Skocz do zawartości

Żarówki LED

Azurdix

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, z przeceny zakupiłem cztery żarówki LED, dwie czerwone, dwie niebieskie.

Moc 5W, 50Hz, E14, plus dodaję załączniki.

Czy będą miały wpływ na wzrost roślin? I jeszcze jak lepiej doświetlać - tylko niebieskimi, czy tylko czerwonymi? A może dwoma kolorami jednocześnie? Zaznaczam, że mam dwie hodowle. Jedną, zakupioną - małe roślinki, ale mają dużo pułapek, bo były doświetlane przez poprzedniego hodowcę panelami LED, dlatego chciałbym żeby teraz im się urosło, bo ani to rozmnożyć na tę chwilę, ani nic. Druga natomiast to stworzone przeze mnie klony muchołówki macierzystej (otrzymanej w prezencie:D). Są słabo rozwinięte z małą ilością pułapek, rosną sobie powolutku i chciałbym właśnie im troszkę dopomóc tymi żarówkami jakoś. <_< Taki mój cel dla tej drugiej hodowli jest właśnie aby wypuściły trochę pułapek, a potem będę się skupiał aby im się urosło :rotfl:

Planowałem kupić panel led na początku, ale chwilowo nie mam funduszy, które planuję pozyskać po sprzedaniu kilku roślinek - jeśli te moje żarówki będą miały wplyw na hodowle, a klonowanie przyniesie skutek <_< bo inaczej to sobie poczekam :rotfl:

post-7070-1432819137.jpg

post-7070-1432819142.jpg

Edytowane przez Azurdix
Odnośnik do odpowiedzi

Jak już doświetlać to obydwoma kolorami ponieważ rośliny potrzebują zarówno niebieskiego jak i czerwonego. Masz jakąs dokładniejszą ich specyfikację? Bo najprawdopodobniej dlugość fali jaki emitują te żarówki nie będzie miał wpływu na rośliny. Więc niestety na nic w hodowli się nie przydadzą. Po za tym mamy narazie takie piękne słoneczne dni więc zamiast pod sztucznym oświetleniem wystawiać rośliny aby zazywały kąpieli słonecznych, a do zimy pomyślec nad czymś odpowiednim.

Odnośnik do odpowiedzi

Niebieska prawie na pewno będzie dobra - większość niebieskich diód ma długość fali światła ok 440nm albo 460 nm, oba zakresy są w porządku choć ten pierwszy lepszy.

Czerwona zapewne ma ok 630 nm i taka dla roślin jest raczej słaba, powinna mieć 660nm.

Odnośnik do odpowiedzi

Napisano (edytowane)

A niebieska będzie miała wpływ na ich wzrost w sensie wielkość? Czy bardziej na wzrost w sensie ilość wytwarzanych pułapek?

I czy czerwona, pomimo iż słaba - to oznacza, że w ogóle na nie nie wpłynie czy coś tam sobie z tego światła podłapią?

Co do żarówek to jeszcze: 230Vac, 50Hz, 5W, 475lm, CRI (Ra) >70, diody SMD2835 i ilosc diod w jednej to 20. Nic więcej nie pisze. Jestem kompletnie zielony w tym temacie :D

Edytowane przez Azurdix
Odnośnik do odpowiedzi

Parametry które podałeś nie mówią o długości fali światła. Ważne, żeby kolor światła pokrywał się z pochłanianiem światła przez chlorofil. Czerwona żarówka, o ile nie jest opisana jako specjalna dla roślin to ma ok 630 nm. A to dlatego, że światło czerwone 630 nm wydaje się znacznie jaśniejsze niż przy długości 660nm, co jest korzystne z punktu widzenia producenta.

Co do Twoich pytań - czy będzie lepszy wzrost czy więcej pułapek - prawdopodobnie nikt Ci na to nie odpowie.

U mnie przy oświetleniu diodami (dodatkowo mam białe diody) niektóre muchołówki wytwarzają dużo pułapek ale na krótkich ogonka liściowych, inne wyglądają normalnie. Jedne się wybarwiają intensywnie, inne wcale. Trudno tu stwierdzić generalną zależność oprócz takiej, że wszystkie rosną szybko i są zdrowe.

Wygląda na to, że przy użyciu żarówek ze zdjęć dużo światła będzie Ci uciekało na boki. Powinieneś je skierować na dół używając jakiegoś odbłyśnika.

Przy oświetleniu tylko niebieskimi i czerwonymi diodami rośliny będą wyglądały jakby były czarne. Rośliny są zielone bo odbijają zielone światło. Przy oświetleniu niebieski + czerwony nie będą miały czego odbić stąd wrażenie czarnego koloru.

Edytowane przez MarcinS
Odnośnik do odpowiedzi