Skocz do zawartości

Norwegia - rosiczki z fiordów

Rekomendowane odpowiedzi

Hej :)

Przeglądając ten dział przypomniałam sobie o kilku zdjęciach jakie zostały zrobione podczas wakacji w Norwegii. Są to głównie rosiczki (innych roślin nie znalazłam, ale też nie szukałam specjalnie - teraz żałuję!).

Jeśli chodzi o warunki jakie miały tam rośliny to tyle co pamiętam. Zdjęcia są zrobione na wyspie, w fiordzie Fensfjorden (na północ od Bergen, przy miejscowości Masfjordnes) - samą wyspę można było obejść całą w ciągu jednego dnia. W lipcu było tam światło niemal całą dobę (może ze 3-4h było ciemnawo w sumie), temperatury kręciły się koło max. 20 stopni. Dość częste opady + zawiewana mocniejszym wiatrem woda ze wszystkich stron. Jedynymi zwierzętami jakie są tam trzymane to stada owiec, natomiast na samej wyspie mieszka w sumie... całe 5 osób.

Krajobrazowo prezentowało się to tak + owce.

DSC_0589.JPG

DSC_0592.JPG

DSC_0616.JPG

DSC_0669.JPG

DSC_0878.JPG

Natomiast same roślinki prezentowały się wtedy bardzo pięknie!

DSC_0649.JPG

DSC_0650.JPG

DSC_0652.JPG

DSC_0653.JPG

DSC_0655.JPG

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety nie - strasznie teraz tego żałuję, bo wtedy to była tylko ciekawostka, a teraz pewnie dużo więcej uwagi bym im poświęciła :( Mam sporo więcej krajobrazówek z tego typu wyjazdów niż roślin. Jednak możliwe, że tam wrócę - jeździmy na ryby w tamte rejony raz na jakiś czas (3-4 lata) - wtedy postaram się nadrobić :)

Odnośnik do odpowiedzi