Jazon1 Napisano 8 Czerwca 2015 Share Napisano 8 Czerwca 2015 Mam małe akwarium, gdzie trzymam doniczkę z d. adelae, 1/3 doniczki stoi cały czas w wodzie. Akwarium jest na zachodnim parapecie, ale obok sa ledy którymi doświetlam inne rosłiny i adelae tez trochę z tego światłą łapie(się wybarwia wiec chyba nie jest zle). Jak myślicie czy do tego akwarium mógłbym dać tez d. profile? Chodzi głównie o podlewanie, bo niektorzy twierdza, ze może stać cały czas w wodzie, a inni ze wręcz przeciwnie, wiec jak jest? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biedronkaoo7 Napisano 8 Czerwca 2015 Share Napisano 8 Czerwca 2015 (edytowane) Chyba chodziło Ci o Drosera polifera Ja tak trzymam razem adelki z poliferkami i mają się dobrze. Edytowane 8 Czerwca 2015 przez biedronkaoo7 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jazon1 Napisano 8 Czerwca 2015 Autor Share Napisano 8 Czerwca 2015 Chyba chodziło Ci o Drosera polifera Ja tak trzymam razem adelki z poliferkami i mają się dobrze. Czyli rozumiem ze u Ciebie stoi cały czas w wodzie? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Crespo Napisano 8 Czerwca 2015 Share Napisano 8 Czerwca 2015 Chyba chodziło Ci o Drosera polifera Albo o Drosera prolifere Nie mam zbyt dużego doświadczenia w uprawie tej rosiczki, lecz z tego co podpytywałem osób u których prolifery dobrze rosną to najlepiej sprawdza się jednak lekko wilgotne podłoże. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biedronkaoo7 Napisano 8 Czerwca 2015 Share Napisano 8 Czerwca 2015 Haha poprawiam i sama źle piszę Moje są w zamkniętym słoju zalanym wodą Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jazon1 Napisano 8 Czerwca 2015 Autor Share Napisano 8 Czerwca 2015 ok dzięki, czyli będę traktował ją jak d. adelae Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daner Napisano 7 Listopada 2015 Share Napisano 7 Listopada 2015 A myślicie że te 2 rośliny dadzą rade tylko pod sztucznym światłem w jakiejś rozsądnej cenie i jaka by to musiała być moc? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 7 Listopada 2015 Share Napisano 7 Listopada 2015 (edytowane) A myślicie że te 2 rośliny dadzą rade tylko pod sztucznym światłem w jakiejś rozsądnej cenie i jaka by to musiała być moc? Te rośliny są idealne do uprawy pod sztucznym oświetleniem, taką mają naturę a co do oświetlenia na forum jest cały temat o tym w dziale technika, bardzo wyczerpujący. Moc niejako ma w tym wypadku drugorzędne znaczenie, jeśli oświetlenie będzie za mocne można zawsze je oddalić. Edytowane 7 Listopada 2015 przez tracer274 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jazon1 Napisano 8 Listopada 2015 Autor Share Napisano 8 Listopada 2015 (edytowane) Skoro ktoś odświeżył temat to napisze że profilera razem z adelae świetnie rosną w warunkach jakich wcześniej pisałem. Światła mają mało, a mnożą się jak chwasty. Jeszcze mam w tym akwarium Andromede i też świetnie rośnie. Edytowane 8 Listopada 2015 przez Jazon1 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daner Napisano 13 Grudnia 2015 Share Napisano 13 Grudnia 2015 (edytowane) Mógłbyś coś więcej napisać o warunkach? Akwarium musi być zamknięte? Jakiś wiatraczek? Karmazyt jest konieczny? Mierzyłeś wilgotność czy "na oko"? Edytowane 13 Grudnia 2015 przez Daner Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 13 Grudnia 2015 Share Napisano 13 Grudnia 2015 Mierzyłeś wilgotność czy "na oko"? Jak ktoś umie zmierzyć wilgotność powietrza na oko to musi być Bogiem Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daner Napisano 13 Grudnia 2015 Share Napisano 13 Grudnia 2015 (edytowane) Zastanawiam się czy będę musiał zainwestować w wilgotnościomierz czy da się to jakoś obejść Edytowane 13 Grudnia 2015 przez Daner Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 13 Grudnia 2015 Share Napisano 13 Grudnia 2015 Zastanawiał się czy będę musiał zainwestować w wilgotnościomierz czy da się to jakoś obejść Jak ktoś chce uprawiać takie rośliny to wilgotnościomierz według mnie jest wymagany. Zwykły analogowy ze wskaźnikiem jest w sam raz. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niekumaty Burak Napisano 13 Grudnia 2015 Share Napisano 13 Grudnia 2015 Jak ktoś chce uprawiać takie rośliny to wilgotnościomierz według mnie jest wymagany. Zwykły analogowy ze wskaźnikiem jest w sam raz. Wilgotnościomierz jest bardziej potrzebny hodowcy, niż roślinie. Siostry nie wymagają żadnej dokładnie określonej mierzonej wilgotnościomierzem wysokiej wilgotności, po za większą niż na parapecie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jazon1 Napisano 27 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 27 Stycznia 2016 Mógłbyś coś więcej napisać o warunkach? Akwarium musi być zamknięte? Jakiś wiatraczek? Karmazyt jest konieczny? Mierzyłeś wilgotność czy "na oko"? Wilgotności nie mierzyłem ale jest wysoka, bo akwarium jest prawie szczelnie zamknięte(przez jakieś szpary może trochę przechodzić powietrza). Wiatraczek i karamzyt nie potrzebny. Po prostu nie kombinuje i doniczki stoją w akwarium do połowy zalane woda. To jest o tyle fajne, ze rzadko sie je podlewa. W lato to raz na miesiac przy czyszczeniu akwarium uzupełniałem wodę. Jeśli chodzi o światło to do końca lata wytrzymają spokojnie bez doświetlania. W zimę światło jest znikome, więc już konieczne jest doświetlanie. Ogólnie bardzo łatwe rośliny w uprawie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi