maciek0421 Napisano 9 Czerwca 2015 Share Napisano 9 Czerwca 2015 Hej, Zebrałem się wreszcie w sobie i zamierzam zaprezentować Wam swoją skromną (do jutra) kolekcję. Oto moja niedawno zakupiona chluba. Nepenthes 'Rebecca Soper' Teraz chciałbym przedstawić Wam panią Ventratę. Oraz Nepenthes 'Hookeriana', który zaczyna wstawać z popiołów po aklimatyzacji. Niestety dostałem go w trochę gorszym stanie. Teraz prezentacja muchołówkowego gangu. Nie podpisana to "Clumping Cultivar" (chociaż nie wygląda, ale musicie mi uwierzyć ) Teraz moja Drosera Capensis "red", która przybrała postać krzaczka. Teraz 4 w 1, czyli Drosera Aliciae, Aloe Aristata, Lithops i kawałek dzbanka. Na koniec coś z mniej żarłocznych roślin. Pelargonia. Papryka Chili "mini" No i na koniec jeszcze zdjęcie włoska czuciowego wykonane mikroskopem. Dziękuję za uwagę i liczę na komentarze odnośnie roślin. Jutro przyjeżdżają do mnie nowe okazy, więc za niedługo następne zdjęcia! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro7979 Napisano 10 Czerwca 2015 Share Napisano 10 Czerwca 2015 Alicja się ucieszy, jak dostanie więcej słoneczka Fajne dzbanki. U mnie dzbankuje tylko Albomarginata 'red' i jakieś młode ventraty, reszta się obija. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek0421 Napisano 10 Czerwca 2015 Autor Share Napisano 10 Czerwca 2015 Alicja się ucieszy, jak dostanie więcej słoneczka Fajne dzbanki. U mnie dzbankuje tylko Albomarginata 'red' i jakieś młode ventraty, reszta się obija. Akurat Alicji nie dam więcej słoneczka, bo wolę gdy jest taka jak teraz. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek0421 Napisano 14 Czerwca 2015 Autor Share Napisano 14 Czerwca 2015 Pora na koleją część męczenia was moimi roślinami. Na początku tłustosze. Pinguicula agnata x jaumavensis Pinguicula emarginata x 'Weser' A tu mała mieszanka: 2x Pinguicula 'Tina' i 2x Pinguicula esseriana. Teraz zebranie rosiczek. Wyniesiona na słońce Drosera Aliciae Drosera Filiformis Drosera Capensis 'red' Młoda i lekko pognieciona po transporcie Drosera Madagascariensis Trochę źle wyglądająca Drosera Nidiformis Drosera Binata 2x Drosera Rotundifolia Mały mix- 4x Drosera Dielsiana i pojedyńcza Drosera Auyan Tepui Niezidentyfikowana rosiczka Gemmae Drosera Scorpioides Teraz moja samotna kapturnica- Sarracenia 'Smoorie' I coś mniej owadożernego na koniec Aloe Aristata Dziękuję za uwagę i proszę o ocenę mojej kolekcji! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Scavell Napisano 14 Czerwca 2015 Share Napisano 14 Czerwca 2015 Świetne, zwłaszcza Weser, ale chyba żałujesz roślinom torfu. We wszystkich doniczkach go brakuje Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek0421 Napisano 14 Czerwca 2015 Autor Share Napisano 14 Czerwca 2015 Świetne, zwłaszcza Weser, ale chyba żałujesz roślinom torfu. We wszystkich doniczkach go brakuje Szczerze mówiąc to tłustoszom wolę dać mniej torfu, bo trochę boję się o przelanie. Nie narzekają, więc chyba im dobrze. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Scavell Napisano 14 Czerwca 2015 Share Napisano 14 Czerwca 2015 (edytowane) Nie chodziło mi o ilości torfu w mieszance tylko o to, że mało jest jej (mieszanki) w doniczkach Edytowane 14 Czerwca 2015 przez Scavell Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek0421 Napisano 14 Czerwca 2015 Autor Share Napisano 14 Czerwca 2015 Nie chodziło mi o mieszankę tylko o to że mało jest jej w doniczkach Aaaa. To wszystko przez to, że nie wziąłem pod uwagę ubijania się ziemi z czasem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek0421 Napisano 12 Lipca 2015 Autor Share Napisano 12 Lipca 2015 Witajcie. Po dosyć burzliwym miesiącu chciałbym zaprezentować wam moje rośliny. Przybyło sporo nowości, więc nie wszystkie będą ładne. Na początek półka, która stoi w pełnym słońcu. Kapturnice: S. Smoorie Nowy nabytek- S. x 'Chelsonii Rosiczki: D. binata D. filiformis D. nidiformis, która zmartwychwstała. Widocznie podróż jej nie odpowiadała. Uschła prawie cała, ale na szczęście wróciła. D. madagascariensis ze złamanym kręgosłupem. Oczywiście nie przeszkadza jej to w rośnięciu... w dół. Mini mieszanka. W lewym dolnym rogu D. sp. Auyan Tepui, a reszta to D. dielsiana. D. binata marston dragon Krzaczek D. capensis 'Red'. Malutkie D. scorpioides. Nie wierzyłem, że tak malutka może coś upolować. To co zostało z muszki leży przy jednej z nich. Moja faworytka- D. rotundifolia. A właściwie faworytki, bo są dwie. No i na koniec mały mix. D. oblanceolata, D. M. typical, D. ??? i D. rotundifolia. Muchołówki: Prawdziwy gigant w mojej kolekcji- D. M. red dragon (赤い龍). A teraz prawdziwy maluch- D. M. sawtooth. No i D. M. clumping cultivar, która zaczęła wypuszczać właściwe, krótkie liście. Pływacze: U. longifolia- posadzony wczoraj. Mam nadzieję, że nie skończy jak inne. Nie mam ręki do pływaczy. Wszystkie wyglądają jak siedem nieszczęść. Oceńcie sami. U. warburgii No i dno dna. U. bisquamata- kompletny niewypał z mojej strony. Teraz czas na roślinki, które trzymam w domu na parapecie. Tłustosze: Szczerze mówiąc, to jestem dumny z moich tłustoszy i zamierzam się na nich bardziej skupić. Faworyt- P. agnata x jaumavensis. P. emarginata x 'Weser' A teraz... Dzbanki! N. 'Ventrata' N. 'Rebecca Soper- prawdziwa piękność wśród moich dzbaneczników. No i nowiutki powoli dmuchany dzbanuszek N. 'hookeriana'. Samej rośliny Wam nie pokarzę... Po zrzuceniu doniczki przez kota nie chcecie jej oglądać. Ale jak każda po wypadku, pomimo wykrzywienia i połamania pompuje dzbanki. A na koniec coś mniej owadożernego. Stylidium debile pojedyncze i w kupce. BONUS: Pismo Hesperydy. Hydrangea. Szerzej znana jako hortensja. No i lilia. Mniej znana jako Lilium. Mój ukochany nieowadożerny kwiat. To byłby koniec. W tej chwili czekam jeszcze na Cefalotusa i kilka tłustoszy. Mam nadzieję, że podobały Wam się zdjęcia i zachęcam do komentowania. Rośliny zdobyte dzięki: CarniSana, firma Albamar, Hesperyda, Kamil Sagan, oraz Michal94. (Oraz myself, ale nie wstawiłem zdjęcia tłustoszy od niej ) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hesperyda Napisano 12 Lipca 2015 Share Napisano 12 Lipca 2015 Widzę że posadziłeś U. longifolię w samym torfie, wiesz że jest to pływacz epifityczny? Na naszym forum jest sporo informacji na ich temat Tak jak jest powinien rosnąć, ale pewnie lepiej się poczuje w innym podłożu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek0421 Napisano 12 Lipca 2015 Autor Share Napisano 12 Lipca 2015 Na razie nie mam możliwości użycia innego podłoża. Suszony torfowiec został w mieszkaniu. Czy mieszanka żwirek + suszony torfowiec byłaby dobra? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niekumaty Burak Napisano 12 Lipca 2015 Share Napisano 12 Lipca 2015 Oszczędzanie na torfie, czyli niedosypywanie pod sam rant doniczki, nie jest cnotą na tym forum. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek0421 Napisano 12 Lipca 2015 Autor Share Napisano 12 Lipca 2015 Oszczędzanie na torfie, czyli niedosypywanie pod sam rant doniczki, nie jest cnotą na tym forum. Zapomniałem dodać. :c STARAM SIĘ sypać tyle, że gdy podłoże osiądzie będzie go dobra ilość. Nie mam jeszcze w tym wprawy i np. przy madagascariensis tak osiadło, że torf jest do połowy doniczki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sphagnum Napisano 12 Lipca 2015 Share Napisano 12 Lipca 2015 Uklepuj trochę kiedy sypiesz, to nie będzie tak osiadać. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukash Napisano 12 Lipca 2015 Share Napisano 12 Lipca 2015 A nie lepiej od razu mokry ładować do doniczki? Wtedy wiesz ile nałożyć. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi