Skocz do zawartości

Doniczki

Medrol

Rekomendowane odpowiedzi

Witam :)

Jestem początkującym hodowca i pewnie uznacie że moje pytania są bez sensu ale prosił bym o odpowiedź na nie.

chodzi mi o wysokość doniczki która była by odpowiednia dla roślin owadożernych posiadam obecnie siewki w doniczce ok 13 cm wysokości wiem że to za dużo ale poczekam aż podrosną i przesadzę do mniejszej natomiast widziałem w obi drozena carpensis w doniczce wysokości ok 7 cm.Czytałem że okazy dorosłe mają długie korzenie do 15 cm więc moje pytanie odnosi się do tego jaka powinna być wysokość takiej doniczki??

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma uniwersalnego rozmiaru doniczki dla roślin owadożernych. Rozumiem że chcesz się dowiedzieć jaka doniczka byłaby najodpowiedniejsza dla Twoich wysianych roślin? Najlepiej jeśli powiesz co wysiałeś :) chyba że to D. capensis to możesz ją trzymać nawet na talerzu. :D A teraz tak bardziej na serio, z własnego doświadczenia powiem Ci że taka standardowa okrągła doniczka o średnicy 5,5cm (wysokości nie pamiętam, też coś około 5) jest za mała dla dorosłego capensisa, bo mocno korzenie dołem zaczynają wyrastać. Ale roślina potrafi być piękna w tak małej doniczce. To czy dasz jej większą zależy od Ciebie.

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wszystkie rosiczki kiełkują/rosną w takim samym tempie. Nie wiem czy robisz drugi raz tą samą literówkę czy po prostu gdzieś źle przeczytałeś ale to jest Drosera a nie "drozena". Tym dwóm rosiczkom powinny wystarczyć doniczki o wysokości 5-6cm, jak korzenie zaczną wychodzić dołem to będziesz mógł zacząć myśleć o przesadzeniu ich.

Odnośnik do odpowiedzi