Skocz do zawartości

Maleńka rosiczka

aShadow

Rekomendowane odpowiedzi

Jak pisałam w innym temacie, kilka dni temu stałam się posiadaczką kapturnicy. Wczoraj oglądając nabytek znalazłam taki o to gratis:

6c032341375dcb74.jpg

Mam kilka pytań:

1. Czy to maleństwo (jakieś 2-3 mm wielkości) może na razie rosnąć w doniczce z kapturnicą?

2. Jeśli tak, to kiedy ją przesadzić do osobnej doniczki?

3. Czy mam ją już dokarmiać? Czy na razie zostawić jak jest? I jeśli dokarmiać to właściwie czym?

Podejrzewam, ze na identyfikację malucha jest dużo za wcześnie jeszcze. Zgadza się?

Odnośnik do odpowiedzi

Może na razie rosnąć z kapturnicą, do zimy spokojnie. Gdy będziesz zimować kapturnicę , wtedy przesadzisz rosiczkę, żeby miała normalną temperaturę. Z drugiej strony jak chcesz przesadzić to możesz nawet teraz, po prostu taką roślinę wykopuje się razem z bryłką torfu i praktycznie nie odczuwa przesadzenia.

Teoretycznie można karmić bo ma liście pułapkowe :) W praktyce karmienie takiego malucha jest dość uciążliwe. Jak jeszcze trochę podrośnie to możesz karmić, ale nie jest to wymagane. Można karmić np. pokarmem dla rybek albo pyłkiem pszczelim w niewielkich ilościach, dużo mniejszych niż rozmiar liścia.

Na identyfikację zdecydowanie za wcześnie :)

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję :) Czyli na razie pewnie zostanie z większą koleżanką, a za jakiś czas obie zmienią lokum, bo doniczka jest moim zdaniem nieco przymała nawet na jednego kwiatka, o dwóch nie wspominając.

Odnośnik do odpowiedzi