maciek0421 Napisano 29 Maja 2015 Share Napisano 29 Maja 2015 Hej, Mam na oku panel LED w promocji. Przydałby mi się na zimę a promocję warto wykorzystać. Czy taki byłby dobry? Moc: 14W LED Ilość diod: 225 (diody firmy Bridgelux) Kolory: Czerwony (165 diod) / Niebieski (60 diod) Napięcie wejściowe: 85V ~ 265V Strumień świetlny: 300lm Obszar oświetlenia: 2m2 Żywotność: 50.000 godzin LED Długość fali: czerwony 660 / niebieski 460 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Scavell Napisano 29 Maja 2015 Share Napisano 29 Maja 2015 Zależy co chcesz tym doświetlać, bo nie jest on zbyt mocny i daje jedynie 300 lm i to na dośc dużym obszarzę. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek0421 Napisano 29 Maja 2015 Autor Share Napisano 29 Maja 2015 To może zapytam inaczej. Jakiej lampy wy używacie? Jaką polecacie? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinS Napisano 29 Maja 2015 Share Napisano 29 Maja 2015 Lumeny to w tym wypadku bardzo zła miara. Nie pokazuje ile światła daje panel ale jak jasno widzi go ludzkie oko. biała dioda 1w może mieć 110 lumenów a czerwona o tej samej mocy ok. 30, dlatego że oko jest mniej czułe na ten kolor. Panel wydaje się być podejrzany. 14w to chyba moc całego panelu, razem ze stratami mocy przez zasilacz. Panel jest zrobiony ze zwykłych, małych diód które typowo pobierają 20mA. 165 diód x 2,4v x 0.02=7.92 W to móc diod czerwonych. 60 x 3.2 x 0.02= 3.84W Razem 11.8W Ja byłbym sceptyczny. 2 metry kwadratowe przy tak małej mocy? Tym bardziej ze brakuje białych diód więc rośliny będą wyglądały brzydko. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Scavell Napisano 29 Maja 2015 Share Napisano 29 Maja 2015 To chyba kwestia preferencji i potrzeb. Część przerzuciła się na LED-y i Power LED-y, niektórzy wciąż używają HPS-ów. Przy małych ilościach roślin dużo osób z powodzeniem stosuje kompakty. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek0421 Napisano 29 Maja 2015 Autor Share Napisano 29 Maja 2015 To chyba kwestia preferencji i potrzeb. Część przerzuciła się na LED-y i Power LED-y, niektórzy wciąż używają HPS-ów. Przy małych ilościach roślin dużo osób z powodzeniem stosuje kompakty. A jakieś konkrety? Wiem, że dużo wymagam, ale nie znam się na oświetleniu. Zależy mi na dowiedzeniu się, co moim roślinom wyjdzie na dobre? Kolorowe światło? A może żarówki z białym? Nie mam pojęcia. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinS Napisano 29 Maja 2015 Share Napisano 29 Maja 2015 www.rosliny-owadozerne.pl/Moje-doswiadczenia-z-diodami-LED-t18227.html Tu masz moje wypociny na temat panelu z power ledami. Efekty stosowania tego oświetlenia są świetne przy dość niskim zużyciu prądu . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Scavell Napisano 29 Maja 2015 Share Napisano 29 Maja 2015 (edytowane) Zależy co chcesz doświetlać, czy te 3 zimujące rośliny gdzieś w ciemnej piwnicy czy dzbanka przez zimę aby dzbankował. Do tych 3 zimujących to w cenie tego panelu z postu pierwszego spokojnie skonstruujesz 20-30 W panel z Power LED-ów (cena materialów ok 120-130zl) i tu odsyłam do tematu MarcinaS, albo jak nie masz umiejętności technicznych to gotowy zestaw oświetleniowy z t5 24W + żarówka do roślin typu grolux (cena około 120 zł). Natomiast jeżeli tego dzbanka uparcie chcesz doswietlac i nie chcesz poszerzać swojej kolekcji roślin to spokojnie kompakt powinien wystarczyć. Edytowane 29 Maja 2015 przez Scavell Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek0421 Napisano 29 Maja 2015 Autor Share Napisano 29 Maja 2015 (edytowane) Zależy co chcesz doświetlać, czy te 3 zimujące rośliny gdzieś w ciemnej piwnicy czy dzbanka przez zimę aby dzbankował. Do tych 3 zimujących to w cenie tego panelu z postu pierwszego spokojnie skonstruujesz 20-30 W panel z Power LED-ów (cena materialów ok 120-130zl) i tu odsyłam do tematu MarcinaS, albo jak nie masz umiejętności technicznych to gotowy zestaw oświetleniowy z t5 24W + żarówka do roślin typu grolux (cena około 120 zł). Natomiast jeżeli tego dzbanka uparcie chcesz doswietlac i nie chcesz poszerzać swojej kolekcji roślin to spokojnie kompakt powinien wystarczyć. Zamawiam dzisiaj 12 roślin, więc pokuszę się o coś większego. Edytowane 29 Maja 2015 przez maciek0421 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomyyy Napisano 22 Grudnia 2015 Share Napisano 22 Grudnia 2015 Ostatecznie co wybrałeś ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek0421 Napisano 22 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 22 Grudnia 2015 Po uzgodnieniach z pewną osobą, wybrałem lampki led, które niedługo kupię. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi