Risa Napisano 26 Maja 2015 Share Napisano 26 Maja 2015 Hej Przeglądając ten dział przypomniałam sobie o kilku zdjęciach jakie zostały zrobione podczas wakacji w Norwegii. Są to głównie rosiczki (innych roślin nie znalazłam, ale też nie szukałam specjalnie - teraz żałuję!). Jeśli chodzi o warunki jakie miały tam rośliny to tyle co pamiętam. Zdjęcia są zrobione na wyspie, w fiordzie Fensfjorden (na północ od Bergen, przy miejscowości Masfjordnes) - samą wyspę można było obejść całą w ciągu jednego dnia. W lipcu było tam światło niemal całą dobę (może ze 3-4h było ciemnawo w sumie), temperatury kręciły się koło max. 20 stopni. Dość częste opady + zawiewana mocniejszym wiatrem woda ze wszystkich stron. Jedynymi zwierzętami jakie są tam trzymane to stada owiec, natomiast na samej wyspie mieszka w sumie... całe 5 osób. Krajobrazowo prezentowało się to tak + owce. Natomiast same roślinki prezentowały się wtedy bardzo pięknie! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Crespo Napisano 26 Maja 2015 Share Napisano 26 Maja 2015 Pozazdrościć wyprawy Szkoda, że tak mało zdjęć, nie masz może więcej ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Risa Napisano 26 Maja 2015 Autor Share Napisano 26 Maja 2015 Niestety nie - strasznie teraz tego żałuję, bo wtedy to była tylko ciekawostka, a teraz pewnie dużo więcej uwagi bym im poświęciła Mam sporo więcej krajobrazówek z tego typu wyjazdów niż roślin. Jednak możliwe, że tam wrócę - jeździmy na ryby w tamte rejony raz na jakiś czas (3-4 lata) - wtedy postaram się nadrobić Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wksek Napisano 27 Maja 2015 Share Napisano 27 Maja 2015 Norwegia jak i Szwecja na ryby to prawdziwy raj Piękne foty Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 27 Maja 2015 Share Napisano 27 Maja 2015 ALE WIDOKI! Trzeba tylko znaleźć P. villosa, bo ten to jest unikacik. Nie pamiętam czy tam występuje. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi