Freedy Napisano 19 Czerwca 2015 Share Napisano 19 Czerwca 2015 Witajcie. Od dobrego pół roku trzymam w małej kuli tłustosze - Tina i Weser. Rosną super, bez problemów, zdrowo ... aż do dziś. Zauważyłem że niektóre liście P.Weser są jakby ponadgryzane, lub mają w sobie dziury (chodzi o liście które bezpośrednio stykają się z podłożem). Przyjrzałem się i niedaleko liści, poruszają się małe przezroczyste robaki (jakby glizdy, mające może z 3-4mm). Co to są za stwory i jak się ich pozbyć ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek0421 Napisano 19 Czerwca 2015 Share Napisano 19 Czerwca 2015 To pewnie skoczogonki. Możesz wymienić ziemię i użyć jakiegoś preparatu. Wystarczy zapytać w sklepie o preparat. Jeśli byłoby to możliwe, to poprosimy zdjęcie. To pomoże w diagnozie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hesperyda Napisano 19 Czerwca 2015 Share Napisano 19 Czerwca 2015 To na 100% larwy ziemiórek, miałam dokładnie taką samą sytuację Można wymienić podłoże lub czymś pryskać. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wksek Napisano 19 Czerwca 2015 Share Napisano 19 Czerwca 2015 Jak mają czarną główkę to tak jak napisała Hesperyda to są to ziemiórki. Generalnie przekształcone, latające już, tłustosz powinien sam wyłapać. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
StachuRosja Napisano 20 Czerwca 2015 Share Napisano 20 Czerwca 2015 Wydaje mi się że mogą to być ziemiórki. Polecam preparat o nazwie Karate. Kiedyś ziemiórki zaatakowały mi siewki rosiczek po ok 2 tygodnia od zastosowania nie było ani jednej larwy czy muszki ziemiórki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi