maciek0421 Napisano 28 Maja 2015 Share Napisano 28 Maja 2015 Hej, Jestem posiadaczem Darlingtonii od niedawna. Zaczęła jednak marnieć. Podlewam ją troszeczkę codziennie zimną wodą. Ma dużo słońca (ostatnimi czasy jest go mało). Nie wiem co się dzieje. Czy mam jakieś szanse na odratowanie tego maleństwa? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
you-know Napisano 28 Maja 2015 Share Napisano 28 Maja 2015 trzymaj cały czas na podstawku z wodą bo wydaje mi sie ze ma za sucho Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukash Napisano 28 Maja 2015 Share Napisano 28 Maja 2015 A ta zimna woda to "kranówa"? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wksek Napisano 28 Maja 2015 Share Napisano 28 Maja 2015 Okropne wykwity. Postawiłbym na jakieś bardziej przepuszczalne podłoże. U mnie sprawdza się suchy torfowiec. Oczywiście ciągle wilgotny. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil95 Napisano 28 Maja 2015 Share Napisano 28 Maja 2015 Popieram. Suszony lub żywy torfowiec to będzie najlepsze wyjście. Moja młoda roślina niesamowicie odżyła gdy ją przesadziłem do suszonego torfowca. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 28 Maja 2015 Share Napisano 28 Maja 2015 jak napisali poprzednicy, jedynie mech torfowiec może cokolwiek tutaj zdziałać. Najlepiej, aby był żywy, ale suszony też jakoś ujdzie. Jeżeli nie przesadzisz jej szybko, to stracisz roślinę. Mam na myśli, na prawdę przesadzenie na już. Żadne tam zimne wody nie mają znaczenia, po prostu roślina dostała infekcji korzenia ze względu na podłoże i nie daję gwarancji, że ją odratujesz. Mam bardzo istotne pytanie, gdzie kupiłeś tą roślinę? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrDIIL Napisano 29 Maja 2015 Share Napisano 29 Maja 2015 Idę o dychę, że na targach w Warszawie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek0421 Napisano 29 Maja 2015 Autor Share Napisano 29 Maja 2015 jak napisali poprzednicy, jedynie mech torfowiec może cokolwiek tutaj zdziałać. Najlepiej, aby był żywy, ale suszony też jakoś ujdzie. Jeżeli nie przesadzisz jej szybko, to stracisz roślinę. Mam na myśli, na prawdę przesadzenie na już. Żadne tam zimne wody nie mają znaczenia, po prostu roślina dostała infekcji korzenia ze względu na podłoże i nie daję gwarancji, że ją odratujesz. Mam bardzo istotne pytanie, gdzie kupiłeś tą roślinę? O dziwo - CarniSana Taką już dostałem. Jedynie pogłębiły się uschnięte części liści. A ta zimna woda to "kranówa"? Jeśli zacznę podlewać owadożery "kranówą" to mnie zastrzelcie. Myślałem, że to po prostu jakieś kryształki z podłoża (nigdy jeszcze nie miałem wykwitów. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek0421 Napisano 29 Maja 2015 Autor Share Napisano 29 Maja 2015 Idę o dychę, że na targach w Warszawie Masz rację Zamówiłem ją na targi. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi