Hesperyda Napisano 12 Lipca 2015 Share Napisano 12 Lipca 2015 Faktycznie Łukash ja też tak często robię, ale Maciek nie przejmuj się u mnie niektóre doniczki też tak wyglądają, a poza tym roślinki się nie obrażą Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek0421 Napisano 12 Lipca 2015 Autor Share Napisano 12 Lipca 2015 Faktycznie Łukash ja też tak często robię, ale Maciek nie przejmuj się u mnie niektóre doniczki też tak wyglądają, a poza tym roślinki się nie obrażą Dzięki pomocy babci większość jest dobrze posadzona. Bardziej ludzi kłuje to w oczy niż te "biedne" rosiczki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek0421 Napisano 28 Lipca 2015 Autor Share Napisano 28 Lipca 2015 Przyjechał do mnie cefalek i dwie sałaty, więc czas na kilka zdjęć! Pan Cephalotus: Nowe tłustosze: P. 'Weser' P. gracilis x moctezumae Spodobał mi się mój kłębek paszcz Obecnie najbardziej wybarwiona roślina jaką mam- Drosera dielsiana (a nawet dwie) Wszystkie dielsiany się rozochociły i kwitną kolejny raz. Największy kapturek S. smoorie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek0421 Napisano 21 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 21 Sierpnia 2015 Dawno nie uaktualniałem tematu, więc zaczynajmy! Rosiczki Zbiorcza donica z rosiczkami szaleje. Wszystkie puszczają trzecie pędy a nawet jedna podwójnie. Dzięki radzie Cephalotusa odnośnie przesadzenia filiformis, nareszcie w połowie rozwijania się liście nie usychają. Rotundifolie są jednak 3 i się świetnie rozwijają. Binata ma pokaźną ilość liści i to nawet duże. Jeszcze nie do końca zaaklimatyzowany marston dragon puszcza pęd i dużo listków. Muchołówki Red-Green złapał koziułkę! Clumping Cultivar wytwarza na razie niewybarwione, ale perfekcyjne pułapki. ^^ Kapturnice Smoorie w pełni okazałości. Pierwszy w pełni rozwinięty kaptur S. x 'Chelsonii'. Pływacze U. Livida. Siedzi w samym torfie i jest jej dobrze. Wytwarza dużo listków u podstawy. Bisquamata też się zaaklimatyzowała i zaczyna się rozrastać. Sałata Nareszcie dobrze ująłem kropelki na P. agnata x jaumavensis. P. emarginata x 'Weser' P. gracilis x moctezumae P. 'Weser' x2 Dzbanki Nowy dzban N. Vetrata. Czekam na wielkie otwarcie. Dzbanek Rebecca Soper nabiera kształtów. Stylidium produkuje mnóstwo odrostów i zaczyna kwitnąć. Zachęcam do komentowania i dziękuję za uwagę! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek0421 Napisano 12 Września 2015 Autor Share Napisano 12 Września 2015 Przybyły nowe roślinki. Prosto z wystawy w ogrodzie UW. D. regia x 3 w doniczce. D. microscapa Nowy storczyk. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek0421 Napisano 3 Października 2015 Autor Share Napisano 3 Października 2015 Opuncje od Hesperydy wykiełkowały. Teraz trzeba czekać aż zaczną przekształcać się w kaktusy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Scavell Napisano 3 Października 2015 Share Napisano 3 Października 2015 Prześledziłem wątek i powiem Ci, że w ciągu pół roku niezłe zakupy poczyniłeś Oby wszystko dobrze rosło! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek0421 Napisano 3 Października 2015 Autor Share Napisano 3 Października 2015 Moja kolekcja nie ma jeszcze roku. Wszyscy mi mówią, że nieźle się rozwinąłem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek0421 Napisano 14 Października 2015 Autor Share Napisano 14 Października 2015 Trochę się pozmieniało. Zrobiłem mini szklarnię ze świetlówką na zimę. Rośliny mocno ruszyły ze wzrostem, więc zamierzam je teraz pokazać po małych zmianach. PS: Uprzedzam pytania. Kapturnice będę zimował dopiero, gdy wywiozę je do odpowiedniego pomieszczenia. P. gracilis x moctezumae- teraz najładniejsza roślina poza szklarenką. N. 'Ventrata' ma ładne dzbanki. Jak u Hookieriany, daszki są niestety podeschnięte, ale za to produkują mnóstwo nektaru na brzegach. N. 'Rebecca Soper' Soczysty i jedyny zielony liść S. x 'Chelsonii'. Małe a już takie włochate. Dopiero niedawno zauważyłem drugi stożek wzrostu. U. warburgii ożywa dzięki świetlówce. D. scorpioides urosły dosyć duże. Gemmae były "posadzone" latem. D. oblanceolata była na tyle niesforna, że rozsiała jedną porcję nasion. Już widać siewki. I najnowszy nabytek trochę podupadły przez aklimatyzację i przesadzenie. Heliamphora minor Dzięki świetle nareszcie zobaczyłem włoski Heliamfory. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek0421 Napisano 30 Października 2015 Autor Share Napisano 30 Października 2015 Dzisiaj się postarałem. Zrobiłem trochę bardziej "zaawansowane" zdjęcia. Zapraszam do oglądania. Za niedługo spanie a tu takie cuda. Nareszcie udało mi się zrobić ładne zdjęcia dzbaneczników. Niestety na sfotografowanie N. mirabilisa nie mam miejsca. Tak wolno rosnącej rośliny jeszcze nie widziałem. Heliamfora przestaje usychać po posadzeniu i puszcza nowe liście. Nie wiem czy coś zobaczycie, ale kiełek D. menziesii wydłuża się coraz bardziej. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hesperyda Napisano 31 Października 2015 Share Napisano 31 Października 2015 Widać kiełek, super! U mnie wyglądają podobnie tylko są bardziej wyciągnięte, bo bardzo późno zaczęłam je doświetlać. Wiem że nie miałeś żwirku jak je sadziłeś, ale następnym razem spoko możesz sypać znacznie więcej żwirku. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek0421 Napisano 6 Listopada 2015 Autor Share Napisano 6 Listopada 2015 Przybyły do mnie nasiona z Wietnamu. Odziwo trwało to tylko 4 dni. Niestety kupujący zmieszał ze sobą N. kampotiana i N. kampotiana x mirabilis. Trzeba poczekać aż będzie dało się je odróżnić. Kiełek D. menziesii, to jednak pęd kwiatowy! Nie wiem kiedy wyjdzie sama rosiczka? Wiecie może coś o tym? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hesperyda Napisano 7 Listopada 2015 Share Napisano 7 Listopada 2015 Niestety kupujący zmieszał ze sobą N. kampotiana i N. kampotiana x mirabilis. Kupujący? Co do menziesii to jesteś pewny że to pączek? Pęd kwiatowy to część rosiczki czyli odpowiedz na Twoje pytanie: już wyszła. Tutaj masz zdjęcia. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek0421 Napisano 18 Listopada 2015 Autor Share Napisano 18 Listopada 2015 Przyszły do mnie nowe rośliny, więc czas na zdjęcia. Dziękuję Biedronce za to, że nareszcie znalazłem sprzedawcę Mirandy! N. 'Miranda' N. Ventrinermis P. gigantea x moctezumae P. esseriana Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biedronkaoo7 Napisano 18 Listopada 2015 Share Napisano 18 Listopada 2015 Cieszę się, że doszły całe i zdrowe Niech dobrze rosną ! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi