maciek0421 Napisano 9 Czerwca 2015 Share Napisano 9 Czerwca 2015 Hej. Mam pytanie odnośnie podłoża dla D. Scorpioides. Otóż czytałem, że najlepszy jest torf ze żwirkiem. Niestety posiadam tylko torf i perlit. Czy ktoś z was stosuje taką mieszankę? Myślicie, że mogę ją zastosować? A jeśli tak to w jakich proporcjach? Pozdrawiam. PS: Chcę na niej wysiać gemmae. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Scavell Napisano 9 Czerwca 2015 Share Napisano 9 Czerwca 2015 Nie wierzę, że w Warszawie nie ma sklepu akwarystycznego/zoologicznego w którym nie byłoby żwirku Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro7979 Napisano 9 Czerwca 2015 Share Napisano 9 Czerwca 2015 U mnie znakomicie rosną w samym torfie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ishikawa Napisano 15 Czerwca 2015 Share Napisano 15 Czerwca 2015 U mnie znakomicie rosną w samym torfie. Moja też rośnie w torfie i póki co jest ok Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 15 Czerwca 2015 Share Napisano 15 Czerwca 2015 (edytowane) Hej. Mam pytanie odnośnie podłoża dla D. Scorpioides. Otóż czytałem, że najlepszy jest torf ze żwirkiem. Niestety posiadam tylko torf i perlit. Czy ktoś z was stosuje taką mieszankę? Myślicie, że mogę ją zastosować? A jeśli tak to w jakich proporcjach? Pozdrawiam. PS: Chcę na niej wysiać gemmae. Możesz posadzić w zwykłym torfie ale dla zapewnienia lepszych warunków powietrzno-wodnych lepiej dać jakiś dodatek. Osobiście nie stosuję perlitu ponieważ w bardzo kwaśnych glebach wydziela toksyczny dla roślin glin. Stosuję pumeks lub piasek grubo ziarnisty/żwirek. Co do stosunku torfu do piasku/żwirku to różnie zależy od rośliny. W większości przypadków dla rosiczek zaleca się 1:1. Osobiście nie przekraczam 4:1. W przypadku piasku/żwirku. Edytowane 15 Czerwca 2015 przez tracer274 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi