Skocz do zawartości

Stan zdrowia Darlingtonii

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

Jestem posiadaczem Darlingtonii od niedawna. Zaczęła jednak marnieć. Podlewam ją troszeczkę codziennie zimną wodą. Ma dużo słońca (ostatnimi czasy jest go mało). Nie wiem co się dzieje. Czy mam jakieś szanse na odratowanie tego maleństwa?

post-7009-1432844028_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Okropne wykwity. Postawiłbym na jakieś bardziej przepuszczalne podłoże. U mnie sprawdza się suchy torfowiec. Oczywiście ciągle wilgotny.

Odnośnik do odpowiedzi

jak napisali poprzednicy, jedynie mech torfowiec może cokolwiek tutaj zdziałać. Najlepiej, aby był żywy, ale suszony też jakoś ujdzie. Jeżeli nie przesadzisz jej szybko, to stracisz roślinę. Mam na myśli, na prawdę przesadzenie na już.

Żadne tam zimne wody nie mają znaczenia, po prostu roślina dostała infekcji korzenia ze względu na podłoże i nie daję gwarancji, że ją odratujesz.

Mam bardzo istotne pytanie, gdzie kupiłeś tą roślinę?

Odnośnik do odpowiedzi

jak napisali poprzednicy, jedynie mech torfowiec może cokolwiek tutaj zdziałać. Najlepiej, aby był żywy, ale suszony też jakoś ujdzie. Jeżeli nie przesadzisz jej szybko, to stracisz roślinę. Mam na myśli, na prawdę przesadzenie na już.

Żadne tam zimne wody nie mają znaczenia, po prostu roślina dostała infekcji korzenia ze względu na podłoże i nie daję gwarancji, że ją odratujesz.

Mam bardzo istotne pytanie, gdzie kupiłeś tą roślinę?

O dziwo - CarniSana :( Taką już dostałem. Jedynie pogłębiły się uschnięte części liści.

A ta zimna woda to "kranówa"?

Jeśli zacznę podlewać owadożery "kranówą" to mnie zastrzelcie. :D Myślałem, że to po prostu jakieś kryształki z podłoża (nigdy jeszcze nie miałem wykwitów.

Odnośnik do odpowiedzi