dokkrb Napisano 9 Września 2015 Share Napisano 9 Września 2015 U mnie w pracy (u koleżanki w pokoju) właśnie zakwitła Stapelia, ma obecnie z 5 kwiatów i dopiero z nosem w kwiatku czuć trochę padliną Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 9 Września 2015 Share Napisano 9 Września 2015 (edytowane) Faucaria tigrina też jest interesującym sukulentem, przypominającym nieco roślinę mięsożerną. Poniżej zdjęcia znalezione w internecie: http://m5.paperblog.com/i/24/247081/faucar...n-T-_c0cr3.jpeg https://c1.staticflickr.com/1/184/420943500_13083f3b8d_b.jpg http://2.bp.blogspot.com/-8HtLh3aEzCo/T923...a+tigrina+3.jpg Edytowane 9 Września 2015 przez Ptaah Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tough Napisano 9 Września 2015 Share Napisano 9 Września 2015 (edytowane) Takich ciekawych roślin jest tak dużo, że aż nie wiem co wybrać. Dwa gatunki, które są hodowane i są ciekawe moim zdaniem to: pochrzyn z gatunku Dioscorea elephantipes haworsja Coopera (Haworthia cooperi) Jak coś jeszcze mi się przypomni to napiszę. EDIT: Warto wspomnieć o fiołkach, które dość znacząco odbiegają wyglądem od tych, które z nami z ogródków, czy lasów. Viola polycephala Viola cotyledon Viola volcanica Edytowane 9 Września 2015 przez Tough Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 9 Września 2015 Share Napisano 9 Września 2015 Haworthia cooperi jest prześwietna - nie widziałem dotąd tego gatunku Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tough Napisano 9 Września 2015 Share Napisano 9 Września 2015 (edytowane) Kolejne gatunki ciekawe: Rodzaj raflezja - pasożytnicze rośliny o jednych z najwiekszych kwiatach na świecie: Spokrewnione z wymienionymi wcześniej Dracunculusem i Sauromatum - dziwidło olbrzymie, roślina o największych kwiatach na świecie: Welwiczja cudowna będąca trochę pustynnym odpowiednikiem naszej sosny - jest nagozalążkowa Znana chyba każdemu wiktoria królewska Rośliny, które odżywają z kulki suchej jak pięty Cejrowskiego, kilka gatunków z różnych rodzajów znanych potocznie jako róża jerychońska Edytowane 9 Września 2015 przez Tough Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masiol Napisano 9 Września 2015 Share Napisano 9 Września 2015 Z różą jerychońską to jest trochę pic na wodę. Mam ją i nigdy po rozwinięciu tak ładnie się nie zazieleniła :/ Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 9 Września 2015 Share Napisano 9 Września 2015 Gwoli sprostowania - dziwidło olbrzymie nie posiada największego kwiatu na świecie - to kwiatostan o ile mnie pamięć nie myli. Owa róża jerychońska sprzedawana czasami w sklepach nigdy nie użyje, a rozwija się dzięki wchłonięciu wody przez martwe tkanki - na podobnej zasadzie jak mech Sphagnum. Zieleń na wszelkich zdjęciach promocyjnych faktycznie nierzeczywista. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Owadożery Napisano 9 Września 2015 Share Napisano 9 Września 2015 Ostatnio mimozę zasadziłem (ciekawe jest to, że te nasiona miały co najmniej ze 2 lata). Takie jeszcze małe rośliny, a reagują na dotyk Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barbus Napisano 9 Września 2015 Share Napisano 9 Września 2015 Z różą jerychońską to jest trochę pic na wodę. Mam ją i nigdy po rozwinięciu tak ładnie się nie zazieleniła :/ Nie wiem czy to pic na wodę, ale moja (a mam ją już kilka lat) także nigdy się nie zazieleniła, mimo że się też ładnie rozwija. Gdzieś czytałem, że należy ją wkładać do gorącej, gotowanej wody, wtedy ma niby stać się zielona. Na moją nawet wrzątek nie podziałał. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 9 Września 2015 Share Napisano 9 Września 2015 Nie wiem czy to pic na wodę, ale moja (a mam ją już kilka lat) także nigdy się nie zazieleniła, mimo że się też ładnie rozwija. Gdzieś czytałem, że należy ją wkładać do gorącej, gotowanej wody, wtedy ma niby stać się zielona. Na moją nawet wrzątek nie podziałał. Jeśli roślina jest martwa, to nie dziwota. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barbus Napisano 9 Września 2015 Share Napisano 9 Września 2015 Jeśli roślina jest martwa, to nie dziwota. Co nie zmienia faktu, że ciągle interesująca. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi