Skocz do zawartości

Panel LED

maciek0421

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

Mam na oku panel LED w promocji. Przydałby mi się na zimę a promocję warto wykorzystać. Czy taki byłby dobry?

Moc: 14W

LED Ilość diod: 225 (diody firmy Bridgelux)

Kolory: Czerwony (165 diod) / Niebieski (60 diod)

Napięcie wejściowe: 85V ~ 265V

Strumień świetlny: 300lm

Obszar oświetlenia: 2m2

Żywotność: 50.000 godzin

LED Długość fali: czerwony 660 / niebieski 460

post-7009-1432884515.jpeg

Odnośnik do odpowiedzi

Lumeny to w tym wypadku bardzo zła miara. Nie pokazuje ile światła daje panel ale jak jasno widzi go ludzkie oko. biała dioda 1w może mieć 110 lumenów a czerwona o tej samej mocy ok. 30, dlatego że oko jest mniej czułe na ten kolor.

Panel wydaje się być podejrzany. 14w to chyba moc całego panelu, razem ze stratami mocy przez zasilacz.

Panel jest zrobiony ze zwykłych, małych diód które typowo pobierają 20mA.

165 diód x 2,4v x 0.02=7.92 W to móc diod czerwonych.

60 x 3.2 x 0.02= 3.84W

Razem 11.8W

Ja byłbym sceptyczny. 2 metry kwadratowe przy tak małej mocy?

Tym bardziej ze brakuje białych diód więc rośliny będą wyglądały brzydko.

Odnośnik do odpowiedzi

To chyba kwestia preferencji i potrzeb. Część przerzuciła się na LED-y i Power LED-y, niektórzy wciąż używają HPS-ów. Przy małych ilościach roślin dużo osób z powodzeniem stosuje kompakty.

Odnośnik do odpowiedzi

To chyba kwestia preferencji i potrzeb. Część przerzuciła się na LED-y i Power LED-y, niektórzy wciąż używają HPS-ów. Przy małych ilościach roślin dużo osób z powodzeniem stosuje kompakty.

A jakieś konkrety? :) Wiem, że dużo wymagam, ale nie znam się na oświetleniu. Zależy mi na dowiedzeniu się, co moim roślinom wyjdzie na dobre? Kolorowe światło? A może żarówki z białym? Nie mam pojęcia.

Odnośnik do odpowiedzi

www.rosliny-owadozerne.pl/Moje-doswiadczenia-z-diodami-LED-t18227.html

Tu masz moje wypociny na temat panelu z power ledami. Efekty stosowania tego oświetlenia są świetne przy dość niskim zużyciu prądu .

Odnośnik do odpowiedzi

Zależy co chcesz doświetlać, czy te 3 zimujące rośliny gdzieś w ciemnej piwnicy czy dzbanka przez zimę aby dzbankował. Do tych 3 zimujących to w cenie tego panelu z postu pierwszego spokojnie skonstruujesz 20-30 W panel z Power LED-ów (cena materialów ok 120-130zl) i tu odsyłam do tematu MarcinaS, albo jak nie masz umiejętności technicznych to gotowy zestaw oświetleniowy z t5 24W + żarówka do roślin typu grolux (cena około 120 zł).

Natomiast jeżeli tego dzbanka uparcie chcesz doswietlac i nie chcesz poszerzać swojej kolekcji roślin to spokojnie kompakt powinien wystarczyć.

Edytowane przez Scavell
Odnośnik do odpowiedzi

Napisano (edytowane)
Zależy co chcesz doświetlać, czy te 3 zimujące rośliny gdzieś w ciemnej piwnicy czy dzbanka przez zimę aby dzbankował. Do tych 3 zimujących to w cenie tego panelu z postu pierwszego spokojnie skonstruujesz 20-30 W panel z Power LED-ów (cena materialów ok 120-130zl) i tu odsyłam do tematu MarcinaS, albo jak nie masz umiejętności technicznych to gotowy zestaw oświetleniowy z t5 24W + żarówka do roślin typu grolux (cena około 120 zł).

Natomiast jeżeli tego dzbanka uparcie chcesz doswietlac i nie chcesz poszerzać swojej kolekcji roślin to spokojnie kompakt powinien wystarczyć.

Zamawiam dzisiaj 12 roślin, więc pokuszę się o coś większego. ;)

Edytowane przez maciek0421
Odnośnik do odpowiedzi

• 6 months later...