Skocz do zawartości

Ilość diod na powierzchnie

Murachmed

Rekomendowane odpowiedzi

Witam :)

Planuję doświetlać ledami moją hodowle muchołówek o powierzchni 0,322m2 (46x70). W planie mam zbudowanie panelu led w ktorym użyję:

18 diod 1W 660nm

6 diod 1W 450nm

Wychodzi ok 75W/m2.

Co o tym sądzicie? Czy to nie będzie za słabo?

Odnośnik do odpowiedzi

Mam diody które mają zużycie energii na poziomie 81W/m2, z tym, że diody są umieszczone w odbłyśniku biegnącym przez środek akwarium. Powoduje to, ze rośliny rosnące w środkowej części mają więcej światła niż te na brzegu (zgrubny pomiar wykazał ok 6-krotną różnicę).

Efekt jest taki, że muchołówki bezpośrednio pod lampami wybarwiają się bardzo ładnie, odmiany typu all red są ciemnoczerwone. Muchołówki na brzegu wybarwiają się słabo lub wcale, wszystkie rosną szybko i są zdrowe.

Tu masz trochę zdjęć i informacji o diodach:

link

Wg mnie przy mocy oświetlenia proponowanej przez Ciebie muchołówki będą dobrze rosły, jednak jeżeli zależy Ci na wybarwieniu powinieneś dać więcej diód.

Pewnie będę nudny i powtórzę to samo w kolejnym wątku:

daj kilka diód białych. Bez tego rośliny będą wyglądały jakby były czarne.

Ps, drobna kwestia techniczna:

To że masz 24 diody 1W nie oznacza ze całość ma 24W. Dioda niebieska przy natężeniu prądu 0,35A ma ok 1,1 W, czerwona ok 0,85W. W związku z tym moc Twojego panelu jest trochę mniejsza niż zakładasz. Z lenistwa moc mojego panelu podałem zakładając że 33 diody po 1W = 33W.

Edytowane przez MarcinS
Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki wielkie za odp :)

W sumie to w dużej mierze bazowałem na Twoim poście. By zredukować różnice w oswietleniu rozłożę wszystko na 2 listwy :)

Zostanę przy podanych kolorach diod, bo zależy mi głównie na wzroście roślinek. Jak dobrze pójdzie to wrzuce fotki po miesiącu doświetlania.

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dorzucisz białych diod też wszystko będzie ładnie rosło, a dodatkowo będzie można na roślinki popatrzeć. Chyba, że planujesz tylko "produkcję", wtedy przyjemność z obserwacji to drugorzędna sprawa. W świetle tych diod, które zastosujesz bez białych, tak jak MarcinS napisał, będzie wszystko czarno-różowe. Takie zestawienie barw diod stosują hodowcy "zioła", bo im na czymś innym zależy :rotfl::crazy: .

Przemyśl wszystko dobrze, bo po co potem przerabiać panel gdy można zrobić go od razu dobrze takk

Odnośnik do odpowiedzi