Skocz do zawartości

Drosera Cistiflora, Drosera Macrophylla

Pajonk76

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, potrzebuję informacji na temat wysiewu i hodowli wyżej wymienionych rosiczek.

Niestety zarówno na forum, jak i w internecie nie wiele znalazłem na ich temat w języku polskim.

Dziękuję z góry za konkretne informacje dotyczące stratyfikacji jak i późniejszej hodowli.

Adam

Odnośnik do odpowiedzi

Drosera macrophylla tak jak każda bulwiasta rosiczka a o nich napewno gdzieś jest napisane po polsku w internecie. Mogę powiedzieć jak ja wykonuję stratyfikację i jak na razie zawsze z sukcesem. Przygotowujesz odpowiednią doniczkę wypełnioną podłożem, mieszanka torfu ze żwirkiem w proporcji 1:1 / 1:2. Nie upychasz torfu po same brzegi. Wysypujesz nasiona, przykrywasz szczelnie doniczkę folią spożywczą (przeźroczystą). Wstawiasz ją do podstawki z bardzo niskim poziomem wody (albo bez wody, u mnie torf był chyba raz namoczony i bardzo długo trzymał wilgoć). Teraz żeby uzyskać odpowiedni efekt wybierasz południowy parapet i stawiasz doniczkę w miejscu gdzie najbardziej smaży. Zostawiasz ją tam na całą wiosnę, lato bacznie obserwując czy przypadkiem coś już nie kiełkuje. Jak nadejdą chłodniejsze dni, przenosisz doniczkę w chłodniejsze miejsce (może być bardzo chłodne) koniecznie doświetlane. Teraz jest czas, żeby coś zaczęło kiełkować. Jeśli przez jesień i zimę oraz początek wiosny nic nie wzejdzie to całą operację powtarzasz jeszcze raz.

Z cistiflorą jest bardzo podobnie, mimo że pochodzi z innej części świata to uprawiać ją możesz identycznie. Taki sam okres wzrostu oraz spoczynku. Zimą wysiewałam cistiflorę i wzeszła bez ciepłej stratyfikacji, więc być może że Tobie również. Chociaż zależy jak świeże masz nasiona.

A jeśli chodzi o samą uprawę cistiflory oraz macrophylli to myślę że możesz stosować się do wskazówek jak dla każdej rosiczki bulwiastej (ale ostrożniej z nimi niż z taką przykładową peltatką).

Edytowane przez Hesperyda
Odnośnik do odpowiedzi