Skocz do zawartości

Usychanie rosiczki

dnf

Rekomendowane odpowiedzi

Mam moją rosiczkę od roku i ostatnio zaczęło się z nią dziać źle – stoi na południowym parapecie a podlewam ją deszczówką w ten sposób, że doniczka stoi w osłonce, do której wlewam wodę. Wlewam jej dosyć dużo, ale całą wiosnę nie robiło to nic złego, więc tak robiłem do tej pory. Roślina na wiosnę dwa razy próbowała kwitnąć (ucinałem pędy kwiatowe), ale ostatnio straciła wszystkie kropelki i zaczęła schnąć. Końcówki robią się czarne (także te młode). Zrobiło się ciepło, więc wystawiłem rośliny na balkon, ale zastanawiam się, co mogło się zmienić że roślinka zaczęła usychać?

Co mogę zrobić żeby poprawić kondycje roślinki – więcej światła nie dam rady dać bo stoi na południowym balkonie. Woda jest z deszczu więc mogę ewentualnie dawać jej mniej chociaż do tej pory pomimo obfitego podlewania woda znikała szybko więc myślałem że jest wszystko ok. Nie mam pomysłu co robiłem źle?

Odnośnik do odpowiedzi

Wstaw zdjęcia najlepiej. Wystawiłeś na balkon po tym jak zaczęła czernieć czy przed? Jak dużo wody wlewałeś do osłonki? Osobiście obstawiam, że za dużo wody miała i zaczęła gnić.

1. Zdjęcia wstawiłem tutaj http://1drv.ms/1GWaTcY.

2. Zaczeła chorować przed wystawieniem.

3. Wody wlewałem dużo - ponad połowę ale robiłem tak już długo i zawsze w 2-3 dni wody już nie było i wyglądała zdrowo dlatego robiłem tak do tej pory

4. Co teraz robić - czy już do wywalenia czy może jakaś akcja ratunkowa?

Odnośnik do odpowiedzi

Za mało słonca za dużo wody. Gdzie są krople? Do tej pory powinny spływać z niej. Woda znikała szybko,ale z osłonki,a torf pewnie mokry. Czy suchy był?

Edytowane przez B-52
Odnośnik do odpowiedzi

Za mało słonca za dużo wody. Gdzie są krople? Do tej pory powinny spływać z niej. Woda znikała szybko,ale z osłonki,a torf pewnie mokry. Czy suchy był?

Nie dopuszczałem żeby był suchy - teraz pytanie co z tym robić jeśli wogóle warto?

Odnośnik do odpowiedzi

Przesadź roślinę do nowej doniczki, zrób mieszankę torf:piasek kwarcowy lub ewentualnie perlit. Nie wstawiaj do osłonki z keramzytem, tylko stawiaj na podstawce. No i ogranicz podlewanie, bo przelewasz mocno roślinę :)

Czas i słońce zrobią swoje :)

Odnośnik do odpowiedzi