. W takim wypadku wystarczyłoby codziennie zraszać mech aż w końcu by sam odżył.

Oto link do filmiku prezentującego wykonanie tego tła:

Proszę o podpowiedzi :). Może ktoś z Was robił już coś takiego?

Edytowane przez Geruwi
Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o pierwszą opcję to zasada jest prosta. Trzeba nasmarować powierzchnię czarnym silikonem i do tego przyklejac torf zanim wyschnie. Można dodatkowo skorzystać z pianki poliuretanowej i porobić nierówności, żeby naturalniej wyglądało. Zobacz sobie mój temat "Paludarium w szafce"

Co do drugiej opcji, pięknie to wygląda ale ten mech to jest sztuczny raczej....

Odnośnik do odpowiedzi

Napisano (edytowane)
Jeśli chodzi o pierwszą opcję to zasada jest prosta. Trzeba nasmarować powierzchnię czarnym silikonem i do tego przyklejac torf zanim wyschnie. Można dodatkowo skorzystać z pianki poliuretanowej i porobić nierówności, żeby naturalniej wyglądało. Zobacz sobie mój temat "Paludarium w szafce"

Tak, ale silikon jest bardzo gęsty, i ciężko go rozsmarować (mówię o silikonie akwarystycznym). Ale pomysł z pianką montażową wydaje się być całkiem przyzwoity. Możliwe, że z niego skorzystam :).

Temat Twojego Paludarium przeglądałem- gratuluje inwencji twórczej :). Wyszło Ci to genialnie.

Co do drugiej opcji, pięknie to wygląda ale ten mech to jest sztuczny raczej....

Ten mech jest żywy. Można taki kupić na allegro. Wysuszony, oczyszczony z robactwa i gotowy do użycia. Jedyne co mnie hamuje to, to czy będzie gnił ;/.

Link do mchu.

Edytowane przez Geruwi
Odnośnik do odpowiedzi

Silikon jest gęsty, ala nie na tyle, żeby smarowanie było niemożliwe :) Idzie to nawet całkiem łatwo, po prostu trzeba wyciskać duże ilości dokładnie smarowac palcem. Na moje terra poszła jedna tuba silikonu.

Co do mchu to bałabym się, że nie będzie taki wiecznie zielony. Chyba wszystko zależy jaki to gatunek, wiec nie wiem.

Odnośnik do odpowiedzi

Silikonu jakiego używałaś? Akwarystycznego, sanitarnego?

Chyba jednak pokuszę się na coś takiego jak Ty masz :). Nie wydaje się być jakieś super trudne :D.

Odnośnik do odpowiedzi

Zwykły silikon uniwersalny Tytan 310ml - standardowa tuba do pistoletu. U mnie za 12zł, myślę, że dwie Ci będą potrzebne, chyba że bez nierówności z pianki to może i jedna wystrczy. Moja głowna rada to nakładaj bardzo grubo i dokładnie bez prześwitów, silikon jest tani a szkoda potem się męczyć z łataniem tak jak ja ;)

Odnośnik do odpowiedzi

Super, dziękuję za pomoc :).

Muszę jednak na spokojnie sobie przemyśleć którą opcję wybrać. Z mchem, czy Twoja. Po Twoich poradach obie wydają się łatwe do zrobienia, i bardzo efektowne :).

Odnośnik do odpowiedzi

Jak będziesz "modelował" silikon spryskaj go wodą zmieszaną z płynem do naczyń ale na koniec po nałożeniu całości. Lub spryskaj sam palec lub łyżeczkę czy co tam będziesz używał. Woda z płynem powoduje, że wszelkie silikony i kleje na bazie silikonu nie lepią się do zmoczonej powierzchni. Łatwiej jest go obrabiać czy to przy takich pracach czy później przy sklejaniu wszelkiej maści akwarium i innego terrarium. No i lepiej było by użyć silikonu neutralnego niż tego na bazie kwasu octowego (sanitarne itp).

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie nie wiem czy jest sens cokolwiek pryskac czy moczyć bo ważne, żeby ten silikon jak najwięcej torfu i pyłu potem złapał, a dużo tego i tak potem odpada jak się za lekko przyklei.

Jeśli chodzi o bezoctowy to popieram zdecydowanie ! Ja o tym zapomniałam więc się trochę owdychałam...

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie nie wiem czy jest sens cokolwiek pryskac czy moczyć bo ważne, żeby ten silikon jak najwięcej torfu i pyłu potem złapał, a dużo tego i tak potem odpada jak się za lekko przyklei.

Jeśli chodzi o bezoctowy to popieram zdecydowanie ! Ja o tym zapomniałam więc się trochę owdychałam...

Nie chodzi o lanie jak na lany poniedziałek ale spryskanie tyci tyci. Najlepiej na palec i wtedy modelowanie. Woda szybko wysycha bo nie ma jej dużo a sam silikon nie traci właściwości klejących. Wszystko chodzi o umiar w stosowaniu. Oczywiście nie zalecam jeśli ktoś ma obawy, że coś może pójść nie tak. Metoda ta ma na celu ułatwienie samego modelowania, ale można takie rzeczy robić i bez tego.

A co do silikonów octowych nie chodzi tyle o drażniący zapach i to, że taki silikon później capi przez długi okres, ale o to, że silikony octowe mają tendencje do wżerania się w różne materiały po dłuższym okresie. Oczywiście powiem już to któryś raz i będę mówił to do skutku nie polecam produktów Soudala.

I tak na koniec próbował ktoś stosować może kit szklarski do takich rzeczy? I nie mówię tutaj o polskim badziewiu tylko niemieckim. Nasz się nie nadaje do niczego.

Edytowane przez tracer274
Odnośnik do odpowiedzi

A co do silikonów octowych nie chodzi tyle o drażniący zapach i to, że taki silikon później capi przez długi okres, ale o to, że silikony octowe mają tendencje do wżerania się w różne materiały po dłuższym okresie. Oczywiście powiem już to któryś raz i będę mówił to do skutku nie polecam produktów Soudala.

A jaki ma wpływ na rośliny taki silikon...bo ja tworze również w tym momencie scianke i zastanawiam się nad użyciem sanitarnego i akwarystycznego

Odnośnik do odpowiedzi

A jaki ma wpływ na rośliny taki silikon...bo ja tworze również w tym momencie scianke i zastanawiam się nad użyciem sanitarnego i akwarystycznego

Akwarystyczny musi być nie toksyczny dla zwierząt i roślin. Taki wymóg. Sanitarny też nie (chyba) ale co do niego pewności nie mam. Ale na 100% akwarystyczny jest bezpieczny.

Odnośnik do odpowiedzi

No cóż, dziękuję za porady. Kupiłem wczoraj silikon uniwersalny Tytana w kolorze brązowym. Zobaczymy co z tego wyjdzie :).

Piankę montażową też można w ten sposób modelować?

Odnośnik do odpowiedzi

Pianki montażowej najlepiej nie dotykaj póki mokra ;) modelowanie przed wyschnięciem nic Ci nie da bo ona i tak żyje własnym życiem. Jakieś krzywe nałożenie przesuwaj końkówką od tuby pianki, jest bardzo kleisa wiec grzebanie w niej czymkolwiek może zakończyć się tragicznie ;) Rozumiem, że bedziesz nakładał na styropian ? Na mojej piance producent zalecał spryskanie podłoza lekko wodą, żeby pianka lepiej się trzymała. No i ważne, żeby podłoże leżało płasko na ziemi i tak też wysychało. Mokra pianka z pionowego się zsunie.

Co do modelowania to możesz to zrobić po wyschnięciu, popodcinać nożem, albo podokładac małe fragmenty z pianki na tą już wyschniętą. Jeśli masz zamiar przyczepić korę to zrób to po nałożeniu i wyschnięciu pianki, nakladając na tyl kory tylko niewielką jej ilość jako klej. Inaczej na mokro puchnąca piana pochłonie korę ;)

Edytowane przez biedronkaoo7
Odnośnik do odpowiedzi