kaskowe Napisano 9 Czerwca 2015 Share Napisano 9 Czerwca 2015 Witam. Nigdzie nie znalazłam podobnego tematu, także mam nadzieję, że się nie powtórzę. Mój dzbanecznik (wczoraj prosiłam o jego identyfikację) jest bardzo wysoki. Ma tak na oko 1,20 m. Zastanawiam się co z nim zrobić, ponieważ już się nie mieści na moim parapecie, wychodzi poza firankę, a tylko tam ma w miarę "godne" warunki do życia (jest nawilżany). Zastanawiałam się nad przycięciem, ale nigdzie nie znalazłam czy tak można i czy mu nie zaszkodzę. Druga opcja to stworzenie jakiejś fikuśnej kompozycji, jak np. zawinięcie go czy coś ale skubaniec jest mało elastyczny i boję się, że go złamię. Czy macie pomysły co można zrobić, żeby trochę zmniejszył gabaryty? Z góry dzięki. Poniżej zdjęcie, jak widać obiektyw go całego nie ogarnął http://zapodaj.net/124bb3aaf402d.jpg.html Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 9 Czerwca 2015 Share Napisano 9 Czerwca 2015 Dzbanecznik bez jednego dzbanka to trochę przykry widok. Nie jestem "dzbanecznikowy", więc liczę na innych w kwestii doradzenia Ci co robić. Osobiście uciąłbym roślinę przy ziemi i próbował zapewnić warunki, aby rozpoczęła w końcu dzbankowanie. Z obecnych "wąsów" już nie urosną. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil95 Napisano 9 Czerwca 2015 Share Napisano 9 Czerwca 2015 Możesz zrobić sadzonki łodygowe. Tutaj opis, w dziale rozmnażanie: http://roslinyowadozerne.eu/art/rosliny/nepenthes.php . Zaznaczam iż nie jestem autorem tej strony ale opis jest naprawdę rzetelnie zrobiony. Dzięki niemu prawdopodobnie doczekam się ukorzenienia trzech małych odrostów Ampullarii. Pozdrawiam. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaskowe Napisano 9 Czerwca 2015 Autor Share Napisano 9 Czerwca 2015 (edytowane) Dzbanecznik bez jednego dzbanka to trochę przykry widok. Nie jestem "dzbanecznikowy", więc liczę na innych w kwestii doradzenia Ci co robić. Osobiście uciąłbym roślinę przy ziemi i próbował zapewnić warunki, aby rozpoczęła w końcu dzbankowanie. Z obecnych "wąsów" już nie urosną. Odkąd zaczęłam ją nawilżać dzbankują mniejsze odrosty. Długo myślałam nad tym co zrobić żeby dzbankowal ale już powoli dochodzi do siebie. Generalnie od kupienia ta najwiękasza roslina nie wypuściła ani jednego dzbanka, gdzie Bloody Mary, ktora ma dokładnie te same warunki dzbankuje jak szalona. Dzięki za odpowiedź Edytowane 9 Czerwca 2015 przez kaskowe Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafal Napisano 9 Czerwca 2015 Share Napisano 9 Czerwca 2015 (edytowane) Ja mam podobnie: Dzbanecznik jeszcze wytwarza mi dzbanki, ale tempo ich pompowania jest dużo mniejsze, niż w zeszłym roku, gdy był o połowę mniejszy. Zauważyłem, że im większy dzbanecznik, tym roślina rośnie bardziej w pnącze, zamiast pompować dzbanki. Na przyszłą wiosnę idzie do przycięcia na sadzonki łodygowe Edytowane 9 Czerwca 2015 przez Rafal Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaca-Dzbanecznik Napisano 9 Czerwca 2015 Share Napisano 9 Czerwca 2015 Odrosty zostawiamy w doniczce, natomiast główną łodygę można przyciąć na sadzonki. Nic prostszego jak zastosować się do tego opisu http://roslinyowadozerne.eu/art/hodowla/ro...ki-lodygowe.php Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi