Skocz do zawartości

Kolekcja Ishikawy

Rekomendowane odpowiedzi

Bardzo ładna muchołówka. :)

dzieki Maciek :)

Wrzucam zdjęcia mojej świezynki - dzbanecznik,ale nie wiem co to za gatunek konkretny - pani w kwiaciarni nie wiedziała ,szef przywiózł przez przypadek 3 dni temu na próbę ;)

Strasznie się cieszę a jednocześnie boję bo kilka dzbanków jest uschnietych (3 dni temu jeszcze wszystkie były w formie...)

post-7003-1434699680_thumb.jpg

post-7003-1434699701_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Tak duże rośliny bardzo ciężko przechodzą aklimatyzację i by ponownie ruszyć potrzebują naprawdę dobrych warunków i dużej ilości światła.

Cała nadzieja w odrostach, które być może już masz gdzieś pod gąszczem liści?

Te będą dzbanować bez problemu bo urosną już w Twoich warunkach przyzwyczajone do domowej wigotności i światła.

Istniejące teraz dzbanki będą regularnie zasychać, ale by odrobinę ograniczyć/spowolnić ten proces dolej trochę wody do 1/3 dzbanków ;)

Odnośnik do odpowiedzi

Dzbanki pewnie uschną znając życie, ale powinien szybko odbić na nowych liściach :)

Tak duże rośliny bardzo ciężko przechodzą aklimatyzację i by ponownie ruszyć potrzebują naprawdę dobrych warunków i dużej ilości światła.

Cała nadzieja w odrostach, które być może już masz gdzieś pod gąszczem liści?

Te będą dzbanować bez problemu bo urosną już w Twoich warunkach przyzwyczajone do domowej wigotności i światła.

Istniejące teraz dzbanki będą regularnie zasychać, ale by odrobinę ograniczyć/spowolnić ten proces dolej trochę wody do 1/3 dzbanków ;)

dzięki wielkie za wszystkie rady, bardzo mi pomagacie :)

czy ta woda powinna być destylowana czy może być kranówka ?

Odnośnik do odpowiedzi

Jak w przypadku innych owadożerów, tak i przy tej roślinie stosujemy wodę destylowaną albo deszczówkę.

dzięki Rafał.

Przyjrzałam się jej bliżej i o ile na pierwszy rzut oka wygląda fajnie, to pod spodem ma jakby ponadgryzane albo poszarpane liście (w tym kilka żółtych). Ziemia sucha . W domu dojdzie do siebie mam nadzieje :)

Odnośnik do odpowiedzi

Znając życie podłoże też by wymagało wymiany (zapewne jest to zwykły torf), na jakieś bardziej przepuszczalne, chociaż Ventrata nie jest zbyt wymagająca i w torfie pociągnie :)

W domu podlej i będzie ok. Żółte liście od dołu to normalne zjawisko. Z czasem roślina drewnieje od dołu.

Odnośnik do odpowiedzi

• 9 months later...

Witam po dłuższej przerwie :) u mnie zimowanie zakończyło się całkiem dobrze - zimowałam rosiczkę i muchołówkę. Wyjechał je na początku marca, zdjęcia natomiast zrobione dzisiaj.

Ps. ten piękny dzbanecznik oddany teściowej zgubił wszystkie dzbanki i kompletnie zmarniał.

post-7003-1459704922_thumb.jpg

post-7003-1459704928_thumb.jpg

post-7003-1459704935_thumb.jpg

post-7003-1459704940_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi